O povinnom očkovaní pre časopis Pacientske listy

09.01.2014 23:09

Ing. Marián FILLO

 

       Začiatkom júla 2013 sa na mňa obrátila redaktorka časopisu Pacientske listy s prosbou o odpoveď na jej otázky. Ubehlo pol roka a pripravovaný článok stále nebol zverejnený a v súčasnosti to nevyzerá tak, že zverejnený niekedy bude, preto teraz zverejňujem otázky i moju odpoveď:

 


 

       Prečo trváte na zrušení povinného očkovania? Aké sú Vaše hlavné argumenty, hovoriace proti? Chcete, aby sa zrušilo povinné očkovanie plošne, alebo len proti vybraným ochoreniam?

       Som za zrušenie očkovacej povinnosti celkovo (tzn. všetky očkovania by mali byť výlučne dobrovoľné).

       Dôvod č. 1 je nemožnosť stanoviť akýkoľvek očkovací kalendár tak, aby bol ako užitočný, tak aj bezpečný pre všetkých plošne. Ďalej — akýkoľvek očkovací kalendár nezohľadňuje individuálne potreby, životný štýl, okolnosti, kam človek cestuje, s kým sa stýka, v akom stave je jeho imunita atď., a to všetko má zásadný vplyv na to, či je to-ktoré očkovanie vôbec potrebné a/alebo prijateľne bezpečné.

       Okrem toho dnes už poznáme účinné alternatívne prostriedky prevencie (prípadne liečby) prenosných ochorení, napr. vitamín D u chrípky, vitamín A u osýpok či vitamín C u záškrtu, tetanu alebo čierneho kašľa. Tieto prostriedky sú mnohonásobne bezpečnejšie než akékoľvek očkovanie.

       Plošné očkovanie podľa všetkého má na svedomí masový nárast alergií i autoimunitných ochorení. Takmer každé očkovanie (a predovšetkým očkovacie látky s obsahom hliníka) totiž podnecuje predovšetkým Th2 zložku špecifickej imunity, čo je práve tá zložka, ktorá má na svedomí aj alergie. Na druhej strane  japonská štúdia, zverejnená na sklonku roka 2009, dospela k záveru, že autoimunita je nevyhnutným dôsledkom prehnaného podnecovania imunitného systému očkovaním. Zhrnutie tejto štúdie sme uverejnili v článku Autoimunita jako důsledek nadměrné stimulace imunitního systému. Podrobnejšie o autoimunite z očkovania v článku Bezpečnost vakcín: protilátky nemusí být jen hodné „tety“.

       Tieto choroby dnes postihujú mnohonásobne viac detí než tie choroby, proti ktorým sa plošne očkuje. Možno to teda uzavrieť, že plošné očkovanie vo výsledku spôsobuje oveľa viac škody než úžitku, a preto by malo byť zrušené. Ak vôbec očkovať, tak len po dôkladnom preskúmaní imunity všetkými dostupnými prostriedkami (čo sa dnes pred očkovaním prakticky vôbec nerobí) a po zvážení skutočnej potreby toho-ktorého očkovania.

 


Zverejnenie tohto článku (grafická úprava + odkazy na zdroje) zabralo autorovi približne 40 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: O povinnom očkovaní pre časopis Pacientske listy

kde sa mám zaočkovať?

pampúch | 10.01.2014

Dobrý deň. Pri kašlaní mi píska v krku. Mám vtáčiu chrípku?

Re:kde sa mám zaočkovať?

Ing. Marián FILLO | 12.01.2014

Ako toto súvisí s témou článku?

Re:kde sa mám zaočkovať?

madmike | 23.01.2014

choď za chirurgom, nech ti vyberie tú píšťalku, čo si zhltol, keď si kačičku ťahal....
PS: A prestaň ju už tlačiť... Je to podozrivé...

Záznamy: 1 - 3 zo 3

Pridať nový príspevok