Kto je v skutočnosti odborníkom na očkovanie? (Dieťa 5/2013)

01.07.2013 10:01

Ing. Marián Fillo

 

obálka časopisu Dieťa 5/2013       Keď niekto nevie seriózne (tzn. vecne, logicky a na základe overiteľných faktov) argumentovať, často si pomáha osobnými útokmi. Napr. vytkne oponentovi, že nemá dostatočnú kvalifikáciu vyjadrovať sa k nejakej téme, v tomto prípade k očkovaniu. To má byť niečo ako "náhubok", ktorým sa človek, postrádajúci vecné argumenty, snaží "odrovnať" súpera v podstate zákerným spôsobom.

       Skúsme sa však zamyslieť nad tým, čo je skutočnou kvalifikáciou na vyjadrovanie sa k tejto téme. Namiesto hotového riešenia budem radšej klásť otázky a láskaví čitatelia nech si prosím odpovedajú sami.

       Je oprávnený vyjadrovať sa k očkovaniu rodič dieťaťa, ktoré krátko po očkovaní radikálne zmenilo svoje správanie sa k horšiemu (plačlivosť, poruchy spánku, strata očného kontaktu, apatia, strata už nadobudnutých zručností ako napr. prevaliť sa z chrbta na bruchu, batoliť sa, stáť, chodiť...), ktoré bolo do prvého očkovania úplne zdravé, ale od prvého očkovania je vkuse choré, ktoré krátko po očkovaní upadne do autizmu, či - nedaj Bože - zomrie do niekoľko dní po očkovaní, pred ktorým bolo úplne zdravé?

       Je oprávnený vyjadrovať sa k očkovaniu pediater, ktorý síce vie (má technickú zručnosť), ako podať očkovaciu látku do svalu či podkožne, nevie však, čo daná očkovacia látka obsahuje, nevie čo jednotlivé zložky v tele robia, kam sa ukladajú, ako sa vylučujú (ak sa vôbec vylučujú), čo po ceste z miesta vpichu až po vylúčenie z tela spôsobia, ktorý nevie ani len tie nežiaduce účinky očkovania, čo výrobca priznáva v príbalovom letáku, nevidí následky očkovania skoro 24 hodín denne ako matka dieťaťa, ale len nanajvýš 15 minút mesačne, nevzdeláva sa o očkovaní samostatne a už vôbec nie z anglicky písanej odbornej literatúry (drvivá väčšina medicínskych štúdií a odborných lekárskych článkov je publikovaná v angličtine), zatvára si oči pred očividnými nežiaducimi účinkami očkovania (vrátane tých, čo výrobca uvádza v príbalovom letáku), popiera ich alebo ich prinajmenšom bagatelizuje, odmieta ich hlásiť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), hoci mu to prikazujú platné právne predpisy, ignoruje výrobcom uvádzané kontraindikácie (prekážky) očkovania, očkuje napriek zjavnej chorobe dieťaťa (kašeľ, soplíky, zvýšená teplota), inak povedané: bežný slovenský pediater (česť výnimkám)? Toto sú totiž notoricky sa opakujúce veci, ktoré stále dokola uvádzajú tisíce rodičov, čo mi píšu o problémoch s očkovaním: pediater nás neinformoval, čo všetko môže očkovanie spôsobiť, nevedel odpovedať na naše otázky, nebol nám ochotný/schopný predložiť príbalový leták očkovacej látky (hoci je to jeho zákonná povinnosť a má to urobiť bez vyzvania), očkoval napriek výrobcom uvedenej kontraindikácii (akútnej chorobe, poruche imunity, alergii na niektorú zo zložiek vakcíny...), ignoroval alebo zmietol zo stola zjavné nežiaduce účinky očkovania, nehlásil ich na ŠÚKL ani na RÚVZ, správal sa agresívne a neslušne, keď som povedal(a), že si to s tým očkovaním ešte musím premyslieť...

