Maďarsko: Neočkujúci rodičia sa ukrývajú

31.05.2012 07:20

[origo] itthon16.IX.2008Kapcsándi Dóra

 

       Pôvodný článok "Rejtőzködnek az oltásmegtagadók"
       z maďarčiny preložili Mgr. Mária Murínová a Mgr. Radka X.
       a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok - pichanie vakcíny do ruky       Do krajností vedú vzájomný boj lekári, obhajujúci očkovanie, a rodičia, odmietajúci povinné očkovanie. Podľa rodičov, nesúhlasiacich s očkovaním, očkovanie spôsobuje vážne nežiaduce účinky u niektorých detí, preto majú právo rozhodnúť o tom, či budú riskovať zdravie dieťaťa. Podľa lekárov, obhajujúcich očkovanie, keď sa raz naruší poriadok, vrátia sa nebezpečné choroby, a niet žiadneho dôkazu, že by očkovanie skutočne spôsobovalo vážne komplikácie.

       Minulý štvrtok (11.IX.2008 – pozn. red.) rozhodoval súd v prípade, v ktorom rodičia nedovolili dieťa zaočkovať povinným očkovaním. Matka zo Szentesu bola odsúdená na 8 mesiacov väzby, dva roky podmienečne. Napriek trestu nie je ani naďalej ochotná dať zaočkovať svoje deti, ktoré ale v dôsledku nezaočkovanosti nemôžu navštevovať predškolské ani školské zariadenia. Rodina sa nechcela pre [origo] k prípadu vyjadriť s vysvetlením, že im už veľa ľudí kvôli neočkovaniu znepríjemňovalo život.

       V súčasnosti sú v Maďarsku deti do 6 rokov očkované 9x. Podľa údajov maďarského Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) je v Maďarsku v súčasnosti 99,9%-ná zaočkovanosť, čiže je len mizivé percento tých, čo nedali svoje dieťa z rôznych dôvodov zaočkovať. Oficiálna štatistka však neexistuje.

       Podľa Andrása Huszára, predsedu Maďarského zväzu detských lekárov, sa rodičia, ktorí nedajú svoje dieťa zaočkovať povinným očkovaním, správajú neeticky voči ostatným deťom:

„Niekoľko-desaťročné skúsenosti potvrdzujú, že akonáhle sa naruší očkovací poriadok, objavia sa v minulosti už potlačené choroby. Takzvanú kolektívnu imunitu, keď ani nezaočkovaní nedostanú danú chorobu, lebo nie je od koho, je možné dosiahnuť len pri 98%-nej zaočkovanosti. Stačí sa pozrieť do krajín, ako je Nemecko, Švajčiarsko alebo Rakúsko, kde je očkovanie napr. proti osýpkam nepovinné a kde sa preto z času na čas objavia epidémie.“

 

Podľa lekára neexistuje súvislosť

       Podľa lekára niet žiadneho dôkazu existencie príčinnej súvislosti medzi očkovaním a rodičmi spomínanými komplikáciami. Na druhej strane však sú deti, trpiace chronickými chorobami, ako napr. imunodeficit (nedostatočná imunita) alebo nádorové ochorenia (rakovina), ktoré nie je možné zaočkovať. Takéto deti je len tak možné ochrániť pred chorobami, že zdravé deti sú zaočkované, a tak niet od koho by chorobu dostali. Huszár poznamenal, že počas vlastnej praxe sa nestretol s takým rodičom, ktorý by do krajnosti odolával očkovaniu.

       Nadácia Otvorená Brána (Nyitott Kapu Közalapítvány) sa ujala záležitosti rodičov, protestujúcich proti povinnému očkovaniu. Pracovník tejto nadácie Hajdu Ráfis Gábor sa vyjadril, že ani oni nevedia presne povedať, koľko môže byť v Maďarsku takých rodín, ktoré nedali zaočkovať svoje dieťa niektorou z povinných vakcín:

„Rodičia sa čoraz viac boja, snažia sa dohodnúť s lekárom, aby ich kryl, pokiaľ sa len dá, a tak môže byť mnoho detí neočkovaných v tajnosti.“ (tzn. očkované len na papieri, v skutočnosti však neočkované – pozn. red.)

       Nadáciu vytvorili práve z dôvodu, aby sa vytvorila otvorená spoločenská diskusia ohľadom otázky očkovania, avšak vďaka prísnym právnym dôsledkom odmietania povinného očkovania sa neočkujúce rodiny radšej skrývajú (tzn.: nepriznávajú verejne, že neočkujú svoje deti – pozn. red.).

       Hajdu Ráfis tvrdí, že stanovisko maďarskej epidemiologickej obce predstavuje názor spred 20-25 rokov. Predstaviteľ nadácie tvrdí, že maďarské štatistiky vykazujú nižší výskyt nežiaducich účinkov, než priznávajú samotné odborné publikácie, venujúce sa tejto téme. Je jednoznačné, že príliš veľa a príliš skoro vykonaných povinných očkovaní oslabuje imunitný systém, hovorí Hajdu Ráfis, hoci podľa zástancov očkovania nie je dokázateľné, že ak dieťa ochorie týždeň-dva po očkovaní, že to má súvis s očkovaním.

       Hajdu Ráfis považuje za problém aj to, že nejestvuje zákon o vykázaní nezaočkovaných detí z kolektívu, napriek tomu však škôlky a školy nevpustia do kolektívu deti bez povinného očkovania. Právne predpisy určujú povinné očkovanie, ale neurčujú, aký bude postih za nevykonanie povinného očkovania.

