Nedávajte Gardasil/Silgard Vašej dcére – bez ohľadu na to, čo tvrdí Váš lekár

31.01.2011 14:14

Mercola.com - 5.XI.2010 - Dr. Joseph Mercola

 

       Pôvodný článok "Don't Give This to Your Daughter - Despite What Your Doctor Says"
       z angličtiny preložil Martin Šumanský a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Je to už štyri roky odvtedy, čo Gardasil (na Slovensku sa predáva pod názvom Silgard - pozn. red.) debutoval ako vakcína s bombastickým predajom, ktorý presiahol 1,1 miliardy dolárov počas prvých deviatich mesiacov predaja. Gardasil, vychvaľovaný ako zázračná očkovacia látka, ktorá skoncuje s rakovinou krčka maternice, bol považovaný za záchrancu ako ľudstva, tak aj Vioxx-om poškodenej povesti firmy Merck (na Slovensku vystupuje pod skratkou MSD = Merck, Sharp & Dohme - pozn. red.). Ale teraz je podľa CNN Money Gardasil vysloveným šmejdom.

       Za minulý rok činil obrat z Gardasilu okolo 219 mil. dolárov, ale vo svete farmaceutického priemyslu je to len úbohá almužna. To spôsobilo prepad akcií Merck-u o 3%. Investori a analytici skúmajú, kde je pes zakopaný.

       Takže čo sa vlastne stalo? Ako sa vôbec mohlo prihodiť, že vakcína, ktorá bola považovaná za predzvesť vysokých ziskov Mercku v 21. storočí, sa premenila z vlajkovej lode na prepadák?

 

Veda hovorí sama za seba

       CNN Money nazýva prepad Gardasilu "chybou návrhu" a viní z neho ekonomiku, puritánskych rodičov, zlú tlač i samotnú firmu Merck. Zmienený článok končí hypotézou: "Alebo možno ľudia ešte nie sú pripravení na vakcínu proti rakovine, keď ide o pohlavne prenosnú chorobu."

       Myslím si, že CNN Money je úplne mimo.

       Skutočným dôvodom, pre ktorý sa stal Gardasil prepadákom, je, že ľudia sú o tejto vakcíne lepšie informovaní. Pozreli sa na vedecké údaje, porovnali si riziká a údajné prínosy, a rozhodli sa nedať zaočkovať touto vakcínou seba ani svoje deti.

       Nie je žiadnym tajomstvom, že napriek tomu, čo by CDC (Centers for Disease Control and Prevention = Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA; obdoba slovenského Úradu verejného zdravotníctva - pozn. red.) chcelo, aby ste verili, bezpečnosť Gardasilu je viac než pochybná. K 28.IX.2010 bolo vo VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System = Systém hlásenia nežiadúcich účinkov očkovania v USA - pozn. red.) vyše 18.000 hlásení nežiaducich účinkov Gardasilu, z toho najmenej 65 úmrtí.

       Veda hovorí o Gardasile, čoby o vakcíne používanej v rozvinutých krajinách, jasnou rečou: Gardasil nemôže a nikdy nenahradí cytologické vyšetrenia krčka maternice, ktoré sú dôvodom tak nízkeho výskytu rakoviny krčka maternice v Spojených štátoch amerických. po niekoľkých desaťročiach od zavedenia cytologických vyšetrení do bežnej zdravotnej starostlivosti o ženy.

       Dnes nie je rakovina krčka maternice dokonca ani v rebríčku 10 rakovín, ktoré najčastejšie zabíjajú americké ženy.

       Použitie Gardasilu, čoby vakcíny na prevenciu HPV (human papilloma virus) u detí, nedáva zmysel, keďže nákazu HPV drvivá väčšina zdravých ľudí zvládne bez akýchkoľvek trvalých komplikácií zdravia do dvoch rokov od nákazy, pričom tento vírus nie je prenosný v školských zariadeniach - na rozdiel od vzduchom šírených ochorení, ktoré sa ľahko prenášajú z človeka na človeka v miestach s veľkým výskytom osôb.