       Má takýto nevzdelaný a nevzdelávajúci sa pediater-ignorant, ktorý síce očkovanie fyzicky vykonáva, ale dokopy nič o ňom nevie, právo vyjadrovať sa k očkovaniu? Doktorát z medicíny totiž zjavne nie je žiadnou zárukou, že jeho držiteľ má o očkovaní akékoľvek poznatky nad rámec reklamných sloganov z naleštených brožúrok výrobcov vakcín, čo ostatne inými slovami verejne vyhlásil aj popredný slovenský obhajca očkovania prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc. v piatok 25.I.2013 na Slobodnom vysielači. Titul Ing. samozrejme nie je žiadnou kvalifikáciou v oblasti očkovania (tvrdí to snáď niekto?), ale rovnako tak ňou nie je ani titul MUDr., čo tvrdím nielen ja, ale aj jeden z mojich najväčších oponentov - prof. Dluholucký.

       A do tretice: Je oprávnený vyjadrovať sa k očkovaniu rodič, ktorý svoje deti vrúcne miluje a preto mu nesmierne záleží okrem iného aj na tom, aby sa do ich tela nedostali žiadne jedy ani iné nebezpečné látky, ktoré v ňom nemajú čo hľadať (prinajmenšom nie vo významnom množstve/koncentrácii), a preto starostlivo kontroluje zloženie všetkých potravín, čo deťom kupuje, rovnako tak aj zloženie všetkých vitamínov, výživových doplnkov a liekov, ktoré deťom podáva? Je oprávnený vyjadrovať sa k očkovaniu rodič, ktorý v záujme zdravia svojho dieťaťa po večeroch a po nociach (keď deti spia, lebo cez deň sa venuje im) študuje knihy, odborné časopisy, vedecké články a štúdie o očkovaní, venuje tomuto štúdiu rádovo tisíce hodín čistého času (priemerný slovenský pediater nanajvýš niekoľko desiatok hodín za celú svoju profesionálnu kariéru), pýta sa kompetentných úradov a osôb neraz aj nepríjemné, avšak oprávnené a dôležité otázky, kontaktuje odborníkov-autorov štúdií na poli fyziológie, imunológie, toxikológie atď. a vedie s nimi vecný dialóg o očkovaní a jeho možných a pravdepodobných dopadoch na zdravie očkovanej osoby, zúčastňuje sa odborných podujatí v oblasti očkovania, alebo sa ich aspoň chce zúčastniť, lenže zodpovedné osoby (konkrétne doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD.) mu nechcú dovoliť účasť na týchto podujatiach za žiadnu cenu? Je takýto rodič oprávnený verejne sa vyjadrovať k očkovaniu? Je väčším alebo menším odborníkom na očkovanie než bežný radový pediater-ignorant (viď vyššie)?

       Je kvalifikáciou v oblasti očkovania pár hodín (podľa informácií od viacerých lekárov rozhodne menej než 20 hodín) prednášok na lekárskej fakulte a k tomu celoživotné "vzdelávanie" v podobe výrobcami vakcín sponzorovaných podujatí, kde prednášajúci väčšinu času venujú návodom, ako "spracovať" odmietajúcich a váhavých rodičov, pričom skutočne odbornej stránke očkovania sa nevenujú vôbec, alebo len minimálne, a zloženiu vakcín a vážnym nežiaducim účinkom očkovania už vôbec nie?

       Verím tomu, že čitateľky a čitatelia časopisu Dieťa sú dostatočne inteligentné/í na to, aby si na tieto otázky dokázali odpovedať aj sami.

 


Napísanie a zverejnenie tohto článku zabralo autorovi vyše 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Kto je v skutočnosti odborníkom na očkovanie? (Dieťa 5/2013)

hello all. i am serwesen

Soongob | 10.11.2018

Hmm. Its me again. I am serwesen from Chinese.

hello all. thanks for approved.

Soongob | 09.11.2018

hello all. thanks for approved.

Nie všetci lekári sú takí

MUDr. | 14.07.2013

Priatelia, rodičia.

Som lekár, svoje dieťa som odmietol očkovať, k uvažovaniu nad touto problematikou a jej štúdiu ma priviedla moja manželka, ktorú veľmi ľúbim a vážim si ju. predtým som zastával jasný postoj - medicína vie všetko správne, my lekári sme neomylní a podobne. Netrvalo dlho a názor som zmenil o 180°. Dnes ho definujem takto: " aký máme dôvod domnievať sa, že náš imunitný systém, ktorý sa vyvíjal stovky miliónov rokov je natoľko nedokonalý, že ho potrebujeme vylepšovať ? " Ja taký dôvod nepoznám.

