Názor Komunistickej strany Slovenska na (ne)povinné očkovanie

08.02.2012 06:57

Ing. Marián Fillo

 

       Naša čitateľka, ktorá viedla e-mailový rozhovor s predstaviteľmi strany "Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti" neskôr položila tie isté otázky aj ďalším kandidujúcim stranám. Pýtala sa opäť:

Chcela by som sa opýtať, či plánujete riešiť aj otázku povinného očkovania detí? Viem, že strana SaS má v programe zrušenie povinnosti niektorých vakcín. Vo väčšine štátov EU je očkovanie len odporúčané a nikto nenúti deti očkovať pod hrozbou pokuty. Navyše majú fondy na odškodnenie ľudí, poškodených očkovaním, na rozdiel od SR. Poznám veľa detí, postihnutých očkovaním (moje dieťa nevynímajúc), a preto ma najviac zaujíma táto problematika.

       S odstupom pár dní jej prišla odpoveď (zatiaľ len) od Komunistickej strany Slovenska (KSS):

       Očkovanie je najúčinnejšia ochrana pred vážnymi infekčnými chorobami, na ktoré sa v minulosti i na Slovensku často zomieralo. Z toho dôvodu je očkovanie proti najnebezpečnejším infekčným chorobám na Slovensku zakotvené v zákonoch ako pravidelné povinné očkovanie, ktoré je plne hradené zo zdravotného poistenia.

       Za to, že sa u nás celý rad infekčných ochorení už nevyskytuje, vďačíme vysokému percentu zaočkovaných detí, ktoré je viac ako 98 %.Možno sa ma teraz spýtate, či je potrebné deti ďalej očkovať, ak im nehrozí žiadne nebezpečenstvo, najmä ak každá vakcína môže spôsobiť alergickú reakciu na zložky vakcíny, veľa sa diskutuje  o adjuvans - hydroxide hlinitom a sú tu i možné nežiaduce reakcie po očkovaní.

       Z ročne vo svete narodených 130 miliónov detí, viac ako 30 miliónov detí nemá prístup k žiadnemu očkovaniu a následkom toho vznikajú takzvané vakcinačné diery v populácii nezaočkovaných jedincov, výsledkom čoho sú každoročné epidémie napr. čierneho kašľa, osýpok či záškrtu (napr. Taliansko, Nemecko, Rusko), ktoré vedú k úmrtiam tisícov ľudí. Očkovania nelikvidujú možnosť nákazy, ale držia ju pod kontrolou. Ak by celková zaočkovanosť populácie klesla, výrazne by sa zvýšilo riziko návratu epidemických infekčných ochorení, čo by viedli k vyšším nákladom na zdravotnú starostlivosť.

       Ako sa však má postaviť rodič, ktorý chce iba to najlepšie pre svoje dieťa k otázke očkovania, najmä ak na internete laická verejnosť polemizuje i o tom, že ostatné krajiny majú menší rozsah povinných očkovaní ? Podľa mojich znalostí má napr. Anglicko navyše aj očkovanie proti meningokokom, v Rakúsku je zaočkovanosť proti kliešťovej encefalitíde 80%, i keď je to očkovanie nepovinné, pretože výskyt tohto ochorenia je tam veľmi vysoký. Myslím si, že každá krajina má svoje špecifiká, ktoré musí riešiť.

       Každý rodič má právo detailne prebrať otázku očkovania a vhodnosť použitia tej ktorej vakcíny u svojho dieťaťa s detským lekárom, ktorému plne dôveruje (zobrať do úvahy vek dieťaťa, imunitu, alergie...)

       Sloboda v rozhodovaní nezávisí iba od rodičia, pretože on je proti týmto ochoreniam očkovaný. Sloboda v rozhodovaní o očkovaní závisí od hlasovania politikov v NR napr. o zvýšení či nezvýšení pokuty ak rodič nedá svoje dieťa zaočkovať. A pritom sa zdá, že poslanci mnohokrát ani nerozumejú tomu o čom hlasujú, iba dodržiavajú stranícku disciplínu a neraz svoje názory menia od hlasovania k hlasovaniu.

       Politici by sa mali postarať o to, aby vakcíny, ktoré sú používané na povinné očkovania detí, boli bezpečné a nešlo tu o megabiznisy farmaceutických firiem, aby sa zvýšila dôvera k lekárom, aby sa akceptovali ich odborné názory a zdravotníctvo nebolo iba o peniazoch a zdravie nebolo tovarom. V prípade vzniku vážnych nežiaducich účinkov po povinnom očkovaní štát mal by mať zriadené fondy na odškodňovanie týchto jedincov.