       Gardasil je určený na prevenciu len proti dvom z päťnástich kmeňov HPV, ktoré môžu viesť k rakovine krčka maternice. Z tých, ktorí sa nezbavia tohto vírusu do dvoch rokov, sa stávajú chronicky chorí.

       Sú tu tiež určité dôkazy, že Gardasilom vyvolaná imunita môže pominúť po zhruba piatich rokoch. Klinické testy pred schválením vakcíny nesledovali mladé dievčatá alebo ženy niekoľko desaťročí, čo by bolo v skutočnosti potrebné, aby zistili, či táto vakcína vôbec zabraňuje rakovine krčka maternice.

       To, čo sa v prípade Gardasilu (z hľadiska jeho výrobcu) "pokazilo", je, že táto vakcína prinútila oveľa viac spotrebiteľov k samovzdelávaniu. Pomohlo im to učiniť informované rozhodnutie, či túto vakcínu použiť alebo nie, a jestvuje niekoľko dobrých dôvodov, pre ktoré sa mnohí rozhodli nepoužiť ju.

 

Veda vs. politika

       Po prvé veda: peer-reviewed (inými odborníkmi ešte pred zverejnením zhodnotené) články vo vedeckých časopisoch, ktoré sú široko dostupné na internete, ukazujú, že Gardasil nie je práve to, čím mal byť podľa mnohých televíznych reklám, ktoré pred pár rokmi vtrhli do obývačiek ľudí.

       Spotrebitelia teraz vedia, že:

  • Gardasil nie je vakcína proti rakovine. Je to jednoducho vakcína proti dvom kmeňom ľudského papilóma vírusu (HPV), ktorý v niektorých prípadoch môže u žien viesť k rakovine. (Zvyšné dva kmene HPV obsiahnuté v Gardasile sú proti genitálnym bradavicám, ktoré nespôsobujú rakovinu.)
  • Keďže minimálne 15 kmeňov HPV môže spôsobiť rakovinu, Gardasilom očkované dievčatá môžu stále dostať rakovinu krčka maternice z ostatných 13-ich kmeňov, ktoré vakcína neobsahuje.
  • Vakcína nie je účinná, keď už bola žena predtým infikovaná kmeňmi HPV obsiahnutými vo vakcíne (t.j. 16 a 18 - pozn. red.).
     

       Avšak hlavnou myšlienkou tohto článku je, že tieto informácie nepočujete a ani sa nedočítate v médiách hlavného prúdu (cudzím slovom "main-streamových" - pozn. red.). Naopak, budete počuť politicky podfarbenú mantru, že rodičia nechcú ich mladé dcéry alebo synov zaočkovať vakcínou spojenou so sexuálnym správaním a sťažujú sa na vysokú cenu tejto vakcíny. Pravdou však je, že pád Gardasilu nemá nič dočinenia so sexom či peniazmi.

 

Pravda o HPV a rakovine

       Je dôležité rozlíšovať medzi HPV a rakovinou. To, že práve teraz ste nositeľom HPV alebo ste boli infikovaní v minulosti, neznamená, že máte rakovinu, alebo že ju dostanete. HPV nie je rakovina. Je to vírusová nákaza, ktorá môže viesť k rakovine u niektorých ľudí, pokiaľ sa vírus nedostane z tela von prirodzenou cestou, ako sa to deje u drvivej väčšiny ľudí do dvoch rokov od nákazy. Vysoko rizikové faktory pre rozvinutie chronického ochorenia na HPV sú (okrem iného):

  • Fajčenie
  • Súbežná nákaza pásovým oparom (herpes zoster), chlamýdiami alebo HIV
  • Dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie
  • Veľa pôrodov
     

       V USA je HPV veľmi rozšírenou nákazou a odhaduje sa, že okolo 20 miliónov obyvateľov USA má práve HPV. V skutočnosti je HPV tak rozšírený, že väčšina sexuálne aktívnych ľudí sa ním počas svojho života nakazí.