Pani dr. pediatrička ani necekla keď došlo k termínu prvého očkovania a ja som na ňu pozrel s odpoveďou na nepoloženú otázku v očiach, vedela, že nemá najmenšiu šancu argumentovať. Tak isto to pochopila aj šéfka RUVZ, u ktorej som bol na koberčeku na základe hlásenia pediatričky (splnila si zákonnú povinnosť ). Rozišli sme sa po vypití dobrej kávičky s úsmevom na tvári a slovami, že sa určite ešte uvidíme, pretože plánujeme s manželkou viac detí.

naše dieťatko má rok, je zdravé, prosperuje, neboli sme ešte vôbec chorí, a to sme my rodičia už prešli klasikým nachladením, kašľom a aj virózou.

Pozná ma veľa ľudí a vedia o mojom rozhodnutí, stalo sa pre mnohých impulzom veriť svojmu úsudku a ráciu viac než propagande motivovanej tvorbou zisku a zobrať na seba zodpovednosť pri rozhodovaní "áno/nie" u pediatra.

Prajem všetkým rodičom nech sú ich deti zdravé.

vedomosti lekarov o ockovani

Rasto | 04.07.2013

K vedomostiam lekarov by som dodal tolko ze na kramaroch v nemocnici minimalne 2 detski lekari nam povedali ze nase dieta je preto casto chore, lebo nie je ockovane. Pricom z vysetreni nebolo preukazane, zeby malo nejaku chorobu voci ktorej sa ockuje. Takze tito lekari (a myslim ze nie su len 2) veria v zazracne ucinky ockovania dokonca nad ramec toho co im pripisuje sam vyrobca, ktory hovori len o protilatkach. Tie ale nezarucuju imunitu voci konkretnym chorobam.

kto je odbornikom?

hladajuci rodic | 02.07.2013

na Slovensku je nim predsa nositel titulu MUDr pricom musi byt zaroven clenom nejakej statnej zdravotnickej institucie alebo profesijneho zdruzenia, ktore ideologicky propaguje povinnu plosnu vakcinaciu a je financovane zo zdrojov vyrobcu vakcin. kto nesplna tieto zakladne podmienky odbornosti, ten nema pravo sa kompetentne vyjadrovat k uvedenemu problemu. :) ci (:
p.s. inak dobre zamyslenie tento clanok.

Preockovanie MMR

Tiez rodic | 01.07.2013

Vratil som sa prave od pediatricky, kde som namietal preockovanie syna v 11. roku vakcinov Priorix (uz tyzden studujem na webe vsetko okolo povinneho ockovania a vakcin - SK aj EN odborne clanky) a chcel som teda vediet (asi dost naivne) aj od pani doktorky viac o tejto vakcinacii - PRE a PROTI. Jedine, co som od nej pocul zhrniem strucne: "Ved vas syn ma doteraz vsetky ockovania, takze v tomto veku mu riziko z ockovania urcite uz nehrozi, preco to teraz komplikujem, on tuto druhu davku priam potrebuje (booster)!;... pri nezaockovani a ochoreni (mumps,..) riskujete neplodnost syna v dospelosti." Chcem teda iba vediet, ci je toto iba bezne zastrasovanie (typicke pre dnesnych nie najlepsie informovanych a studovanych lekarov), alebo je to skutocne tak vazne v tomto smere. Navyse mnou uvadzana skutocnost o synovej nie idealnej imunite (sprava pneumnologickeho vysetrenia a predpisanie kortikosteroidov - Flixotide 250 Inhaler, Avamys) vraj nie su kontraindikaciou ockovania. Preockovanie sa oficialne odlozilo na september (zapis v karte). Takze z tohto teraz nie som moc mudry.

