Nová štúdia zistila, že kurkumín prekonáva pneumokokové vakcíny v ochrane bábätiek

25.08.2013 01:47

PreventDisease.com3.VII.2013Dr. Dave Mihalovic

 

       Pôvodný článok Curcumin Found To Outperform Pneumococcal Vaccines In Protecting Infants
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Napriek chýbajúcim dôkazom o účinnosti v prevencii ochorení trvajú úrady verejného zdravotníctva a lekárske kruhy na tom, že bábätká vo veku od 2 do 12 mesiacov potrebujú až 4 dávky konjugovanej vakcíny proti pneumokokom (PCV). Teraz však nový výskum zistil, že kurkumín, látka prítomná v kurkume, môže prekonať túto vakcínu v poskytovaní dlhodobej ochrany proti potenciálne smrteľnému poškodeniu pľúc u bábätiek.

Nežiaduce účinky
pneumokokovej vakcíny kurkumínu
zvracanie žiadne
hnačka
ospalosť
opuch
kŕče
svalová hypotónia
dermatitída
poruchy dýchania
bronchospazmus
anafylaktický šok
akútna otrava
smrť

       Pneumokokové baktérie sú najčastejšou príčinou bakteriálnych chorôb u detí a častou príčinou chorôb dospelých. Choroba začína v nose alebo hrdle, kde môže pretrvať týždne až mesiace. Pneumokokové ochorenia sú tiež najčastejšou komplikáciou sezónnej chrípky.

       Výskumníci z losangeleského biomedicínskeho výskumného ústavu (Los Angeles Biomedical Research Institute) pri zdravotnom stredisku Harbor Kalifornskej univerzity v Los Angeles (LA BioMed), použijúc modely chorôb, zistili, že kurkumín poskytoval dlhodobú ochranu pred poškodením, spôsobeným nedostatočnou činnosťou pľúc. Ich štúdia, zverejnená v americkom časopise pre fyziológiu, pľúcnu bunkovú a molekulárnu fyziológiu (American Journal of Physiology, Lung Cellular and Molecular Physiology), zistila, že kurkumín poskytoval ochranu pred prieduškovo-pľúcnou dyspláziou (BDP), čo je choroba, typická zjazveniami a zápalmi, a proti hyperoxii, pri ktorej sa do tela skrz pľúca dostáva príliš veľa kyslíka.

ilustračný obrázok - kurkuma       Dr. Virender K. Rehan, hlavný výskumník LA BioMed, ktorý vykonával túto štúdiu, povedal, že toto bola prvá štúdia, ktorá odhalila dlhodobé prínosy užívania kurkumínu na činnosť pľúc u bábätiek:

„Kurkumín je známy svojimi silnými antioxidačnými, protizápalovými a protimikrobiálnymi vlastnosťami, čo z neho činí sľubné liečivo.“

       BDP sa považuje za jednu z najčastejších chronických chorôb pľúc v dojčenskom veku v USA. Dojčatá sú označené za rizikovú skupinu ohľadne pneumokokov, ktorá má byť očkovaná až štyrmi dávkami konjugovanej vakcíny proti pneumokokom vo veku od 2 do 12 mesiacov. Prvá dávka sa zvyčajne dáva vo veku 2 mesiacov. Ďalšie dávky nasledujú v 4, 6 a 12 až 15 mesiacoch života. Lekári tiež odporúčajú deťom vo veku 2 až 5 rokov ďalšiu 1 či 2 dávky tejto vakcíny.

       Dr. Manjeet Kumar, odborník na detské lekárstvo, hovorí, že toto zistenie môže urobiť revolúciu v očkovaní proti pneumokokom do 1. narodenín bábätka:

„Vieme, že konjugované vakcíny proti pneumokokom boli v poslednom desaťročí čiastočne neúčinné u drvivej väčšiny detí a štúdia Dr. Rehana predstavuje dlhodobý ochranný mechanizmus, ktorý v súčasnosti štandardné očkovacie postupy neposkytujú“

       Konjugované vakcíny proti pneumokokom údajne chránia pred chorobami, spôsobenými siedmymi najčastejšími typmi pneumokokov, avšak čoraz viac údajov dokazuje, že toto tvrdenie je zveličené. Dr. Kumar tvrdí:

