Vedúci pracovníci čínskej pobočky GlaxoSmithKline sa priznali k úplatkárstvu a nelegálnemu vyhýbaniu sa daniam

13.07.2013 11:45

The Guardian — 11.VII.2013

 

       Pôvodný článok „GlaxoSmithKline executives in China ‘confess to bribery and tax violations’“ 
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Čínske ministerstvo vnútra hovorí, že firma GlaxoSmithKline (de facto monopolný dodávateľ všetkých plne hradených vakcín pre povinné očkovanie detí na Slovensku — pozn.prekl.) je podozrivá z pokusov podplácať úradníkov, nemocnice a lekárov, aby tým zvýšila odbyt a ceny svojich výrobkov.

čínsky lekárnik — ilustračný obrázok       Vedúci pracovníci čínskej pobočky britského výrobcu liekov GlaxoSmithKline (GSK) sa priznali, súc obvinení z úplatkárstva a porušovania daňových zákonov, po prvom výsluchu čínskou políciou, hovorí čínske ministerstvo vnútra. GSK je podozrivý z ponúkania úplatkov vládnym úradníkom, lekárskym zväzom, nemocniciam a lekárom, aby tým zvýšil odbyt a ceny svojich výrobkov, povedalo čínske ministerstvo vnútra vo štvrtok (11.VII.2013) v stanovisku na svojej webovej stránke. GSK je tiež podozrivý z používania falošných receptov pri bližšie nešpecifikovaných porušeniach daňových zákonov, dodalo ministerstvo. V stanovisku sa hovorí:

„Po prvom výsluchu sa podozriví priznali ku kriminálnym činom, pričom vyšetrovanie pokračuje“

       V tomto stanovisku nie sú uvedené podrobnosti o počte dotknutých vedúcich pracovníkov GSK, ich identite alebo kedy sa výsluch odohral.

       GSK sa vyjadril, že bude spolupracovať s úradmi, ale dodal, že štvrtkové oznámenie bolo prvou oficiálnou komunikáciou, ktorú o tomto vyšetrovaní dostal. V stanovisku GSK sa píše:

„Korupcia v našom biznise nemá miesto. Ak nám budú poskytnuté dôkazy o takýchto činoch, budeme samozrejme v tejto veci rýchlo konať.“

       V posledných mesiacoch sa Čína zamerala na zahraničné firmy na viacerých frontoch, vrátane údajnej úpravy cien, kontroly kvality a práv spotrebiteľov, čím núti tieto firmy k obhajobe svojej povesti v krajiny, kde zahraničné značky často majú navrch oproti miestnym konkurentom v zmysle dôvery verejnosti.

       Polícia v juho-stredo-čínskom meste Čangša povedala minulý týždeň, že vyšetruje vysoko postavených pracovníkov čínskej pobočky GSK kvôli podozreniu z neupresnených ekonomických zločinov. GSK povedal v pondelok (8.VII.2013), že vyšetruje nové obvinenia, že jeho zamestnanci použili nevhodnú taktiku na propagáciu Botoxu v Číne, ale že zatiaľ nenašiel žiaden dôkaz úplatkárstva či korupcie.

       GSK, Merck a ďalší zahraniční i domáci výrobcovia liekov boli tiež vyšetrovaní vrcholným čínskym úradom pre ekonomické plánovanie ohľadne nákladov a cenotvorby.

       Čína je čoraz dôležitejším trhom pre nadnárodné farmaceutické firmy, ktoré sa spoliehajú na rast nových trhov, ktorý by vyvážil slabšie predaje na západných trhoch, kde mnohým, pôvodne vysoko-obratovým liekom už vypršala patentová ochrana.

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabralo prekladateľovi približne 1,5 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Vedúci pracovníci čínskej pobočky GlaxoSmithKline sa priznali k úplatkárstvu a nelegálnemu vyhýbaniu sa daniam

Senior

Helena | 13.07.2013

https://debata.pravda.sk/debata/286559-nova-vtacia-chripka-h7n9-hrozi-vyvolanim-pandemie/
Zaujímavý článok a ešte zaujímavejšie blogy pod ním.

Pridať nový príspevok