Re:Preockovanie MMR

laura | 01.07.2013

realne synovi ziadna neplodnost nehrozi. aj keby chytil mumps, tak ho aspon bude mat za sebou, ziska celozivotnu imunitu a nebude sa ho musiet bat. stratit neplodnost moze az zrely muz v plodnom veku a to len so sancou 1k milion, pretoze: komplikacie mumpsu, ze sa zapali semennik su zriedkave, tak 1 k tisic, aj z tych vsetky zapalov je sanca, len 1 k tisic, ze ten semennik ostane poskodeny, lenze muz ma 2!!! semenniky, takze s tym druhym by este deti mohol plodit :-) obojstranny zapal semennikov je este viac zriedkavy ako sanca uvedena vyssie, a ze ostanu oba neplodne, je zas nejaka miziva sanca... mimo ineho, zapal semennika sa da liecit... mam syna, odmietla som mmr, nebojim sa mumpsu a tesim sa na vnucata :-) poznam vela muzov, co mali mumps a maju deti. a navyse, ak nema syn imunitu celkom v poriadku, tak toto ockovanie ani nezvazujte, su to zive virusy 3 chorob, ktora silno zatazuju imunitu a pred zimou vam ho rozhadzu na pol roka, prave na chripkove obdobie a ostatne pliagy, by som sa necudovala, ak by sa na neho nasledne vsetko v zime nalepilo... :-( riziko hrozi vzdy, to su kecy, aj dospelym sa deju neziaduce ucinky a casto vazne a to tiez maju za sebou kopec ockovani. nikdy neviete, ktore ockovanie je ta posledna kvapka, ktoru uz vase telo uplne nezvladne.

Re:Preockovanie MMR

Ing. Marián FILLO | 01.07.2013

Uff...

Tak snaha očkovať dieťa živou vakcínou (MMR, konkrétne Priorix) v čase, keď sú mu podávané medikamenty OSLABUJÚCE IMUNITU (kortikosteroidy), to už je rovno na ostrú basu.

Viď napr. tento úryvok z príbalového letáku istého kortikosteroidu:

"Kortikosteroidy zvyšujú náchylnosť na infekcie a môžu maskovať symptómy infekcie.
Ovčie kiahne môže byť obzvlášť nebezpečné počas imunodeficiencie spôsobenej kortikosteroidovou liečbou. Preto je potrebná zvláštna opatrnosť, aby sa zabránilo prenosu ovčích kiahní alebo herpesu zoster. Opatrnosť je potrebná tiež u pacientov s anamnézou tuberkulózy z dôvodu rizika reaktivácie latentného ochorenia.

Vakcíny obsahujúce živé, oslabené vírusy alebo baktérie, sa nemajú podávať pacientom liečeným vysoko dávkovou kortikosteroidovou liečbou počas imunodeficiencie spôsobenej liečbou. Ako zvyčajne, podávaniu týchto vakcín sa treba vyhýbať počas kortikosteroidovej liečby. Ak sa používajú vakcíny iných typov, ochrana môže byť slabšia ako zvyčajne z dôvodu imunodeficiencie."

https://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page_id=637&dok_id=225239

Tá MÚDr.a hlava je spoločensky nebezpečná osoba a bolo by ju treba dať okamžite do chládku, kým nespôsobí ešte viac škody než už spôsobila.

Re:Re:Preockovanie MMR

Tiez rodic | 01.07.2013

Vdaka za reakcie - teraz je uz vsetko uplne jasne.

Re:Preockovanie MMR

NeDlouholudsky | 01.07.2013

Tiez rodic, ja som MAL MUMPS, pamatam si ho......

.....som na 100% plodny... kazdy pokus o dieta sa skoncil na 100% otehotnenim....

neviem co moze byt lepsi dokaz ze tu niekto ohladom mumpsu klame klame klame a ste 1000 krat klame.....

mumps moze mat akurat komplikacie a potom mozno snad moze byt chalan neplodny....... aj to akoby dluholudsky napisal asi nikto este v realite nevidel :D

Naša mladá MUDr. pediatrička,

Tata a mama | 01.07.2013

ktora nas udala RUVZ (nakoniec vsak bola prinutena napisat nam kontraindikaciu v case toho ich nezmyselneho ockovacieho kalendara, cize sa uplne zosmiesnila), je taka MUDra, ze po tom, ako sme jej doniesli mnozstvo literatury o ockovani (odbornej, v slov. aj angl. jazyku s kvantom odkazov na literaturu a citacii), to odbila takto nadherne MUDRo zensky: "keby som to mala citat, tak uz v zivote nepodam ziaden liek". Cize radsej pekne ostat vo svojej tupote, len sa nahodou nedozvediet nieco viac, co by mohlo moj bavlnkovy svet vakci-nabozenstva trosku rozhadzat. No tato pediatricka je popularna, lebo ma mailovu adresu aj web stranku (velky pokrok), vymalovane steny detskymi motivmi a sem tam sa usmeje. Svata prostoto!