       Najdôležitejším faktom o HPV je, že v drvivej väčšine prípadov sa u inak zdravých ľudí dostane z tela von do dvoch rokov od nákazy, a to bez akýchkoľvek nepriaznivých dopadov na ich dlhodobé zdravie.

       Genitálna nákaza HPV, ktorá je dlhodobá a v najväčšom počte prípadov vedie k rakovine, je najbežnejšia u mužov a žien, ktorí mali väčšie množstvo sexuálnych partnerov. Podľa CDC ostatné spolupodieľajúce sa rizikové faktory HPV infekcie, ktoré vedú k rakovine krčka maternice, sú (okrem iných) fajčenie, pásové opary, chlamýdie, HIV alebo ďalšie zdravotné problémy, ktoré sťažujú ľudskému telu bojovať s nákazami. Dlhodobé používanie hormonálnej antikoncepcie (5 a viac rokov), alebo pôrod troch a viac detí je taktiež rizikovým faktorom. Zároveň niektoré skupiny obyvateľstva USA sú viac náchylné k rakovine krčka maternice, než zvyšok obyvateľstva. Podľa CervicalCancerCampain.org:

"Rakovina krčka maternice sa vyskytuje častejšie u určitých skupín žien v Spojených štátoch zahrňujúc afro-američanky (černošky), hispánky (latino-američanky), biele ženy žijúce vo vidieckych častiach štátu New York a severného Nového Anglicka, americké indiánky a americké vietnamky.

Hispánky majú dvojnásobný počet prípadov rakoviny krčka maternice v porovnaní s bielymi ženami. U afro-američaniek sa rozvinie táto rakovina o 50% častejšie než u bielych žien.

Tieto rozdiely sú spôsobené sčasti nedostatočným prístupom k zdravotnej starostlivosti. Ženy, ktoré nemajú pravidelné kontroly zahŕňajúce cytologické vyšetrenia, podstupujú najvyššie riziko ochorenia."

       Oficiálne správy od CDC a WHO (World Health Organization = Svetová zdravotnícka organizácia OSN - pozn. red.) odhadujú, že okolo 11.000 až 12.000 žien v USA je každoročne diagnostikovaných s týmto druhom rakoviny, 3.800 až 4.100 ich zomrie na následky tejto choroby. Okolo polovice týchto žien nikdy nepodstúpilo cytologické vyšetrenia (pap smears test) pred tým, ako bola u nich objavená rakovina. Veľká časť zvyšných žien nepodstúpila cytologické vyšetrenia sterov z krčka maternice počas posledných piatich rokov.

       Podľa správy CDC o HPV pre kongres v roku 2004:

"Rakovina krčka maternice je veľmi neobvyklým dôsledkom nákazy HPV u žien, obzvlášť neobvyklým u tých, ktoré sú testované na rakovinu krčka maternice cytologickými vyšetreniami a u ktorých sú primeraným spôsobom sledované zistené abnormality.

Cieľom cytologických vyšetrení sterov z krčka maternice je zistiť abnormality krčka maternice, ktoré môžu byť liečené, čím sa zabráni prechodu k invazívnej rakovine krčka maternice, a taktiež zistiť invazínvu rakovinu vo veľmi skorom štádiu. Keď je zachytená v počiatočnom štádiu a liečená okamžite, úspešnosť liečby je viac než 90%."

       Štúdia, publikovaná v roku 2000 v časopise Archives of Family Medicine (Archívy rodinného lekárstva), taktiež ukazuje, že v USA sú ženy, ktoré sú staršie, slobodné a bez zdravotného poistenia, viac náchylné k zisteniu pokročilejšieho štádia rakoviny krčka maternice.

 

Pravda o Gardasile

       Podľa správy z roku 2006 pre medzinárodnú skupinu Program pre vhodnú technológiu v zdravotníctve (Program for Appropriate Technology in Health = PATH; skratka v preklade znamená "cesta" - pozn. red.), Gardasil a Cervarix (GlaxoSmithKline, bivalentná HPV vakcína) fungujú len u mladých žien a mužov, ktorí nikdy neboli nakazení HPV.

