Očkovanie počas prerezávania zúbkov? Pekne blbý nápad!

20.09.2012 08:00

DrMaj.com - 10.VIII.2012 - Dr. Stephanie Maj

 

       Pôvodný článok "Vaccinating while Teething…Not a Good Idea!"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

očkovanie vs. prerezávanie zubov (preklad viď nižšie)

       Vedeli ste, že pri prerezávaní zúbkov sa uvoľňujú histamíny, ktoré otvárajú hemato-encefalickú bariéru (krvno-mozgovú prekážku, ktorá bráni vstupu nebezpečných látok do mozgu - pozn. prekl.)?

       Očkovanie počas prerezávania zúbkov otvára neurotoxínom (látkam, jedovatým pre nervovú sústavu - pozn. prekl.) priamy prístup do mozgu Vášho bábätka.

       Voľba je na Vás.

"Histamín je jedným z niekoľkých neurotransmitterov (prenášačov nervových vzruchov) centrálnej nervovej sústavy, ktoré - ako sa zistilo - spôsobujú úplné otvorenie hemato-encefalickej bariéry.

       V staršej literatúre to nebolo jasné, ale štúdie ciev v cievnatke (obal mozgu a miechy, pretkaný cievami, ktorým prechádza väčšina krvi, čo prúdi do mozgu - pozn. prekl.) a kultivovaného endotelu (bunkového tkaniva, ktoré slúži ako výstelka ciev - pozn. prekl.) odhalili zvýšenú priepustnosť, sprostredkovanú H2 receptormi a zvýšenú hladinu iónov vápnika v medzibunkovej tekutine ([Ca2+]i) a zároveť H1 receptormi sprostredkované zníženie priepustnosti, spojené so zvýšením hladiny cAMP (cyklického adenozín-monofosfátu)."[1]

"Počas intraoseálnej (vnútro-kostnej) fázy prerezávania zuba naznačuje primerane zvýšený počet mastocytov (druh imunitných buniek - pozn. prekl.) v sliznicovom väzive a medzi osteoklastami (bunkami, odbúravajúcimi kostné tkanivo - pozn. prekl.), že mastocyty by mohli mať do činenia s resorpciou (vstrebávaním) kostí a tým tiež s prerezaním cesty pre zub.

       Aktivované mastocyty degranulujú, čím vylúčia niekoľko zápalových mediátorov a rastových činiteľov, vrátane histamínu..."[4]

 

Zdroje:

[1]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10696506

[2]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7982064

[3]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2687937

[4]  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7580.2010.01249.x/full

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi približne 2 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.