Prežíva baktéria, ktorá spôsobuje tetanus, v pôde niekoľko desiatok rokov a dostáva sa do pôdy z výkalov koní a kráv?

29.01.2016 11:50

Otázka čitateľky

    Syn dostal po podaní vakcíny proti TBC atopický ekzém. Odvtedy sme neočkovali ani jedno dieťa. Obraciam sa teraz na Vás, lebo opäť riešim otázku očkovania mojich detí, aby som bola presnejšia: zvažujem očkovanie len proti tetanu. Našla som rôzne informácie a pravdu povediac, neviem sa rozhodnúť a preto píšem Vám. 

    Nedávno som sa rozprávala s našim spoločným známym, ktorý taktiež svojich troch chlapcov nemá očkovaných. Dostala sa reč práve na očkovanie a spomínal mi, že boli predvolaní na Regionálny úrad verejného zdravotníctva kvôli neočkovaniu najmladšieho syna. Zaujala ma informácia, ktorou operovala pracovníčka úradu a neviem, či táto informácia je pravdivá a verím, že vy mi na ňu dáte odpoveď. Pani tvrdila, že baktéria, ktorá spôsobuje tetanus prežíva v pôde niekoľko desiatok rokov a dostáva sa do pôdy z výkalov koní a kráv.

    V dohľadnej dobe sa máme presťahovať na dedinu, kde za pozemkom máme poľnohospodárske družstvo, kde stále chovajú kravy. Náš 7-ročný syn je veľký hospodár, rád pracuje v záhrade a okolo zvierat a tiež je veľký nezbedník, a o to viac mám obavu, aby som niečo nepodcenila.

    Obe naše deti nemajú žiadne očkovanie (teda okrem toho jedného u syna a to očkovanie proti TBC, dcérka nemá žiadne), jediné čo ma máta je tetanus.

    Prosím Vás o názor na samotné očkovanie proti tetanu, jeho účinnosť a či vakcína môže nejak ohroziť zdravie dieťaťa. Ak by som sa predsa len rozhodla očkovať proti tejto chorobe, v akom veku je najlepšie očkovať a presne akou vakcínou? Kde je možné ju kúpiť? Máte nejaké skúsenosti s týmto očkovaním?

 

Odpovedá Ing. Marián Fillo

Schéma baktérie Clostridium tetani    Tvrdenie, že „baktéria, ktorá spôsobuje tetanus prežíva v pôde niekoľko desiatok rokov a dostáva sa do pôdy z výkalov koní a kráv“ nie je úplne presné. Niekoľko desiatok rokov dokáže prežiť tzv. tetanová spóra, čo je niečo ako semienko obilia. Nejaví totiž nijaké známky života, nerastie, nedýcha, nepije, neje, neprebieha nijaká látková výmena, nerozmnožuje sa. Ako keby nežila. V tomto stave teda ani nevyrába tetanospazmín (tetanový toxín = jed) a nie je nebezpečná.

    Nebezpečnou sa môže stať, až keď sa dostane to nejakej rany, kde

  1. nie je prístup kyslíka
  2. je špina
  3. je voda a ďalšie živiny, potrebné pre rast a množenie tetanových batkérií

    To je ale obrovské umenie — poraniť sa takýmto spôsobom. Rozhodne tetanus nehrozí u nejakej povrchovej rany (odrenina, škrabanec, rozbité koleno) a už vôbec nie, ak z nej tečie krv. Tá jednak vyplaví samotné spóry von (ak sa aj do rany dostali), jednak kyslík v krvi (do ktorej sa dostal v pľúcach) neumožní tetanovej baktérii fungovať (a teda tvoriť toxín, a teda škodiť).

    Tetanus teda hrozí iba u nejakých hlbokých rán v mieste, ktoré je veľmi zle prekrvené.