       Podľa príbalového letáku ku Gardasilu od firmy Merck bola hlavným kritériom v jeho klinických testoch účinnosti nie rakovina krčka maternice, ale prítomnosť alebo neprítomnosť voči vakcíne relevantných prekanceróznych lézií (CIN 2/3).

       Je absolútne nijak nedokázané a klinickými skúškami nepotvrdené, že Gardasil dlhodobo chráni proti rakovine.

       V skutočnosti ochrana Gardasilu proti bunkovej dysplázii v klinických skúškach vymizla za 4 roky a účastníčkam klinických skúšok bola podaná štvrtá dávka vakcíny na zvýšenie hladiny protilátok v krvi. Toto je účinnosť oznámená firmou Merck napriek tomu, že vakcína je označovaná ako trojdávková, nie štvordávková.

       A podľa Dr. Diane Harper, hlavnej výskumníčky Gardasilu, je účinnosť Gardasilu proti genitálnym bradaviciam len 2 roky.

       Navyše, podľa príbalového letáku výrobcu vakcíny:

  • Gardasil neodstraňuje potrebu cytologických vyšetrení
  • Nelieči práve prebiehajúce nákazy HPV, lézie či rozvinutú rakovinu krčka maternice
  • Nemusí vyvolať vytvorenie dostatočnej úrovne protilátok u všetkých zaočkovaných
     

       Zaujímavou otázkou je, či masové použitie Gardasilu (a Cervarixu) všetkými dievčatami a chlapcami, neprinúti ostatné HPV kmene (neobsiahnuté vo vakcínach) stať sa dominantnejšími a možno aj nákazlivejšími pri spôsobovaní tohto druhu rakoviny.

       Efekt zvaný “serotype replacement“ (náhrada vakcinačných kmeňov inými kmeňmi) sa prejavil už u iných mikroorganizmov, ktoré si vytvorili odolnosť proti plošne používaným vakcínam, ako napríklad vakcína proti čiernemu kašľu či vakcína proti pneumokokom.

 

Pravda o klinických testoch Gardasilu

       Iba 27% dievčat, ktoré boli zaočkované Gardasilom, dostalo všetky tri dávky. Merck zvaľuje vinu na zábudlivosť a spustil „pripomienkový“ program, ktorý nabáda zaočkovaných k dotiahnutiu série očkovaní do konca.

       CNN Money sa domnieva, že to ma na svedomí vysoká cena vakcíny. Niečo pod 400 dolárov za 3-dávkovú sériu, i keď niektorí súkromní lekári účtujú okolo 875 dolárov za sériu.

       Ale nikto nebral do úvahy aj tretiu možnosť: hlásené reakcie dievčat na prvú dávku sú natoľko nepríjemné, že mnohé z nich odmietajú zvyšné dve dávky.

       Pri testovaní akéhokoľvek liečiva (vakcíny nevnímajúc) by bezpečnosť mala byť prioritou č.1. A bezpečnosť Gardasilu mala byť poriadne preskúmaná pred tým, ako bol schválený, uvedený na trh a odporúčaný predstaviteľmi verejného zdravotníctva VŠETKÝM mladým dievčatám.

       Lenže Merck použil zlú metodiku v jeho štúdii bezpečnosti Gardasilu vykonanej pred jeho schválením. V tejto štúdii totiž nebolo použité skutočné placebo. Namiesto skutočného placeba, ktoré by samo o sebe malo byť úplne neškodné, použil Merck v tom, čo nazval "placebom", jednu zo zložiek vakcíny, konkrétne hliník!

       Hliník môže spôsobiť v tele zápal a môže urobiť hemato-encefalickú (krvno-mozgovú) bariéru (tzn. filter, ktorý bráni vstupu škodlivých látok do mozgu) priepustnejšou, kvôli čomu jedy ľahšie preniknú do mozgu a spôsobia v ňom poškodenia. Je krajne nevhodné používať hliník ako placebo na meranie reaktivity experimentálnej vakcíny akou je Gardasil, ktorá je určená deťom.

