Čína zakázala vedúcemu pracovníkovi GlaxoSmithKline vycestovať z krajiny

20.07.2013 00:20

The Wall Street Journal17.VII.2013

Jeanne Whalen, Christopher M. Matthews, Laurie Burkitt, Yang Jie, Jessica Hodgson

 

       Pôvodný článok China Bans Glaxo Executive From Leaving
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

logo GlaxoSmithKline       Čínske úrady vyšetrujú údajné úplatkárstvo farmaceutického molocha GlaxoSmithKline (GSK; de facto monopolný dodávateľ všetkých plne hradených vakcín pre povinné očkovanie detí na Slovensku — pozn.prekl.) a v rámci toho zakázali riaditeľovi finančného oddelenia čínskej pobočky GSK, britskému občanovi Steveovi Nechelputovi, opustiť krajinu, povedal GSK v stredu (17.VII.2013 — pozn.prekl.). Medzitým Britský úrad pre vážne podvody skúma obvinenia, ktorým GSK čelí v Číne, povedali ľudia, oboznámení s prípadom. Skúmanie zahŕňa obe obvinenia, poslané úradu anonymným udavačom a ktoré zverejnili čínske úrady. Skúmanie je ešte len v počiatočnom štádiu.

       Zákaz vycestovania pre Stevea Nechelputa, zástupcu riaditeľa finančného oddelenia čínskej pobočky GSK, súvisí s vyšetrovaním úplatkárstva, hoci nebol doposiaľ vypočúvaný, zatknutý ani uväznený, povedal GSK. Steve Nechelput sa môže voľne pohybovať po krajine, ale nesmie opustiť Čínu, povedal GSK, dodajúc, že „pokračuje v pozícii finančného riaditeľa čínskej pobočky GSK“. Zákaz vycestovania platí už od konca júna 2013.

       GSK sa odmietol ďalej vyjadrovať na adresu Stevea Nechelputa, ani mu nedovolil vypovedať pre médiá. Čínske ministerstvo vnútra neodpovedalo na výzvy vyjadriť sa k Steveovi Nechelputovi. Hovorca britského konzulátu v Šanghaji povedal v stredu, že úradníci konzulátu sú v úzkom kontakte s GSK ohľadne Stevea Nechelputa, ktorí pracuje v Šanghaji. Hovorca konzulátu k tomu povedal (odmietnuc uviesť ďalšie podrobnosti):

„Sme si vedomí incidentu z 27.VI.2013 ohľadne britského občana Stevea Nechelputa a poskytujeme konzulárnu pomoc.“

       Čínske vyšetrovanie, ktoré verejne začalo koncom júna 2013, spôsobilo prevrat vo vyššom vedení čínskej pobočky GSK. Navrch k zákazu vycestovania pre Stevea Nechelputa čínske úrady zatkli štyroch pracovníkov najvyššieho vedenia čínskej pobočky GSK kvôli obvineniam, že „vážne porušili“ čínske zákony. Podľa čínskej oficiálnej tlačovej kancelárie Xinhua sú to: Liang Hong, zástupca riaditeľa čínskej pobočky GSK a operačný manažér; Žao Hongjan, riaditeľ právneho oddelenia GSK v Číne; Žang Guovej, riaditeľ ľudských zdrojov; a Huang Hong, manažér rozvoja obchodu. Nepodarilo sa nám ich zastihnúť, aby mohli situáciu komentovať.

záber na logo GSK na londýnskej centrále GSK       Podľa dobre informovanej osoby najvyšší riaditeľ čínskej pobočky GSK Mark Reilly opustil Čínu začiatkom júla a v súčasnosti pracuje v londýnskej centrále GSK. Táto osoba opísala cestu Marka Reillyho ako bežnú obchodnú cestu. Mark Reilly bol v čínskej pobočke GSK v čase, keď úradníci čínskeho ministerstva vnútra prvýkrát navštívili čínsku pobočku GSK, aby zaistili dokumenty a začali svoje vyšetrovanie, povedala táto osoba. Mark Reilly nebol vypočúvaný ani zatknutý, dodala táto osoba. Ani Marka Reillyho sa nám nepodarilo kontaktovať, aby sa k prípadu vyjadril.

       Čína obvinila GSK z používania cestovných kancelárií ako spôsobu podplácania vládnych úradníkov, nemocníc a lekárov v snahe predať viac liekov za vyššie ceny. GSK sa vyjadril, že je hlboko „znepokojený a rozčarovaný z týchto vážnych obvinení z podvodného správania a etických prehreškov.“ Dodal, že „GSK má nulovú toleranciu k akémukoľvek správaniu sa tohto druhu“ a že takéto správanie sa by bolo porušením štandardov GSK.

