Ad: Odmietnete dať zaočkovať dieťa? Budete na zozname

21.12.2011 09:45

Ing. Marián Fillo

 

       Spravodajskej stránke Aktuálne.sk som poskytol vyjadrenie pre potreby článku "Odmietnete dať zaočkovať dieťa? Budete na zozname". Moje vyjadrenie však nebolo zverejnené celé, čo je, myslím, trochu škoda, preto som sa rozhodol zverejniť ho tu.

       Otázka bola:

Vedeli by ste mi za Slobodu v očkovaní reagovať na vysvetlenie od MZ SR? Ďakujem.

       MZ SR: "Čo sa týka zoznamu nezaočkovaných, nejde o pokyn ministerstva, ale o agendu Úradu verejného zdravotníctva SR. Vzhľadom na narastajúci počet odmietnutí očkovania táto úprava umožní lepší prehľad o počte nezaočkovaných detí. ÚVZ SR už dnes disponuje údajmi od pediatrov, koľko detí v ktorom regióne nie je zaočkovaných. Úradu nejde o menný zoznam, ale o sumár nezaočkovaných detí, ktorý by mal ukázať možné riziká vypuknutia epidémie v prípade nízkej zaočkovanosti."

       Na to som odpísal:

Keby ÚVZ SR (a jemu podriadeným RÚVZ) nešlo o menný zoznam, ale skutočne len o prehľad počtu neočkovaných detí v jednotlivých pediatrických obvodoch, uložili by pediatrom povinnosť raz ročne (alebo raz za mesiac) nahlásiť príslušnému RÚVZ aktuálny počet detí, ktoré nie sú plne zaočkované načas podľa očkovacieho kalendára (prípadne aj podrobne ku každému očkovaniu zvlášť počet).

       V skutočnosti však majú podľa novely vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z.z. pediatri "oznámiť regionálnemu úradu každé odmietnutie povinného očkovania", čo vo výsledku znamená, že pediater má nahlásiť meno a priezvisko rodiča (rodičov), čo odmietli povinné očkovanie, ktoré povinné očkovanie odmietli, kedy ho odmietli, ich adresu a RÚVZ Trnava od pediatrov požadoval dokonca aj telefónne číslo na rodičov!!! Takýto pokyn totiž dostali pediatri prinajmenšom v pôsobnosti RÚVZ Trnava (tzn. okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany). Dá sa predpokladať, že u iných RÚVZ to bude podobné.

       Vysvetlenie ÚVZ SR teda považujeme za zastierací manéver, pričom v skutočnosti zjavne ide práve o menný zoznam rodičov, odmietajúcich povinné očkovanie, a následne o predvolávanie a pokutovanie týchto rodičov. Viaceré RÚVZ totiž aktívne nevyhľadávajú rodičov, odmietajúcich povinné očkovanie, ale riešia len prípady nahlásené pediatrami. To však rozhodne nie sú všetky prípady odmietnutia povinného očkovania, lebo súčasnosti pediatri nemajú povinnosť odmietnutie povinného očkovania hlásiť, a tak mnohí rodičia za odmietnutie povinného očkovania pokutu vôbec nedostanú, keďže ich pediatri nehlásia.

 


Napísanie tohto článku + grafická úprava zabrali autorovi približne hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Ad: Odmietnete dať zaočkovať dieťa? Budete na zozname

deti

jjjj | 23.07.2014

Kto bude potom stíhaný. Ked dietatu ublíží ockovanie?????

Dr. Nas nahlasila!!!

Miirka | 03.03.2014

Dobry den, prosim Vas mala nasa pediatricka pravo nas nahlasit? Odmietli sme vsetky ockovania a teraz nam prisiel domov obom rodicom predvolanie na RUVZ... Zajtra mame ist na poradnu s malou a chceme si to s dr. vyjasnit!!! Ma ona pravo nahlasit meno, adresu a vsetky nase udaje na urad??? Myslim si ze nemala!!!

Odmietnutie

Vilo | 01.03.2013

My sme zatiaľ očkovanie "odložili" o 2 roky. Jednoducho sme povedali lekárke , že teraz nie, lebo bla bla ..T.j. nie vyslovene odmietli, len posunuli. Je to odmietnutie? Niečo som aj podpisoval už neviem presne čo. Pomali už prešiel rok, zatiaľ žiadna pokuta, žiadne kontaktovanie... (klopem na drevo)
Ak príde čas tak si znova niečo vymyslíme.

Ďalej by ma zaujímalo, niekde som tu čítal , že rastie počet rodičov, ktorí odmietli očkovanie. Kde sa dá zistiť počet?

mlčanlivosť

Vefi | 27.12.2011

Nie je náhodou lekár viazaný mlčanlivosťou? Ak to nahlási, tak ju roruší nie??

Re:mlčanlivosť

Ing. Marián FILLO | 30.12.2011

Správny postreh. Sú tam síce výnimky, ale RÚVZ medzi ne nepatrí.
:-)

porusenie

hornik | 22.12.2011

Každe porušenie zákona by sa malo hlásiť niekomu kto je zodpovedný za kontrolu jeho plnenia.

