24 rokov v kóme kvôli pochybeniu lekárov — Rekordné odškodnenie vo výške 1,8 mil. €

08.08.2012 05:00

La Stampa.it - 13.VII.2012 - Torino, Taliansko

 

       Pôvodný článok "In coma da 24 anni per errore medico. Risarcimento record da 1,8 milioni"
       z taliančiny preložila MUDr. Stanislava Tóthová, PhD. a jazykovo upravil Ing Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok - vakcína v injekčnej striekačke       Lekár nepodal dieťaťu kortizón a to je jeho vinou v kóme už od roku 1988. Samosprávny kraj teraz bude musieť zaplatiť všetky súdne trovy a odškodnenie za trvalé poškodenie zdravia malého dievčatka.

       Už 24 rokov je malým dievčatkom, ktoré sa medzičasom stalo 29 ročnou ženou. Trvalým pobyt má vo Valle di Susa v okrese Turín (Torino, Taliansko), je v kóme kvôli pochybeniu zo strany detského lekára. Ten jej nepodal protišokovú liečbu po povinnom očkovaní. Jej matka, dnes 46-ročná Antonella Scarpanti, odvtedy nepracuje a opustil ju aj jej manžel – otec dieťaťa. Podala občiansko-právnu žalobu na zdravotnícke zariadenie, ale po rokoch jej prvostupňový súd žalobu zamietol.

       V predchádzajúcich dňoch však odvolací súd rozhodol, že Samosprávny kraj Piemonte, ktorý medzičasom prebral zodpovednosť za zaniknuté zdravotnícke zariadenie, musí žene vyplatiť odškodné vo výške 1,8 miliónov € + úroky a poplatky za súdne trovy. Právní zástupcovia poškodenej vysvetľujú:

„Je to rekordné odškodnenie, ktoré ešte nikdy nebolo vyplatené z týchto dôvodov.“

       Je to rozsudok, ktorý potvrdzuje občiansko-právnu zodpovednosť zdravotníckeho zariadenia za pochybenie jeho zamestnanca – pediatra, ktorý medzičasom zomrel. Pediater podľa súdno-znaleckého posudku nepodal dieťaťu kortizón pri rozvinutí sa šokového stavu, ktorý nasledoval po piatich dňoch po povinnom očkovaní dievčatka. Práve ten mal zabrániť tomu, aby sa vtedy päťročné dieťa nedostalo do kómy po očkovaní proti záškrtu a tetanu v roku 1988.

       Rodina malého dievčatka v tom čase bývala v obci Bussoleno v okrese Turín. Hneď po očkovaní proti záškrtu a tetanu v ambulancii zdravotníckeho zariadenia dieťa dostalo vysoké horúčky, bolesti nôh a hlavy a prudké hnačky. Pediater jej odmietol podať kortikoidy, až sa dieťa postupne dostalo do kómy, v ktorej je doteraz.

       Po vynesení rozsudku matka Antonella Scarpanti hovorí:

„Som v siedmom nebi, ale som veľmi vyčerpaná po 24 rokoch takéhoto života. Nemôžem nad tým jasať po tom všetkom, čo som si musela prežiť a vytrpieť počas tých dlhých rokov, čo sa ťahala táto situácia, ktorá mala byť dávno uzavretá. Mala som zdravé dieťa, ale nakoniec som sa celý život starala o ťažko postihnuté dieťa v kóme. Odškodnenie ma ukľudnilo, teraz, keď sa mi niečo stane, môžu sa o ňu postarať iní.“

       Advokáti Renato Ambrosio, Stefano Bertone a Marco Bona z advokátskej kancelárie Ambrosio e Comodo, ktorá zastupovala matku v súdnom spore, sa vyjadrili:

„Tento rozsudok vrátil matke dôstojnosť po rokoch utrpenia a finančných problémov. Obdobie trvania súdneho sporu bolo veĺmi náročné ako pre matku, tak aj pre nás, ale toto víťazstvo nám vynahrádza všetku doteraz vynaloženú námahu a utrpenie, ktoré naša klientka musela znášať“.

       Tento právoplatný rozsudok je pre advokátov zadosťučinením,

„pretože po druhýkrát v histórii Talianska sa stalo, že zdravotnícke zariadenie zodpovedalo za chybu svojho zamestnanca – lekára.

       Z ekonomického pohľadu sme uspokojení len čiastočne, keďže napríklad odškodnenie za stratu možnosti zamestnania pre dievčatko (v dospelosti) je stanovené iba na 5.000 € na rok “.

       Sumu musí zaplatiť (ak by rozsudok po odvolaní sa nebol zrušený) Samosprávny kraj Piemonte, keďže, ako tvrdia právnici:

 „Po zaniknutí zdravotníckeho zariadenia, prebral samosprávny kraj všetky jeho predošlé záväzky, vrátane tých novonadobudnutých. Dúfame, že ďalšie odvolanie nespomalí tento proces o ďalšie roky, keďže naša klientka nemá dosť finančných prostriedkov a už si dosť vytrpela počas tohto dlhého obdobia, keď bola jedinou oporou pre svoju dcéru“.

 


Zverejnenie tohto článku (jazyková korektúra + grafická úprava) zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk približne 45 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: 24 rokov v kóme kvôli pochybeniu lekárov - Rekordné odškodnenie vo výške 1,8 mil. €

chcela by som vedieť

Mária | 08.08.2012

že. Už som spomínala, že syn má ľahkú DMO a bol očkovaný. Včera mal 10 rokov. Ale chcela by som našu dr. len postrašiť, že ju dám na súd kvoli tomu. Lebo teraz už nebudem očkovať a stále mi melie somariny. Dať by som ju nedala, len trošku jej povedať, aby sa začala informovať aj z inej strany, nie len to čo jej povedia farmafirmy. Čo si o tom myslíte?

Re:chcela by som vedieť

Ing. Marián FILLO | 08.08.2012

Nuž, asi to treba vyskúšať. Netuším aká je Vaša lekárka sebavedomá, tzn. či sa bojí alebo nebojí súdov.

konečne niečo

Mária | 08.08.2012

aj ked to zdravie nevráti. Len keby mal človek na to nervy, aby sa takto všade vládali poškodení rodičia postaviť. Ja osobne by som to nevydržala.

Pridať nový príspevok