       Výskumníci použili počas jedného klinického testu ako placebo aj pomerne neškodný roztok soli, ale len vo vzťahu k reakciám v mieste vpichu. V tomto porovnaní malo soľné placebo oveľa menej nežiaducich účinkov ako placebo s obsahom hliníka.

       Keď mali byť uverejnené tieto naozaj škodlivé, systémové nežiaduce účinky Gardasilu, Merck skombinoval hliníkové a soľné placebo. To malo za následok, že výsledky skupiny zaočkovanej "placebom" a skupiny zaočkovanej Gardasilom boli takmer rovnaké, čím bolo znemožnené objektívne posúdenie skutočnej bezpečnosti Gardasilu.

       Kvôli tomu bola vakcína považovaná za „bezpečnú“, pretože škodlivé reakcie s ňou spájané boli takmer rovnaké ako reakcie na "placebo" obsahujúce hliník.

       Ďalším dôležitým zistením počas testov Gardasilu pred udelením licencie bolo neporiadne vyšetrovanie úmrtí, spájaných s testovaním tejto vakcíny. Istý počet dievčat, ktoré zomreli počas testovania, zahynul pri dopravných nehodách. Avšak Merck nikdy neoznámil či tie dievčatá šoférovali v čase nehody alebo boli len spolujazdkyňami.

       To by mohla byť kritická informácia k stanoveniu skutočnej bezpečnosti vakcíny, keďže jedným z najčastejších škodlivých účinkov sú mdloby, spavosť, záchvaty a neurologické poruchy, ktoré mohli zapríčiniť dopravnú nehodu, ak osoba po podaní vakcíny viedla vozidlo.

 

Pravda o Gardasile a tisícoch ním spôsobených poškodení zdravia a úmrtí

       VAERS funguje od roku 1986, ale veľa odborníkov sa domnieva, že iba 1% až 10% všetkých vážnych zdravotných problémov, ktoré sa vyskytnú po očkovaní (vrátane hospitalizácií, zranení a úmrtí) je do databázy VAERS skutočne nahlásených. Väčšina lekárov a dodávateľov očkovacích látok nehlási tieto udalosti do VAERS, napriek tomu že je to požiadavka federálneho práva od roku 1986, kedy bol schválený National Childhood Vaccine Injury Act (Federálny zákon USA o poškodeniach zdravia spôsobených očkovaním v detstve).

       Gardasil je „horúcou ihlou ušitá“ vakcína a s tak nízkym aktívnym hlásením s ním spojených zdravotných problémov do VAERS by mal byť na čiernej listine úradov ako CDC, FDA (U.S. Food and Drug Administration = Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA; obdoba slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv - pozn. red.) a ACIP (Advisory Committee for Immunization Practices = Poradný výbor pre očkovacie postupy v USA; obdoba slovenskej Pracovnej skupiny pre imunizáciu - pozn. red.).

       Avšak tieto tri federálne zdravotnícke úrady naliehajú na lekárov, aby očkovali Gardasilom deti a mladé ženy, a podporujú Merck v tvrdení, že jeho vakcína je bezpečná - napriek mnohým dôkazom, že opak je pravdou.

       Obete Gardasilu a ich rodičia uverejnili svoje tragické príbehy na webe.

       Tragické príbehy obetí Gardasilu sú úplným potvrdením faktu, že s touto vakcínou nie je čosi v poriadku. A tým „čímsi“ je stále rastúci počet postihnutých. Neštastým faktom je, že Merck skúmal vakcínu iba u menej než 1.200 dievčat do 16 rokov a najvážnejšie zdravotné problémy a úmrtia počas testovania pred udelením licencie nazval „náhodou“.

       Ani dnes tieto problémy nie sú na zozname možných dôsledkov tejto nebezpečnej vakcíny, ktorá môže spôsobiť ublíženie na zdraví. Úrady ich teda naďalej ignorujú - napriek úmrtiam a doživotným poškodeniam zdravia mladých dievčat očkovaných Gardasilom.

