Miliardy boli zbytočne vyplytvané na prasaciu chrípku, hovorí britský poslanec

13.12.2010 23:28

BBC News Wales - 24.VI.2010

 

       Pôvodný článok "Billions wasted over swine flu, says Paul Flynn MP"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo
.

 

       Britský poslanec Paul Flynn obvinil WHO (= World Health Organisation = Svetová zdravotnícka organizácia OSN) z preháňania nebezpečnosti pandémie prasacej chrípky. Miliardy libier boli zbytočne vyplytvané na nákup liekov proti "nikdy neexistujúcej pandémii" prasacej chrípky, tvrdí Paul Flynn, poslanec britského parlamentu za Newport West. Pre Radu Európy zostavil správu o chrípkovom víruse H1N1.

       Pre BBC Wales sa vyjadril, že WHO urobila "strašnú chybu" tým, že vyvolala paniku. WHO sa bráni, že vo svojich správach pripomínala verejnosti, že drvivá väčšina ľudí má len mierne príznaky a zotaví sa úplne bez lekárskeho zásahu. Dr. Tony Jewell, hlavný hygienik Walesu, povedal: "Je jednoduché dodatočne povedať, že veci sa mali urobiť inak."

       Poslanec Flynn, jeden zo 47 poslancov z celej Európy, ktorý zasadá v Rade Európy zameranej na ľudské práva, povedal: "WHO strašila celý svet tým, že svetom sa možno začína šíriť nebezpečná pliaga. Výsledkom bolo, že celý svet minul ťažké miliardy libier na očkovacie látky a antivirotiká, ktoré nebudú nikdy použité. Je to šialené plytvanie peniazmi."

       Správa poslanca Flynna bude neskôr prejednaná v Rade Európy. Paul Flynn tvrdí, že WHO, ktorá je súčasťou Organizácie spojených národov (OSN) sa rozhodla vyhlásiť pandémiu na základe vplyvu farmaceutických spoločností. Povedal: "Hranica, ktorá by mala jestvovať medzi komerčnými záujmami, zdravotníckymi úradmi a vedcami, bola porušená. Vieme, že jediný, kto z toho mal úžitok, boli farmaceutické firmy. Mali obrovský vplyv na to, ako je zadefinovaná pandémia."

       Paul Flynn povedal, že WHO nebola transparentná, keď neposkytla informácie o zložení krízového výboru, ktorý rozhodol o vyhlásení pandémie prasacej chrípky. Povedal tiež, že výsledkom bolo "plytvanie zdrojmi a prekrútenie priorít zdravotníctva v desiatkach krajín po celom svete. Celkovo zomrelo na prasaciu chrípku čosi cez 15.000 ľudí na celom svete, pritom WHO predpovedala 2 až 4 milióny úmrtí. Chybou bolo povedať, že to bol ten najnebezpečnejší druh chrípky. Spôsobilo to šialené nákupy niečoho, čo nebolo treba."

       WHO odmieta závery poslanca Flynna tvrdiac, že nebezpečenstvá nepreháňala. V jej vyhlásení stojí: "V každom hodnotení pandémie WHO sústavne upozorňovala verejnosť, že drvivá väčšina pacientov má len mierne príznaky a rýchlo a úplne sa zotaví, dokonca aj bez akejkoľvek liečby."

       Paul Flynn povedal, že vlády (súc "prekliate, či už konajú alebo nekonajú") mali na výber, ako odpovedia na varovanie WHO. Zatiaľčo Veľká Británia minula 500.000.000 libier na antivirotiká, ktoré nikto nikdy nepoužije, Poľsko neminulo vôbec nič., vysvetlil poslanec Flynn.

       Veľká Británia si objednala 90.000.000 dávok očkovacej látky proti prasacej chrípke, použitých však bolo len 4.630.000 dávok (cca 5%). Očkovacie látky a verejné očkovacie kampane stáli Wales podľa oficiálnych údajov 35.000.000 libier.

       Dr. Jewell povedal: "Naša odpoveď na pandémiu bola jasná. Keď sa nákaza prvý krát objavila, nevedeli sme, aká bude vážna a aké môže mať dopady. Preto jedinou rozumnou cestou bol plán na najhorší možný scenár - na základe odborných rád. Zachovať sa inak by bolo nezodpovedné."

       Hovorca Ministerstva zdravotníctva Anglicka povedal, že rozhodnutia ohľadom pandémie boli založené na radách od nezávislých odborníkov. "Naša odpoveď bola výsledkom starostlivej prípravy a dôkladného zváženia, a deje sa tak aj naďalej. Je dôležité, že sa učíme z vlastných chýb. Práve prebieha zhodnotenie správania sa WHO v otázke pandémie a to isté sa deje aj vo Veľkej Británii. Vďaka tomu zostaneme jednou z najllepšie pripravených krajín sveta na akékoľvek pandémie v budúcnosti."

       Poslanec Flynn uviedol, že zatiaľčo WHO odviedla vynikajúcu prácu pri vyhubení pravých kiahní, v posledných rokoch už štyrikrát falošne bila na poplach. "SARS, Creutzfeldt-Jakobova choroba, vtáčia chrípka a prasacia chrípka - nič z toho sa neukázalo byť masovým vrahom. WHO nesmie naďalej šíriť paniku a očakávať, že jej názory budú uznávané."

       WHO už skôr tohto roku zostavila komisiu, aby vytvorila "hodnoverné a nezávislé zhodnotenie" toho, ako WHO a zdravotnícke úrady zvládli pandémiu. Dvaja odborníci už z tejto komisie odstúpili kvôli svojim úzkym väzbám na WHO a obavám z konfliktu záujmov.