GlaxoSmithKline v Belgicku vypustil do rieky funkčný vírus detskej obrny

18.09.2014 11:55

Flanders News.BE7.IX.2014

 

       Pôvodný článok Polio virus leaks into river
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

logo GlaxoSmithKline       Rieka Laan/Lasne, ktorá preteká cez Flámske i Valónske Brabantsko, bola nakazená vírusom detskej obrny (poliomyelitídy) po nehode v továrni výrobcu vakcín GlaxoSmithKline vo valónsko-brabantskom meste Rixensart (menej než 15 km od Bruselu — pozn. prekl.).

       Približne 45 litrov vody, nakazenej vírusom detskej obrny, uniklo z čističky odpadových vôd v tejto továrni. Únik bol údajne spôsobený chybou človeka.

       Predstavitelia verejného zdravotníctva zdôrazňujú, že tento únik nespôsobil žiadne väčšie ohrozenie obyvateľstva, keďže vírusová detská obrna je jediným očkovaním, ktoré je v Belgicku povinné, a odhadom 96% Belgičanov je proti nej zaočkovaných.

       Federálne ministerstvo zdravotníctva radí každému, kto v rieke Laan/Lasne plával alebo chytal ryby, aby sa v prípade akýchkoľvek obáv o svoje zdravie spojil so svojím všeobecným lekárom.

       Rieka Laan/Lasne pramení v dedinke Plancenoit, v blízkosti valónsko-brabantského mestečka Lasne, tečie cez Rixensart (Valónske Brabantsko), potom skrz prímestské dedinky Tombeek a Terlanen mesta Overijse (Flámske Brabantsko) až sa spojí s riekou Dijle v Sint-Agatha-Rode (Flámske Brabantsko).