Milióny vyhodené za nevyužité vakcíny

19.11.2011 15:17

Bhutan Observer - 19.XI.2011 - Tandin Pem

 

       Pôvodný článok "Millions lost in vaccine wastage"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Každý rok sa v strácajú milióny vyhodené za nevyužité vakcíny v nemocniciach po celom Bhutáne.

       V roku 2010 boli vyhodené vakcíny v hodnote 11,93 milióna. Vyhodené vakcíny sú hlavne BCG (Bacille Calmette Guérin, proti tuberkulóze), DTP-Hep B (zášrt, tetanus, čierny kašeľ, nákazlivá žltačka typu B), OPV (orálna vakcína proti detskej obrne), MR (osýpky, ružienka) a DT (záškrt, tetanus).

       Najviac sa vyhodí BCG vakcín, pretože v jednej liekovke (malej sklenej fľaštičke) je 20 dávok. Vakcíny sa vyhadzujú hlavne kvôli expirácii skôr než sú použité.

       Kado Zangpo, hovorca Ministerstva zdravotníctva, povedal, že pri rozšírenom očkovacom programe by mala byť otvorená liekovka s vakcínou dokonca aj pre jedno jediné dieťa, aby sa zaistilo, že toto dieťa nevynechá očkovanie. Takže celá liekovka môže byť vyhodená len kvôli jednému dieťaťu.

       Povedal tiež, že je ťažké predísť vyhadzovaniu vakcín, pretože sú dodávané vo viacdávkových liekovkách. "Jednodávková liekovka je drahá a aj výrobcovia vakcín preferujú výrobu viacdávkových liekoviek."

       Dodal, že Bhután používa veľmi malé množstvo vakcín, takže je ťažké zohnať dodávateľov vakcín pre Bhután, keďže výrobcovia vyrábajú v miliónových počtoch.

       Zdravotníčka zo Sarpangu povedala, že v jej nemocnici sa najčastejšie vyhadzuje BCG a potom MR a DT.

       Povedala, že sa pre predchádzanie vyhadzovaniu vakcín nedá nič urobiť, ale môžu využiť vakcínu v určitý deň, ak sa im podarí na ten deň zozbierať dostatok detí.

       Podľa nej k vyhadzovaniu vakcín dochádza najviac v malých zdravotníckych zariadeniach.

 


Preklad tohto článku zabral prekladateľovi približne 20 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.