       Treba zobrať do úvahy ešte jeden názor a to názor dieťaťa. Deklarácia UNICEF hovorí, že „Dieťa má právo byť chránené pred infekčnými chorobami očkovaním."

       Prajem Vám a Vášmu dieťaťu veľa pevného zdravia a kus ľudského šťastia

MUDr. Anna Sotaková

 


Zverejnenie tohto článku (vrátane pravopisnej a typografickej korektúry) zabralo správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 20 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Názor Komunistickej strany Slovenska na (ne)povinné očkovanie

zase o ničom

adela | 08.02.2012

"Treba zobrať do úvahy ešte jeden názor a to názor dieťaťa.Deklarácia UNICEF hovorí, že "Dieťa má právo byť chránené pred infekčnými chorobami očkovaním."

Dieťa má právo byť chránené pred infekčnými chorobami jedmi????? Vysvetlí mi už nejaký odborník blahodárnosť prevencie jedmi!!!???? Ako môže byť jed prevenciou???

Re:zase o ničom

Zuzula | 08.02.2012

dalo sa cakat nieco ine?

Re:zase o ničom

Eva Juhárová | 08.02.2012

Mňa by zase zaujímalo, kdeže je tá slávna Deklarácia, kde sa toto tvrdí. Hľadali sme naozaj usilovne a dokonca aj na Sprievodcovi očkovaním sa záujemca pýtal na presný zdroj.
Pozrite si odpoveď:

"Kde na internete nájdem závery summitu UNICEF v Budapešti?

Aladár:

Viete mi poradiť, kde na internete nájdem závery summitu UNICEF v Budapešti, na ktorom bolo deklarované právo dieťaťa na ochranu pred infekčnými chorobami očkovaním? Môže byť aj v angličtine.





Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.:

Summit UNICEF v Budapešti reflektoval program Organizácie spojených národov – zdravie pre všetkých do roku 2000, ktorý bol zameraný na ochranu detí pred infekčnými chorobami a zníženie úmrtnosti detí v celom svete. Tento program bol zakomponovaný do preambuly Deklarácie práv dieťaťa ktorá bola ratifikovaná členskými štátmi OSN v roku 1990. Presný právnický výklad a jeho odraz v našom práve bol prezentovaný na druhom Vakcinologickom kongrese (Patria V.Tatry v januári 2011 ) – v súhrnoch tohto kongresu je možné nájsť právnu formuláciu uvedeného tvrdenia."

https://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-vseobecne/kde-na-internete-najdem-zavery-summitu-unicef-v-budapesti.html

no a pokračovanie je tu (pre rozsiahlosť textu uvediem len zdroj):


https://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-vseobecne/co-hovori-o-ockovani-deklaracia-prav-dietata.html



Želám každému veľa úspechov pri hľadaní tej časti deklarácie Unicef.

Môj osobný názor je, že neexistuje.

Re:Re:zase o ničom

Ing. Marián FILLO | 08.02.2012

Naša čitateľka odpovedala na tento mail od KSS prosbou, aby jej Dr. Sotaková pomohla nájsť tú Deklaráciu, lebo ona ju nájsť nevie.

Som zvedavý, aká odpoveď na to príde (a či vôbec nejaká).

Re:zase o ničom

yoshi | 09.02.2012

Myslím, že celé očkovanie je o tom, zabezpečiť do budúcnosti, aby očkovaní ľudia mali o 20-30 rokov zdravotné problémy. Mne jednoducho nikto nevysvetlí, načo je dobré malému dieťaťu pichať do tela ortuť, hliník. Takisto považujem za kriminálny čin dávať do úst amalgánové plomby, ktoré obsahujú 50perc. ortute. Neviem, ale začínam nenávidieť "modernú" medicínu aj doktorov, ktorí keď prídete za nimi s nejakou chorobou, sa tvária múdro, hoci nevedia príčinu vašej choroby, iba príznaky, dajú vám pilulku, o ktorej prd vedia, iba to, čo im povedia výrobcovia, a vy ste spokojní, že je o vás dobre postarané. To je moja vlastná skúsenosť...

Re:Re:zase o ničom

Lucia | 10.02.2012

takých je nás viac čo majú na doktorov alergiu. Medicína urobila pokrok len v technológiách (lepšie prístroje, transplantácie apod), O prevencii, pôvode a liečbe ochorení nevie vôbec ale vôbec nič. Prakticky každý druhý idiot sa môže stať doktorom. Česť výnimkám ktoré potvrdzujú pravidlo, ale tých výnimiek - velmi dobrých a ochotných lekárov - je biedne pramálo.

<< 1 | 2

Pridať nový príspevok