Názor Komunistickej strany Slovenska na (ne)povinné očkovanie

08.02.2012 06:57

Ing. Marián Fillo

 

       Naša čitateľka, ktorá viedla e-mailový rozhovor s predstaviteľmi strany "Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti" neskôr položila tie isté otázky aj ďalším kandidujúcim stranám. Pýtala sa opäť:

Chcela by som sa opýtať, či plánujete riešiť aj otázku povinného očkovania detí? Viem, že strana SaS má v programe zrušenie povinnosti niektorých vakcín. Vo väčšine štátov EU je očkovanie len odporúčané a nikto nenúti deti očkovať pod hrozbou pokuty. Navyše majú fondy na odškodnenie ľudí, poškodených očkovaním, na rozdiel od SR. Poznám veľa detí, postihnutých očkovaním (moje dieťa nevynímajúc), a preto ma najviac zaujíma táto problematika.

       S odstupom pár dní jej prišla odpoveď (zatiaľ len) od Komunistickej strany Slovenska (KSS):

       Očkovanie je najúčinnejšia ochrana pred vážnymi infekčnými chorobami, na ktoré sa v minulosti i na Slovensku často zomieralo. Z toho dôvodu je očkovanie proti najnebezpečnejším infekčným chorobám na Slovensku zakotvené v zákonoch ako pravidelné povinné očkovanie, ktoré je plne hradené zo zdravotného poistenia.

       Za to, že sa u nás celý rad infekčných ochorení už nevyskytuje, vďačíme vysokému percentu zaočkovaných detí, ktoré je viac ako 98 %.Možno sa ma teraz spýtate, či je potrebné deti ďalej očkovať, ak im nehrozí žiadne nebezpečenstvo, najmä ak každá vakcína môže spôsobiť alergickú reakciu na zložky vakcíny, veľa sa diskutuje  o adjuvans - hydroxide hlinitom a sú tu i možné nežiaduce reakcie po očkovaní.

       Z ročne vo svete narodených 130 miliónov detí, viac ako 30 miliónov detí nemá prístup k žiadnemu očkovaniu a následkom toho vznikajú takzvané vakcinačné diery v populácii nezaočkovaných jedincov, výsledkom čoho sú každoročné epidémie napr. čierneho kašľa, osýpok či záškrtu (napr. Taliansko, Nemecko, Rusko), ktoré vedú k úmrtiam tisícov ľudí. Očkovania nelikvidujú možnosť nákazy, ale držia ju pod kontrolou. Ak by celková zaočkovanosť populácie klesla, výrazne by sa zvýšilo riziko návratu epidemických infekčných ochorení, čo by viedli k vyšším nákladom na zdravotnú starostlivosť.

       Ako sa však má postaviť rodič, ktorý chce iba to najlepšie pre svoje dieťa k otázke očkovania, najmä ak na internete laická verejnosť polemizuje i o tom, že ostatné krajiny majú menší rozsah povinných očkovaní ? Podľa mojich znalostí má napr. Anglicko navyše aj očkovanie proti meningokokom, v Rakúsku je zaočkovanosť proti kliešťovej encefalitíde 80%, i keď je to očkovanie nepovinné, pretože výskyt tohto ochorenia je tam veľmi vysoký. Myslím si, že každá krajina má svoje špecifiká, ktoré musí riešiť.

       Každý rodič má právo detailne prebrať otázku očkovania a vhodnosť použitia tej ktorej vakcíny u svojho dieťaťa s detským lekárom, ktorému plne dôveruje (zobrať do úvahy vek dieťaťa, imunitu, alergie...)

       Sloboda v rozhodovaní nezávisí iba od rodičia, pretože on je proti týmto ochoreniam očkovaný. Sloboda v rozhodovaní o očkovaní závisí od hlasovania politikov v NR napr. o zvýšení či nezvýšení pokuty ak rodič nedá svoje dieťa zaočkovať. A pritom sa zdá, že poslanci mnohokrát ani nerozumejú tomu o čom hlasujú, iba dodržiavajú stranícku disciplínu a neraz svoje názory menia od hlasovania k hlasovaniu.

       Politici by sa mali postarať o to, aby vakcíny, ktoré sú používané na povinné očkovania detí, boli bezpečné a nešlo tu o megabiznisy farmaceutických firiem, aby sa zvýšila dôvera k lekárom, aby sa akceptovali ich odborné názory a zdravotníctvo nebolo iba o peniazoch a zdravie nebolo tovarom. V prípade vzniku vážnych nežiaducich účinkov po povinnom očkovaní štát mal by mať zriadené fondy na odškodňovanie týchto jedincov.

       Treba zobrať do úvahy ešte jeden názor a to názor dieťaťa. Deklarácia UNICEF hovorí, že „Dieťa má právo byť chránené pred infekčnými chorobami očkovaním."