Re:porusenie

Ing. Marián Fillo | 30.12.2011

Až na to, že táto vyhláška je v jasnom rozpore s ústavou, ako aj s medzinárodnými zmluvami, záväznými pre Slovensko.

A také právne predpisy by mal Ústavný súd vyhlásiť za protiústavné a tým ich aj zrušiť. Nedeje sa tak, pretože Ústavný súd potrebuje podnet a ten zatiaľ nikto nepodal, lebo podnet na ÚS nemôže podať len tak hocikto. Viď čl. 130 Ústavy SR:
https://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/ustava-slovenskej-republiky/

USTAVA SR

Slav | 01.02.2012

Čl.19

(1) Každý má právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena.
(2) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.
(3) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

Čl.40

Každý má právo na ochranu zdravia. Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky za podmienok, ktoré ustanoví zákon.

Čl.41

(1) Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých.
(4) Starostlivosť o deti a ich výchova je právom rodičov; deti majú právo na rodičovskú výchovu a starostlivosť. Práva rodičov možno obmedziť a maloleté deti možno od rodičov odlúčiť proti vôli rodičov len rozhodnutím súdu na základe zákona.
(5) Rodičia, ktorí sa starajú o deti, majú právo na pomoc štátu.


Čl.47

(1) Každý má právo odoprieť výpoveď, ak by ňou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo blízkej osobe.

Zaockovanost v osadach

janka | 21.12.2011

Inak aj mna by zaujimala, ci existuje nejaka statistika zaockovanosti ciganov z osad, mam velky strach, ze oni presne dodrzuju ockovaci kalendar. Urcite je tam zaockovanost minimalna, ak nejaka vlastne je.

Re:Zaockovanost v osadach

Ing. Marián FILLO | 22.12.2011

No ja som zaznamenal k zaočkovanosti Rómov z drsnejších osád nejaké číslo pod 20% z roku tuším 2006 a potom 25% až 35% z roku tuším 2009, čo bol údajne skvelý výsledok práce rómskych asistentov, ktorých ale medzitým zase zrušili, takže odhadujem to na niekde medzi 20% a 30%, samozrejme to môže výrazne kolísať osada od osady.

Čo je ale na 100% isté - v rómskych osadách o nijakej kolektívnej imunite nemôže byť reč, lebo na tú treba najmenej 85% zaočkovanosť (u niektorých chorôb sa udáva až 95%), o ktorej môže ÚVZ SR v rómskych osadách leda tak snívať.

Napriek tomu sa však nijaké dramatické epidémie v rómskych osadách nedejú, čo aj s ohľadom na nízky hygienický štandard, spravidla absenciu nezávadnej pitnej vody, nízky štandard bývania (hlava na hlave, zima) a ďalšie rizikové faktory, ktoré sú tam častejšie než u slovenského priemeru, musí byť (keby sme akceptovali epidemiologické dogmy) veľmi prekvapivý výsledok.

Re:Re:Zaockovanost v osadach

hornik | 22.12.2011

ideme sa porovnavať s rómamí? v osadach maju incestne deti, fetujú atd. a my sa chceme s nimi porovnávať.... pokial oni sú historicky kočovníci a osadlíci my máme pevne korene a kultúru.... podla mna je smiesne vlaste ked sa chce s nimyi niekto porovnávať

Re:Re:Re:Zaockovanost v osadach

Dano | 22.12.2011

hornik, ako tak pozeram na tvoje prispevky, ty absolutne netusis o com je tato debata. Zrejme pises, len aby si nieco napisal.

Re:Re:Re:Zaockovanost v osadach

Ing. Marián FILLO | 22.12.2011

Napriek tomu sú aj Rómovia ľuďmi a platia pre nich v princípe rovnaké fyzikálne a biologické zákony ako pre ne-Rómov.

Takže porovnanie je úplne namieste, ba dokonca je aj veľmi poučné.

uhm

6205 | 21.12.2011

toto sa da vyriesit roxorovou tycou

Re:uhm

Ing. Marián Fillo | 22.12.2011

Asi mi niečo nedochádza. Skúste vysvetliť.

Re:Re:uhm

Mária | 22.12.2011

:-), to aby ste vedeli, čo si máte brať, keď pôjdete na ÚVZ

Pediatri

Jao | 21.12.2011

Budú nahlasovať pediatri aj nezaočkované deti z rómskych osád ?

Re:Pediatri

Ing. Marián FILLO | 22.12.2011

Predpokladám, že ak by aj, tak asi nie všetky, lebo o niektorých zrejme ani žiadna evidencia nie je, ak sa narodia mimo nemocnice. I keď na druhú stranu ak chcú na dieťa prídavky, musia ho dať zaevidovať. Ale tuším už na viac než 4 deti sa prídavky nevyplácajú, tak možno 5. a všetky ďalšie deti ani nemusia byť evidované.

Nuž ale aj keby lekári hlásili, pokutu sa RÚVZ nepodarí žiadnu vymôcť. To aj sami priznávajú. Peňazí niet akých zobrať a čo im zoberú? Vlnitý plech zo strechy?

legenda

ela | 21.12.2011

spinavci su to, co uz... demokracia je len legenda, asi ako lochneska prisera...

Záznamy: 1 - 19 zo 19

Pridať nový príspevok