Re:Naša mladá MUDr. pediatrička,

Kata | 02.07.2013

Tato mudra doktorka je z BA?

Re:Naša mladá MUDr. pediatrička,

Maria | 05.07.2013

Hmm, to je zaujimave... aj nasa pediatricka si na moju snahu debatovat s nou o vedlajsich ucinkoch ockovania z pribaloveho lataku len povzdychla ... "naco sme sa naucili citat...". A to pritom vie, ze mam dve vysoke skoly a podnikam. Povazovala som ju v nasich debatach za rovnocennu, ona mna zjavne nie... Tusim to maju vsetko v hlavach nalinkovane z tych farmakongresov. A samostudium je podla hesla "nevidim zlo, nepocujem zlo - tak potom mozno ani neexistuje".
Pediatricku sme uz vymenili... Aj vdaka p. Fillovi ;-)

neochota pocuvat

lulik | 01.07.2013

poznam maminy, (v mojej rodine) ktore tak miluju svoje deti, ze im dopraju este aj priplatkove verzie ockovania a nadmieru su z toho spokojne (prevenar 13) ako dobre urobili. Ked sa im snazim povedat aj o negativach tak ma vysmeju ze "ano, ano, len si hovor pani doktorka"..... nuz kde niet rady....

Re:neochota pocuvat

Stefan | 01.07.2013

poznam maminu, ktora je lepsie situovana a tak sa rozhodla svoju dietatu dat vsetky vakciny vratane dobrovolnych. Chcela mu to najlepsie a mohla si to dovolit.
Dnes si bucha hlavu a hlada informacie ako napravit svojmu synovi uplne zniceny imunitny system. V nejakej africkej krajine robili vyskum medzi detmi z bohatych a chudobnych rodin. Chudobne deti mali menej alergii nez deti z bohatych rodin. Zistilo sa, ze deti z chudobnych rodin neboli ockovane, lebo si to ich rodicia nemohli dovolit. Vdaka tomu mali lepsiu imunitu.

Re:Re:neochota pocuvat

lulik | 01.07.2013

tak tak tak.... ja som citala knizku od Mudr.Elekovej, zmienuje sa tam tiez o tychto Africkych detoch.

Re:Re:neochota pocuvat

konšpirátor | 01.07.2013

Medicínmani zaklínajú slovami ako je imunitný systém, protilátky, infekčné choroby... a pritom trepú dve na tri. Pravda je inde a je jednoduchá. Boh nás stvoril tak že žiadnych doktorov nepotrebujeme. Sláva perúnovi. :-D

Re:Re:neochota pocuvat

Michal | 24.09.2013

neviem ci argument o lepsej imunite neockovanych africkych deti je vhodny ... ono by sa totiz stalo zato aj spytat, kolko surodencov zomrelo tym chudobnym a kolko tym bohatym (na nasledky chorob)

ps: nemam rad povinne ockovanie a myslim si, ze vakciny dokazu narobit riadne vela zleho s ludskou imunitou (pocnut alergiami, rakovinou konciac) ... ale tiez nemam rad neuplne argumenty ... ak chcete nieco naozaj zlepsit a presadit, nemozte tiez hovorit polopravdy a nezmysly ... a predpisovat homeopatika (ktore maju potencial zarabat viac ako bezne farmakologicke pripravky, lebo je to len cukor v tabletkach za cenu skutocneho farmaka s ucinnou latkou)

Re:neochota pocuvat

konšpirátor | 01.07.2013

nasrat, jó nasrat ... nepomáhaj ľuďom ktorý ti za to ani nepoďakujú

Re:neochota pocuvat

Helena | 01.07.2013

Môj bratranec vo Švajčiarsku (74 ročný) sa ide každý rok dať dobrovoľne zaočkovať proti chrípke. Darmo mu vysvetľujem, nedá si povedať. Pochopiteľne často je nachladnutý, už chronicky pokašliava...No comment
Mám pocit, že ma berie ako "zaostalú" z východného bloku.

Re:Re:neochota pocuvat

NeDlouholudsky | 01.07.2013

Svajciari su unudeni, tak ked ochorie tak aspon ma nieco zo zivota....

Záznamy: 1 - 21 zo 21

Pridať nový príspevok