       Prajem Vám a Vášmu dieťaťu veľa pevného zdravia a kus ľudského šťastia

MUDr. Anna Sotaková

 


Zverejnenie tohto článku (vrátane pravopisnej a typografickej korektúry) zabralo správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 20 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Názor Komunistickej strany Slovenska na (ne)povinné očkovanie

neznášam doktorov

yoshi | 09.02.2012

Politici by sa mali postarať o to, aby vakcíny, ktoré sú používané na povinné očkovania detí, boli bezpečné a nešlo tu o megabiznisy farmaceutických firiem

Tak táto veta ma fakt pobavila, to znamená, že
1. doktorka uznáva, že vakcíny nie sú bezpečné alebo ako to mám chápať?
2. za pani doktorkou nechodia obch. zástupcovia farmac. firiem a nepodplácajú ju, aby predpisovala ich lieky?
Prepáčte za výraz, ale neyebe jej náhodou, keď toto napísala??

vsetci politici su rovnakí

opica | 08.02.2012

Pripojte sa k akcii bojkot volieb. Všetci politici podporujú očkovanie.

Ak je nejaký proti, tak iba akože pre voličov, ale vysledok hlasovania v parlamente je vždy ten istý.

Komunisti to akurát povedali na plnú hubu.

Názor KSS

bug.tom | 08.02.2012

To nie je názor KSS ale len lekára, ktorému dali za ulohu odpovedať na mail. Presne tak sa to robí v kazdej strane, keby sme poslal tuto otázku SNS, odpovedal by Zelník..

Re:Názor KSS

Ing. Marián FILLO | 08.02.2012

Otázky boli poslané aj SNS. Zelník (ani nikto iný zo SNS) zatiaľ neodpovedal.

Dokola to iste

Tatiana | 08.02.2012

Uz ma nebavi pocuvat stale tie iste hlupe argumenty. Zacinam verit, ze maju na to prirucku a len kopiruju pisane slovo. Naozaj dokola to iste. A ze vraj obrovska umrtnost na osypky....nemam chut to ani docitat. "Za to, že sa u nás celý rad infekčných ochorení už nevyskytuje, vďačíme vysokému percentu zaočkovaných detí, ktoré je viac ako 98 %. Z ročne vo svete narodených 130 miliónov detí, viac ako 30 miliónov detí nemá prístup k žiadnemu očkovaniu a následkom toho vznikajú takzvané vakcinačné diery v populácii nezaočkovaných jedincov, výsledkom čoho sú každoročné epidémie napr. čierneho kašľa, osýpok či záškrtu (napr. Taliansko, Nemecko, Rusko), ktoré vedú k úmrtiam tisícov ľudí."



Viac tu: https://www.slobodavockovani.sk/news/nazor-komunistickej-strany-slovenska-na-ne-povinne-ockovanie/

Re:Dokola to iste

Ing. Marián FILLO | 08.02.2012

Celý vtip je v tom, že tých 30 miliónov neočkovaných detí zaručene nie je ani v Taliansku, ani v Nemecku, ani v Rusku, ale len v nejakých prudko zaostalých krajinách. Čiže ak v Taliansku, Nemecku alebo Rusku vznikne epidémia čierneho kašľa, osýpok či záškrtu, nemá to prakticky nič do činenia s 30 miliónmi nezaočkovaných detí ročne.

Re:Re:Dokola to iste

Tatiana | 09.02.2012

Ved prave tak to cele je. ale dokola budu hovorit tieto nacvicene frazy, ktore su uz tak otrepane, ze vlastne sa ani nedivim, ze necitam nejake ine argumenty. aj keby odpisali z inej strany a opat lekar, tak to bude presne toto. uz je to trapne...

,,sloboda,,

ela | 08.02.2012

to je smutne, ked sloboda zavisi od hlasovania poslancov a nie od toho, co si zelaju ludia, co ich volili. tu vidiet absolutne ZVRATENE rozmyslanie politikov - JA rozhodnem o inych, a ani sa ich nebudem pytat, ci im to vyhovuje, a ich namietky zmetiem zo stola.
Strasne...

>:-(

tsss | 08.02.2012

"Sloboda v rozhodovaní nezávisí iba od rodičia, pretože on je proti týmto ochoreniam očkovaný. " - no to uz je len argument. Tak ked mna ako decko zaockovali gebuzinami (povinne, bez debaty), tak aj ja musim... To mi povedala podobne aj nasa pedriatricka, ked som odmietla TBC pre svoje dietatko. Ze aby som si uvedomila, ze JA chranena proti TBC som, ale to uboziatko moje babatko nebude... Svata prostoto...

Re:>:-(

Ing. Marián FILLO | 08.02.2012

To je nejaká veľmi zaostalá pediatrička, lebo dokonca aj Dr. Lipták otvorene priznáva, že očkovanie proti TBC u dospelých jednoducho nefunguje.

1 | 2 >>

Pridať nový príspevok