Priznanie sa jedného bývalého riaditeľa Big Pharmy (veľkej farmaceutickej firmy)

02.06.2010 03:06

Luogo Comune - 31.V.2010 23:20 - Massimo Mazzucco

 

       Pôvodný článok "Confessioni di un ex-dirigente di Big Pharma"
       z taliančiny preložila Lenka Molitorisová
       a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo
.

 

       John Rengen Virapen s kariérou vo farmaceutickom priemysle začal ako jednoduchý zástupca-predajca liekov, až sa stal riaditeľom švédskej pobočky americkej farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly, jedného zo svetových farmaceutických gigantov, ktoré tvoria takzvanú Big Pharmu.

       Po tom, čo prežil život ako boháč z Orientu, kde mu nebol odopretý žiadny luxus, Rengen odišiel do dôchodku, oženil sa a mal syna. Tým, že videl, ako sa oficiálna medicína starala o jeho syna, si (ako sám hovorí) uvedomil hrôzu zločineckej mašinérie, ktorej on sám bol členom 35 rokov.

       Preto sa dal na pokánie a rozhodol sa verejne odsúdiť (prostredníctvom knihy a série konferencií) skutočnú tvár farmaceutického priemyslu.

       Samozrejme, môžete si položiť otázku, prečo bolo také ťažké pre Rengena poukázať na túto pravdu už 10 či 20 rokov predtým, a prečo čakal až do dôchodku, aby pochopil a videl negatívnu stránku veci. Ale my nechceme poukázať na morálnu stránku tejto osoby. Oveľa viac nás zaujíma, čo nám chce povedať. Nevraví nič nové, čo by sme ešte nevedeli alebo na čo nemáme podozrenie, ale je dôležité poznamenať, že ide o prvé verejné priznanie sa k vážnemu skutku korupcie vo vláde, schváleniu liekov, ktoré spôsobili stovky tisíc obetí po celom svete.

       Ktovie, či sú aj u nás všetky lieky schválené "slobodným a zodpovedným posúdením" zamestnancami ministerstva zdravotníctva?

 

       Video z prednášky Johna Rengena Virapena viď Videá.