    Ťažko nájdete malé dieťa, ktoré by také nejaké miesto v tele malo. Teda prinajmenšom keď nemá nejakú vážnu chronickú chorobu, čo sa prejavuje aj týmto spôsobom. S rastúcim vekom pravdepodobnosť pomaly narastá, reálne ale tetanus dostávajú prevažne až dôchodcovia, ktorí už sa málo hýbu (a sú málo prekrvení), obzvlášť cukrovkári, ktorí majú skrz svoju chronickú chorobu slabo prekrvené niektoré časti tela. A tak vyzerá aj štatistika: za ostatných 15 rokov malo na Slovensku tetanus spolu 5 ľudí, všetci nad 60 rokov.

    Riziko tetanu u menšieho dieťaťa je teda extrémne blízke nule, rozhodne výrazne nižšie než riziko zásahu bleskom a oveľa oveľa nižšie než riziko úmrtia pri autonehode. To sú tak malé pravdepodobnosti, že by ste potrebovali šialenú smolu na to, aby sa Vám to prihodilo, takže pri tejto úrovni rizika to drvivá väčšina ľudí považuje za prakticky nemožné, a teda sa tým nijak netrápi. Alebo sa snáď trápite, keď idete ráno do práce, nad tým, že Vás možno zasiahne blesk? Ak nie, tak naozaj nie je dôvod trápiť sa možnosťou tetanu u 7-ročného dieťaťa.

    No a keby predsa (čo je takmer nemožné, ale ak už by ste naozaj mali tú neuveriteľnú smolu), stále sa tetanus dá liečiť injekčným podaním vitamínu C.

    Očkovanie proti tetanu je pomerne účinné (asi najúčinnejšie zo všetkých očkovaní) v zmysle tvorby protilátok.

    Takže keď tetanový toxín najprv vbehne do krvného obehu, z ktorého by sa mohol dostať do nervovej sústavy, ktorá je jeho cieľom a ktorú poškodzuje, tak v krvnom obehu ho môžu zneutralizovať očkovaním vytvorené protilátky.

    Lenže tetanový toxín sa môže dostať aj priamo do nervu (bez prechodu krvným obehom) a vtedy Vám žiadne protilátky nepomôžu. Vitamín C však zaberá aj vtedy.

    Takže očkovanie proti tetanu reálne môže pomôcť iba pri časti ochorení na tetanus. Zo slovenskej štatistiky, kde sa uvádza úmrtnosť na tetanus až u 50% chorých (napriek liečbe = napriek podávaniu hotových protilátok a preočkovaniu), to tak vyzerá, že v každom druhom prípade je očkovanie proti tetanu nanič.

    S ohľadom na to je na vážne zamyslenie, či podstúpiť nie práve malé riziko očkovania (napr. tetanové vakcíny majú najviac hliníka zo všetkých vakcín), keď:

  1. pravdepodobnosť ochorenia v tomto veku je možno tak 0,0000001%, menšia než zásah bleskom, menšia než pravdepodobnosť úmrtia pri páde zo schodov apod.,
  2. v každom druhom prípade je očkovanie aj tak nanič.

    Vakcíny sa štandardne kupujú v lekárni a sú len na predpis, takže ak nemáte známeho lekára, čo Vám dá predpis, prípadne známeho lekárnika, čo vykáže vakcínu ako nedopatrením rozbitú, ale v skutočnosti Vám ju načierno predá, tak vakcínu nekúpite. Inak tie protitetanové vakcíny nestoja nejak veľa, je to pár € za kus.

    Čo sa veku týka, tak s ohľadom na vekovo špecifickú štatistiku najnižší vek, v ktorom by sa možno očkovanie proti tetanu už mohlo oplatiť, bude niekde nad 40 rokov.

    Samostatné vakcíny proti tetanu, dostupné na Slovensku sú:

  1. Alteana (max. 1 mg hliníka)
  2. Tetavax (0,6 mg hliníka)
  3. Vacteta (max. 0,7 mg hliníka)

    Osobné skúsenosti s očkovaním detí samostatnou vakcínou proti tetanu nemám, ale jedna známa to absolvovala, takže možné to očividne je. Musel by som sa jej opýtať, či a aké to malo nežiaduce následky.