 

Len málo prípadov sa dostane až pred súd

       Zväz zdravotných sestier nahlasuje na ÚVZ rodiny, ktoré odmietli očkovanie, a nasleduje priestupkové konanie. Neskôr dokonca môže začať aj súdny proces proti takýmto rodičom. Na zaočkovanie dieťaťa má ÚVZ viac možností. Stalo sa už, že sa obrátil na poručnícky úrad (na Slovensku by to bol asi Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny – pozn. red.) a následne rodinu pravidelne navštevuje pracovníčka, ktorá sa snaží rodinu presvedčiť, aby dali dieťa zaočkovať. Stalo sa už aj to, že udali rodičov na polícii za ohrozovanie maloletých.

       Aj keď Hajduovci považujú rozsudok maďarského Ústavného súdu z júna minulého roku za dôležitý pokrok, ktorý umožňuje odvolať sa žiadateľom o oslobodenie od povinného očkovania voči odmietavému stanovisku, v skutočnosti nemajú odporcovia očkovania veľa právnych možností a súdne spory oberú rodiny o veľa rokov. Kvôli tomu sa viacerí vzdajú a dieťaťu nechajú podať povinné očkovania. Iba málo rodičov ide do krajností, tých však neodradí ani hrozba väzenia.

       Doteraz rozhodol súd v 3 prípadoch o podmienečnom treste pre rodičov, ktorí odmietli povinné očkovanie svojich detí. V novembri 2005 odsúdil súd v Čongrádskej župe (Csongrád Megyei Bíróság) na 6-mesačné väzenie s 2-ročnou podmienkou ženu z mesta Nagymágocs, ktorá odmietla očkovať svoje tri deti jednou z povinných vakcín, lebo tá podľa nej spôsobuje určité ochorenie. Jedno z detí tejto ženy dostalo po očkovaní proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu svalové kŕče, ktoré trvali niekoľko týždňov, a ona sa následne rozhodla, že nepovolí podať dieťaťu tzv. posilňovaciu (booster) dávku tejto vakcíny. Dokonca nedovolila podať svojim dvom ďalším deťom kombinovanú vakcínu, ktorá chráni pred záškrtom, tetanom a čiernym kašľom.

       V apríli tohto roku (2008 – pozn. red.) boli odsúdení dvaja rodičia z mesta Kunmadaras – otec na 1 rok, matka na 10 mesiacov s podmienečným odkladom trestu na 2 roky, – lebo svojmu synovi nedovolili podať ani jedno z povinných očkovaní.

       Minulý týždeň vo štvrtok (11.IX.2008 – pozn. red.) odsúdili jednu matku a jej životného partnera na 8 mesiacov s podmienečným odkladom na 2 roky. Tento rozsudok ešte nie je právoplatný (údaj zo 16.IX.2008 - pozn. red.).

 


Zverejnenie tohto článku (jazyková a grafická úprava + poznámky) zabrali šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk približne 1,5 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Maďarsko: Neočkujúci rodičia sa ukrývajú

Rodičům, kteří nenechají dětem dát hexavakcínu, hrozí pokuta

rodič | 04.06.2012

https://www.denik.cz/z_domova/rodicum-kteri-nenechaji-detem-dat-hexavakcinu-hrozi-pokuta-20120604.html

...

Jana | 04.06.2012

strasne!!

Za utajované informace platíme vším, i našimi životy

rodič | 02.06.2012

Vypadá to, jako by se zdraví lidí na celém světě stále více a více zhoršovalo, přibývalo nemocí, psychických poruch, různých závislostí a lidé byli jakoby podivně zhypnotizováni do stavu absolutní apatie.
Viac na https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/611-za-utajovane-informace-platime-vsim-i-nasimi-zivoty

B.Gates, Monsanto a eugenika

rodič | 04.06.2012

https://www.infowars.com/bill-gates-monsanto-and-eugenics-a-corporate-takeover-of-global-agriculture/

Zastavme ich, bratia, ved sa oni stratia, a nase deti budu zive a zdrave

Magda Jalikop | 02.06.2012

Ako mozeme zastavit vakcinacistov? Da sa to? Ved aj komunisti sa museli vzdat, ked sa vacsina vzburila. Neda sa urobit nieco podobne s tymito nenazranymi farmaceutickymi ... ?

Re:Zastavme ich, bratia, ved sa oni stratia, a nase deti budu zive a zdrave

Ing. Marián FILLO | 05.06.2012

Šírením rebélie, tzn. najprv osvety, potom vôle k odporu.

turci

Karči | 31.05.2012

Genocída. Nejprv turci, teraz doktori. Zastrel doktora, ochrániš mier.

... vietor do nesprávnych plachiet ...

SLAV | 31.05.2012

... načo ?

Re:... vietor do nesprávnych plachiet ...

Ing. Marián FILLO | 01.06.2012

Na to, aby sme si uvedomili, kam až ten vakcinacistický fanatizmus môže zájsť, a aby sme ho teda neignorovali a zarazili čo najskôr, ako je to len možné.

U nás ešte celkom OK

Ing. Marián FILLO | 31.05.2012

V porovnaní s Maďarskom na tom vlastne nie sme vôbec zle.
Podľa jednej z vedúcich osobností maďarského hnutia očko-skeptikov - Csabu Labanta - môžu okrem väzenia odmietači povinného očkovania v Maďarsku vyfasovať pokutu cca 1800 €, a to OPAKOVANE.

U nás síce človek tiež môže dostať viac pokút, ale ich súčet nesmie prekročiť 331,- €. To je ešte ťažká pohoda oproti Maďarsku.

Žeby začali maďarskí očkovanie odmietajúci rodičia chodiť k pediatrom na Slovensko?

Pridať nový príspevok