Rakovinová inteligencia

09.07.2010 14:45

Dr. Sircus' Blog - 24.V.2010 - Dr. Mark Sircus

 

       Pôvodný článok "Cancer Intelligence" z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       U.S. Food and Drug Administration (= FDA = úrad na kontrolu potravín a liečiv v USA - pozn. prekl.) povolil prvú vakcínu proti rakovine prostaty. Cenovka? 93.000 dolárov. Samozrejme, táto vakcína (Provenge) v skutočnosti nie je prevenciou rakoviny. Taktiež rakovinu nelieči. Čo teda robí? Podľa USA Today: "… štúdie ukazujú, že vakcína pomáha mužom s rozvinutou rakovinou prostaty žiť o štyri mesiace dlhšie… Mnoho mužov malo po podaní Provenge mierne nežiadúce účinky, ako napr. horúčky, zimnicu a bolesti hlavy. Jeden zo štyroch pacientov mal vážne nežiadúce účinky ... a 3,5% pacientov dostalo mŕtvicu…"

       Článok USA Today pokračuje tvrdením: “Aj keď lekári majú stále veľa otázok o tejto vakcíne, mnohí veria, že funguje, a plánujú ju použiť na svojich pacientoch, hovorí Otis Brawley, hlavný lekársky predstaviteľ Spoločnosti pre rakovinu (Cancer Society). Dendreon, výrobca vakcíny, hovorí, že vakcína bude stáť 93.000 dolárov za tri dávky. Februárová analýza od J.P.Morgan odhaduje, že Provenge má potenciál stať sa kasovým trhákom s obratom 1,5 miliardy dolárov ročne.”

       Vyššie uvedenému prístupu k rakovine vážne chýba inteligencia, takže musíme očkovací prístup k rakovine prostaty označiť za ignorantský. Náklady, nežiadúce účinky a očividný nedostatok rozumných výsledkov (kúpa pár mesiacov života) nám ukazujú zúfalé opatrenia, ktoré robí farmaceutický priemysel, aby si zachoval svoju moc.

       Dr. Joseph Mercola na túto tému píše: “Prirodzene, mnoho ľudí povie, že nemôžete dať cenovku na život, bez ohľadu na to, aký krátky, ale to, na čo sa pýtam, nie je niekoho túžba žiť čo najdlhšie, ale skôr otázka, z čoho pozostáva úspešná liečba rakoviny hodná takejto premrštenej ceny. Mne to skôr pripadá ako posledný zúfalý pokus vydolovať aj ten posledný centík z umierajúceho muža a jeho rodiny, bez toho, že by na oplátku dostal významnú nádej na predĺženie života.”

       Imunitný systém človeka je vskutku obdivuhodným strážcom, ktorý chorobu rýchlo odhalí i zneškodní. Začína to pokožkou, ktorá udržiava odstup od väčšiny votrelcov. Pokračuje to zložitými bunkami vyrábanými hlboko v kostnej dreni, ktoré útočia na nezvaných hostí a pamätajú si ich. Aj keď je to účinné, imunitný systém môže byť zaplavený vysoko špecializovanými nepriateľmi ako napr. rakovinové bunky. Ale čo keby sme mohli zužitkovať silu imunitného systému? Mohol by bojovať účinnejšie? Mohol by poraziť rakovinu?

       Inteligentní lekári vedia, že odpoveď na tieto otázky je kladná. Mať oslabený imunitný systém je ako sadnúť na rýchlik smerom k rakovine, takže posilnenie imunitného systému by malo veľmi pomôcť. A vakcína Provenge je tou najhoršou cestou k posilneniu čohokoľvek v tele. Vakcíny vo všeobecnosti oslabujú imunitu. Chemoterapia a rádio-terapia sú známe svojimi ničivými nežiadúcimi účinkami. Dokonca aj chirurgia môže ohroziť silu imunitného systému, obzvlášť keď sa zanedbáva základná fyziológia, ako sa to zvyčajne deje u väčšiny chirurgov, ktorí nevenujú pozornosť pred- a po-operačnej potrebe horčíka.

       Rakovina je systémové, nie lokalizované ochorenie. Je to varovanie nášho tela, že náš jedálny lístok a životný štýl treba zmeniť. 80% našich dedičných predpokladov (genetických predispozícií) k chorobám môže byť aktivovaných, alebo naopak držaných v šachu správnou diétou a životným štýlom, ktoré majú priame dopady na silu imunitného systému daného jednotlivca. Každý z nás má každý deň v sebe nejaké rakovinové bunky a náš imunitný systém ich zvyčajne úspešne zničí, takže silný imunitný systém je kľúčom k víťazstvu nad rakovinou. Rakovinu si všimneme, len keď premôže náš imunitný systém a prerastie do znateľného tumoru.

       Jedna z najväčších výziev, pred ktorými stoja onkológovia, prichádza po úspešnom zákroku: ako zabrániť návratu tumorov, keď pacienti opustia kliniku a vrátia sa k svojmu normálnemu životnému štýlu a jedálnemu lístku? Aby sa predišlo novému prepuknutiu rakoviny, treba udržiavať imunitný systém pri sile zdravou stravou, životným štýlom, nejakým cvičením (netreba to preháňať), výživovými doplnkami a obzvlášť pozitívnym duševným naladením.

       Dr. William Li predstavuje nový spôsob zmýšľania o liečbe rakoviny a iných chorôb: anti-angiogenézu, ktorá zabraňuje vzniku nových ciev vyživujúcich tumor. Zásadný a najlepší krok: jesť potravu, ktorá potláča rakovinu, odrezáva zásobovacie cesty a víťazí nad rakovinou v jej vlastnej hre. Je mnoho ciest, ktoré vedú do Ríma, a mnoho spôsobov boja s rakovinou, ale niektoré sú jednoducho neporovnateľne inteligentnejšie než iné.

       Tí, čo prežili rakovinu, môžu skúsiť jogu, aby mali lepší spánok a vďaka nemu viac energie, ako hovorí nová štúdia, ktorá bola predstavená na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu (American Society of Clinical Oncology Annual Meeting) v júni 2010. Zistilo sa, že tí, čo cvičili jógu, mohli vysadiť prášky na spanie a spali lepšie, čo bolo zmerané ako 22%-ný nárast množstva spánku na všeobecne používanej stupnici. To je takmer dvojnásobné zlepšenie oproti tým, čo jogu necvičili. Joga tiež znížila únavu na polovicu a viedla k zvýšeniu kvality života.