„Ukazuje sa, že PCV chráni proti vážnejším formám choroby menej než 20% času, v závislosti od osoby.“

       To je značný rozdiel oproti 97%, o ktorých hovoria zdravotnícke úrady. Dr. Kumar zdôraznil, že množstvo vedeckej literatúry podporuje prevenciu chorôb kurkuminoidmi a dúfa, že sa takéto liečebné postupy rozšíria aj v medicíne hlavného prúdu (mainstreamovej):

„Máme stovky vedeckých štúdií, podporujúcich kurkuminoidy a deriváty kurkumínu v prevencii chorôb, s rozšíreným biologickým účinkom a oveľa stabilnejšie a biodostupnejšie než súčasné liečivá a vakcíny na trhu — niet divu, že prekonávajú farmaceutické výrobky.“

       Deriváty kurkumínu v súčasnosti syntetizuje ako farmaceutický priemysel, tak aj odvetvie prírodných liečiv kvôli ich sile a antioxidačnej činnosti. Podľa štúdií je biodostupnosť kurkumínu a pravdepodobne aj jeho derivátov najvyššia v pľúcach a hrubom čreve, čím poskytuje ochranu pred rôznymi druhmi rakoviny.

       Dr. Kumar bude čoskoro vykonávať klinické skúšky aktívneho dohľadu nad invazívnymi pneumokokovými ochoreniami, ktoré zhodnotia vzorce odolnosti pneumokokových kmeňov voči antibiotikám a poskytnú presvedčivé dôkazy o tom, že deriváty kurkumínu v súčasnosti prekonávajú všetky pneumokokové vakcíny a liečivá pre určené rizikové skupiny.

       Jeden z dodnes najrozsiahlejších prehľadov 700 štúdií kurkumy zverejnil uznávaný etnobotanik James A. Duke, PhD. Ukázal, že kurkuma prekonáva mnohé farmaceutické výrobky vo svojich účinkoch proti niektorým chronickým, vysiľujúcim ochoreniam a činí tak s prakticky žiadnymi nežiaducimi účinkami.

 

Alzheimerova choroba

       Duke našiel vyše 50 štúdií účinkov kurkumy na Alzheimerovu chorobu. Tie naznačujú, že výťažky z kurkumy obsahujú niekoľko prírodných látok, ktoré blokujú tvorbu beta-amyloidu — látky, zodpovednej za tvorbu povlakov, ktoré pomaly narušujú činnosť mozgu pri Alzheimerovej chorobe.

 

Artritída

       Kurkuma obsahuje vyše 20 protizápalových zlúčenín, vrátane 6 rôznych COX-2 inhibítorov (enzým COX-2 spôsobuje bolesť, opuch a zápal; inhibítor selektívne blokuje tento enzým). Duke píše:

„Sám o sebe kurkumín — zlúčenina, prítomná v kurkume a najviac citovaná pre svoje zdravé účinky — je mnohostranná protizápalová látka a štúdie jeho účinnosti ukázali pozitívne zmeny v príznakoch artritídy.“

Rakovina

       Duke našiel vyše 200 článkov o kurkume a rakovine a vyše 700 o kurkumíne a rakovine. Poznamenáva, že v učebnici Fytochemikálie: mechanizmus účinku bol kurkumín a/alebo kurkuma účinný v zvieracích modeloch v prevencii a/alebo liečbe rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníka, rakoviny prostaty, rakoviny pečene, rakoviny pažeráka a rakoviny v ústach. Duke povedal, že účinnosť kurkumy proti týmto druhom rakoviny vyšla v porovnaní s farmaceutickými prostriedkami priaznivo.

 

Chudnutie

       Kurkumín v potrave môže zastaviť rast tukového tkaniva potlačením rastu nových ciev, nazývaného angiogenéza, ktorý je potrebný na tvorbu tukového tkaniva. Skupiny, liečené kurkumínom, mali menší rast ciev v tukovom tkanive. Obsah glukózy, triacylglycerolov, mastných kyselín a cholesterolu v krvi, ako aj hladinu tuku v pečeni mali taktiež nižšiu.