       Steve Nechelput bol v čínskej pobočke GSK len jeden rok z celkovo 23 rokov u GSK, uvádza sa v profile na sociálnej sieti LinkedIn, ktorá uvádza jeho pozíciu a pracovné zásluhy. Predtým robil pre GSK v Singapure, USA a Latinskej Amerike, uvádza sa v jeho profile.

       V pondelok (15.VII.2013 — pozn.prekl.) povedal Gao Feng, úradník čínskeho ministerstva vnútra, poverený vyšetrovaním GSK, že úrady nezatkli zahraničných občanov z vedenia čínskej pobočky GSK:

„Nebol zatknutý žiadny zahraničný občan, ale do budúcnosti nemôžem niečo také vylúčiť.“

       Čína podnikla zákrok proti zahraničným spoločnostiam a jednotlivým vedúcim pracovníkom so zahraničným občianstvom napr. v roku 2010, keď čínsky súd odsúdil na 10-ročné väzenie austrálskeho zamestnanca ťažobnej spoločnosti Rio Tinto, Sterna Hu, po preukázaní viny z prijatia úplatku vo výške okolo 935.000 dolárov.

       Hovorca Britského úradu pre vážne podvody nechcel komentovať záujem jeho úradu o situáciu v GSK. Britský úrad pre vážne podvody, ktorý je zodpovedný za vyšetrovanie významnej korupcie, dostal udania od anonymného udavača v januári 2013, povedali dobre informované osoby. Úrad podľa týchto osôb začal skúmať tieto obvinenia až v posledných týždňoch, čo sa časovo zhoduje so záťahom čínskych úradov. Udavač poslal tieto obvinenia v januári aj GSK, čo — ako už predtým oznámil The Wall Street Journal — podnietilo vnútorné vyšetrovanie v GSK. Udavač obvinil čínskych obchodníkov GSK zo zapojenia sa do rozsiahleho uplácania lekárov v rokoch 2004 až 2010, aby predpisovali lieky od GSK, v niektorých prípadoch aj na neschválené indikácie.

       Nie je jasné, či obvinenia udavača súvisia s vyšetrovaním čínskych úradov. Čínski predstvitelia v pondelok povedali, že ich obvinenia boli vznesené na základe policajného vyšetrovania a nie na základe informácií od nejakého udavača. GSK po vykonaní 4-mesačného vyšetrovania povedal, že nenašiel žiadne dôkazy o prečinoch, týkajúcich sa tvrdení udavača.

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi vyše 1 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Čína zakázala vedúcemu pracovníkovi GlaxoSmithKline vycestovať z krajiny

Senior

Helena | 20.07.2013

https://www.naturalnews.com/041261_Big_Pharma_settlements_fines.html
Sú tu vymenované farm. firmy - aké obrovské pokuty museli zaplatiť za posledné roky. Je tu spomenutá aj GSK musela zaplatiť 3 bilióny dolárov (myslím že v slovenčine je to 3 miliardy dolárov) v roku 2012 za liek Paxil a Avandiu...
V tomto článku je aj spomenuté, ktoré používané lieky sú najnebezpečnejšie...a aké strašné vedľajšie účinky majú tieto lieky.

Re:Senior

rodič | 20.07.2013

táto správa je z mája 2011
https://www.chinasmack.com/2011/stories/chinese-baby-atrophies-dies-after-bcg-vaccine.html
Dojčenské telo atrofuje a umiera po získaní BCG vakcíny proti tuberkulóze
... a to sa ešte niektorí tupci pozastavujú a čudujú nad tým, že si rodičia dajú tú námahu a zisťujú informácie o bezpečnosti a vedľajších účinkoch podávaných vakcín...

Re:Senior

Helena | 20.07.2013

Aj som prekopírovala ten odstavec:

• In July 2012, GlaxoSmithKline agreed to pay a fine of $3 billion to resolve liabilities regarding promotion of Paxil and Avandia and other drugs and failure to report safety data.



Learn more: https://www.naturalnews.com/041261_Big_Pharma_settlements_fines.html#ixzz2ZbIGC3qN

Senior

Helena | 20.07.2013

Dnes som počula, že jeden známy človek (bojím sa vypísať meno) minulý rok čo zomrel na rakovinu dal sa predtým zaočkovať na chrípku (dal sa nachytať nátlaku obv. lekárky) a potom u neho vypukla rakovina. Pred očkovaním tento starší človek bol zdraví.

