Očkovanie proti chrípke zastavené kvôli silným nežiadúcim účinkom

24.05.2010 08:52

München (Mníchov), Nemecko - 8.V.2010, 09:53 - Dr.med. Steffen RABE, detský lekár

 
       Pôvodný článok "Grippeimpfung wegen starker Nebenwirkungen gestoppt" uverejnený na stránke združenia nemeckých lekárov za individuálnu voľbu v očkovaní (Ärzte für individuelle Impfentscheidung e.V.) https://individuelle-impfentscheide.de
       z nemčiny preložila Ing. Erika STRUHÁROVÁ
       a jazykovo upravil
Ing. Marián FILLO.

 

       Zatiaľčo v Európe sa ešte diskutuje o neblahých následkoch pandémie tzv. prasacej chrípky, v Austrálii už začína nová sezóna „bežnej“ chrípky.

       Ako oznámil spravodajský magazín  focus, použitie Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) odporúčanej kombinovanej očkovacej látky proti chrípke bolo nedávno kvôli silným nežiadúcim účinkom zastavené, pričom vakcína v tejto forme sa má dostať na jeseň aj na európsky trh.

       Okrem chrípkových vírusov kmeňov A a B obsahuje použitá očkovacia látka Fluvax Junior aj vírus H1N1  zodpovedný za tzv. prasaciu chrípku. Zloženie tejto vakcíny sa považovalo za relatívne bezproblémové, pretože ide – na rozdiel od očkovacích látok proti prasacej chrípke použitých v Európe – o tradičnú očkovaciu látku bez sporných, účinok posilňujúcich látok (adjuvans).

       Napriek tomu bolo z Austrálie hlásených mnoho (čiastočne ťažkých) nežiadúcich účinkov po očkovaní, došlo k početným febrilným kŕčom po podaní vakcíny a jedno dvojročné dieťa bez známeho predchádzajúceho ochorenia umrelo v priebehu 12 hodín po očkovaní.