       Napr. hrubé porovnanie hlásení nežiaducich účinkov Gardasilu a Menactry (vakcína proti meningokokom) zaznamenaných vo VAERS k 30.XI.2008 ukázalo, že:

  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný s najmenej 2-násobným počtom návštev pohotovosti, 4-násobným počtom úmrtí, 5-násobným počtom záznamov „neuzdravil sa“ a 7-násobným počtom záznamov „zdravotne postihnutý“.
  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný so všetkými hlásenými prípadmi trombóz. Všetkých 23 prípadov sa stalo, ak bol Gardasil použitý samostatne.
  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný s najmenej 4-násobným počtom zástav srdca. Všetkých 9 prípadov sa udialo, keď bol Gardasil použitý samostatne.
  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný s najmenej 6-násobným počtom mdlôb a najmenej 3-násobným počtom upadnutí do bezvedomia.
  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný s najmenej 4-násobným počtom prípadov lupusu (vredovité ochorenie). 27 prípadov lupusu vzniklo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný s najmenej 15-násobným počtom prípadov mŕtvice. 16 prípadov mŕtvice nastalo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný s najmenej 33-násobným počtom trombózy. 34 prípadov trombózy nastalo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
  • V porovnaní s Menactrou je Gardasil spájaný s najmenej 5-násobným počtom vaskulitídy. 11 prípadov vaskulitídy nastalo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
     

       Znepokojúce na týchto správach je, že to je len špička ľadovca. Väčšina lekárov posiela správy radšej do Merck-u než do VAERS. A Merck preposiela nekvalitné informácie do VAERS, čo má za následok, že CDC a FDA nie sú schopné na základe týchto hlásení urobiť objektívnu analýzu. Ako bolo uverejnené v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA) v auguste 2009, Merck je autorom 68% všetkých správ zaznamenaných vo VAERS, a 89% z nich nebolo možné podrobiť výskumu kvôli ich nízkej výpovednej hodnote!

 

Je to vakcína, ktorú by ste chceli?

       Úvodník k vydaniu JAMA z 19.VIII.2009 komentuje obzvlášť riziká a prínosy očkovania Gardasilom, reklamnú kampaň Mercku, a problémy s bezpečnosťou, ktoré sú pri tejto očkovacej látke tak časté:

„Keď zvažujeme dôkazy o rizikách a prínosoch, je dôležité sa opýtať, kto podstupuje riziko a kto si užíva výhody.

Pacienti a verejnosť logicky očakávajú, že jedine medicínsky a vedecký dôkaz zaváži. Ak sa do toho pridajú ostané veci, ako napr. zisk výrobcu alebo finančné a profesionálne výhody pre lekárov či skupinu lekárov, tak rovnováha a serióznosť toho všetkého je pochybná.

Rovnováha bude vychýlená aj vtedy, keď nebezpečné účinky nebudú výpočitané správne.“

       Tento komentár je tak provokatívny, až je to zázrakom, že médiá hlavného prúdu sa doteraz nezamysleli, čo tým chcel v skutočnosti autor povedať: že možno, len možno, by ľudia nemali byť tak rýchli pri rozhodovaní sa pre Gardasil.

       Komentár v JAMA pokračuje hovoriac, že jednou zo základných otázok všetkých lekárskych rozhodnutí by malo byť: "Kedy sú informácie o ničivých nežiaducich účinkoch postačujúce na vyvodenie záveru, že riziko prevážilo možné prínosy?"

       Je zjavné, že táto otázka vyvstane na mysli každému, kto si našiel čas preskúmať informácie o tejto vakcíne.

       Stalo sa jednoducho to, že sa spotrebitelia pozreli na vedecké údaje o Gardasile a mnoho z nich sa rozhodlo nepoužiť ho.

       A to je, milé CNN Money, skutočným dôvodom, prečo je Gardasil prepadákom.