Re:Senior

Anett | 20.07.2013

Kto to bol? U nas v rodine tiez nastala recidiva rakoviny po zaockovani sa proti chripke u cca 60 r. Cloveka, ktoreho tiez prehovorili na ockovanie proti chripke u obvodneho " zadarmo" pre ludi nad 60...predtym 7 rokov bol "vylieceny" resp. Ok a sledovany, vysledky ok, po zaockovani recidiva a cca pol roka na to zomrel... :(

Re:Re:Senior

rodič | 20.07.2013

Pravdepodobne bolo očkovanie spúšťačom tejto recidívy, ako to býva vo viacerých prípadoch po očkovaní...
Je to smutné, že za cenu vakcíny proti chrípke cca od 7,06 € až do 11,91 € zaplatí za to pacient v konečnom dôsledku cenou najvyššou, vlastným životom... - cena vakcíny-zdroj: https://www.cas.sk/clanok/207915/ockovanie-proti-chripke-vo-vseobecnej-si-niektori-doplatia-7.html
Je to smutné, že to niektorí lekári takto zľahčujú a nedoporučujú v prvom rade alternatívne zdraviu neškodné metódy a spôsoby prevencie proti chrípke - česť výnimkám...

Re:Re:Re:Senior

IP | 21.07.2013

Aká "recidíva"? Rakovina je dar od boha a chráni nás pred smrťou z dlhodobého otrávenia. Kto "lieči" rakovinu ďalšími jedmi, vyriekne nad sebou rozsudok smrti.

Re:Re:Re:Senior

IP | 21.07.2013

Ochranné systémy pred jedmi:
- vylučovacie systémy (obličky, žlčník)
- lieky v bežných potravinách
- zásoby látok v tele
- baktérie a huby
- rakovina
Nič iné vám nepomôže bez rizika poškodenia zdravia.

A čo na Slovensku?

Ing. Marián FILLO | 20.07.2013

By ma vážne zaujímalo, ako to je s GSK na Slovensku.
Mám také veľmi zlé tušenie, že tu nie je žiadna kauza s GSK nie preto, že by sa u nás GSK správal ako anjelik, ale len preto, že naše úrady sú - na rozdiel od tých čínskych - absolútne neschopné odhaliť akúkoľvek korupciu v zdravotníctve (a nielen zdravotníctve), a už vôbec nie niekoho za to aj potrestať.

Keď zvážime, aké má u nás GSK postavenie (monopol na dodávky povinných detských vakcín), veľmi by som sa divil, keby v tom žiadna korupcia nebola.

Re:A čo na Slovensku?

rodič | 20.07.2013

https://2i.cz/b751e3c91a
korupcia je pre niektorých dosť nepríjemné slovo, lepšie už znie - provízia, honorár, odmena za odporúčanie, partnerský dar... :)
V skutočnosti je to vo väčšine prípadov len - žold (plat žoldniera; pejor. odmena za nečestnú službu)
Bolo by zaujímavé sledovať, ak by impulz proti GSK z Číny v podobe domino efektu dorazil i na Slovensko, to by bolo tsunami :)

Z Wikipédie Právní analýza vraždy:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Vra%C5%Beda :
- úplná ľahostajnosť voči neúmerne vysokému riziku pre život človeka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vra%C5%BEda
- fenomén nájemných vrahů jako (ilegální) nové „povolání“ z důsledku poptávky tržního prostředí, motivováni toliko penězi – svou práci mají brát jako podnikání, své oběti nazývají klienty, mají většinou vyšší IQ, nejsou neurotičtí, nemají kriminální anamnézu a nestrádají organickým postižením mozku.

Re:A čo na Slovensku?

irena | 20.07.2013

Presne tak,že vedia za čo mlčia a vedia že slováci sú veeeeeeeeeeeeeľmi poslušné ovečky na to,aby proti niečomu protestovali a nieto aby ešte čosi zisťovali či je v súlade so svedomím, morálkou alebo zákonom.
A lekári vakcinacisti to sú kapitola sama o sebe.
Holt každý musí z niečoho žiť a chodiť na dovolenky do Karibiku.
Naše zdravotníctvo je děvka zlatokopka pre GSK.

Záznamy: 1 - 11 zo 11

Pridať nový príspevok