 

Parkinsonova choroba

       Team výskumníkov teraz preukázal, že pomaly sa krútiace α-synukleínové bielkoviny sú príčinou zhlukovania, ktoré je prvým krokom v chorobách, ako je Parkinsonova. Nová štúdia Basira Ahmada, uverejnená v časopise pre biologickú chémiu (Journal of Biological Chemistry) ukazuje, že kurkumín môže pomôcť zabrániť zhlukovaniu.

       Lisa Lapidus, docentka fyziky a astronómie, ktorá je spoluautorkou Ahmadovej štúdie, povedala:

„Náš výskum ukazuje, že kurkumín môže uchrániť bielkoviny od zhlukovania, čo je prvým krokom mnohých vysiľujúcich ochorení. Presnejšie povedané, kurkumín sa silne viaže na α-synukleín a zabráni jeho zhlukovaniu pri telesnej teplote.“

        Keď sa kurkumín naviaže na α-synukleín, nielenže zastaví zhlukovanie, ale tiež zvýši rýchlosť prehýbania alebo rekonfigurácie. Zvyšovaním tejto rýchlosti kurkumín posúva túto bielkovinu mimo nebezpečného rýchlostného rozmedzia, ktoré by mu dovolilo zhlukovanie s inými bielkovinami.

 

  • Iba 1% starších ľudí v Indii dostane Alzheimerovu chorobu, čo je len jedna štvrtina z výskytu Alzheimerovej choroby v Severnej Amerike. Tento rozdiel zrejme bude spôsobený čiastočne aj pravidelnou konzumáciou kari v Indii.
  • Denný príjem kurkumínu môže znížiť riziko polypov v hrubom čreve, čo naoplátku znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.
  • Pravidelná konzumácia kurkumy môže pomôcť znížiť bolesť a zápal, sprevádzajúci artritídu.
  • Kurkumín môže byť nápomocný pri liečbe niektorých prípadov cystickej fibrózy.
  • Kurkumín môže pomôcť účinne sa vysporiadať s rakovinovými bunkami pri rakovine kože.
  • Kurkuma môže pomôcť zabrániť šíreniu rakovinových buniek pri rakovine prsníka.

 

       Liečivé vlastnosti kurkumy sú také významné, že Federálny výskumný ústav zdravia v USA (National Institutes of Health) v súčasnosti vykonáva klinické skúšky, ktoré majú určiť, či kurkuma (kurkumín) má byť súčasťou odporúčanej konvenčnej liečby pre vyše 10 rôznych chorôb.

       V ajurvédskej medicíne sa kurkuma považuje z mnohostranne liečivú a mnohí v Indii ju používajú ako dostupnú dezinfekciu pre rezné rany, popáleniny a pomliaždeniny.

 

Dr. Dave Mihalovic

       je naturopatický doktor (N.D.), ktorý sa špecializuje na výskum očkovania, prevenciu rakoviny a prírodný prístup k liečbe.

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi približne 2,5 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, keď našu činnosť podporíte.

 

Diskusná téma: Nová štúdia zistila, že kurkumín prekonáva pneumokokové vakcíny v ochrane bábätiek

Senior

Helena | 27.08.2013

Pred nedávnom mi niekto doporučil kúpiť jednu knihu v knihkupectve v čestine: Michael Morris: Co nesmite vedet! - Celý západný svet patrí len niekoľkým rodinám a teraz chcú zbytok. Táto kniha má jednu veľmi zaujímavú kapitolu: Eugenika - je to o očkovacom biznise.
Dnešný článok na mojom obľúbenom webe:
https://www.naturalnews.com/041799_flu_vaccine_brain_damage_pharmaceutical_companies.html
Jedna austrálska rodina zažalovala farmaceutickú firmu lebo očkovanie proti chrípke veľmi poškodilo mozog ich dieťaťa. Išlo o vakcínu Fluvax. Dieťa vďaka tejto vakcíne sa stalo invalidným.

Re:Senior

Ing. Marián FILLO | 28.08.2013

Áno, máme z tej knihy úryvok tu:
https://www.slobodavockovani.sk/news/bill-gates-vakciny-a-ultrazvuk-co-maju-spolocne-uryvok-z-knihy-co-nesmite-vedet/

Záznamy: 1 - 2 zo 2

Pridať nový príspevok