Odpoveď MUDr. Františka Žáka (SSS-NM) na otázky k povinnému očkovaniu

01.03.2012 09:50

Ing. Marián Fillo

 

       Jedna naša čitateľka (iná než v prípade OĽaNO) oslovila MUDr. Františka Žáka zo "Strany Slobodné Slovo Nory Mojsejovej" (SSS-NM) nasledujúcim e-mailom:

 

Otázky:

Dobrý deň,
 

       veľmi by ma zaujímal Váš osobný postoj k téme očkovania. Ste za zrušenie povinného očkovania? Tiež si myslíte, že pacient a rodič sú na jednej rovine? Osobne Vy alebo Vaši najbližší mali nejakú negatívnu skúsenosť po očkovaní?

       Viete, kedysi som brala očkovanie ako jednu úžasnú vec, priam dokonalú myšlienku. A až realita pri deťoch ma vytrhla z takej priam ideálnej predstavy.

       Žiaľ, dozvedám sa, že niektorí lekári nielenže nenahlasujú reakcie po očkovaní, ale je možné, že ani nevedia, čo nahlásiť majú, a veľmi často sa stáva aj to, že ak od očkovania ubehne pár dní či týždňov, tak už automaticky nič s očkovaním nesúvisí (ale to sa mýlia).

       Počuli sme aj o tom, že sa vo vláde plánuje vymyslieť niečo na rodičov, ktorí odmietnu svoje deti čiastočne alebo úplne očkovať (napr. po tom, čo sa u ich detí prejaví nejaká komplikácia, i keď nájsť lekára, ktorý si dá do súvisu komplikácie s očkovaním, je rarita, nieto ešte nájsť takého, ktorý by bez toho, aby dieťa už získalo nejakú diagnózu, v predstihu včas zastavil pokračovanie očkovania). Napr. trestať ich tým, že ak by jedného dňa potrebovali poberať sociálne dávky a pod., bola by im odoprená pomoc. Máte odlišný postoj?

       Trestať ľudí, ktorí sa riadne starajú o svoje deti, robia všetko preto, aby im nebolo ublížené, kvôli takým, ktorí možno nikdy nepracovali a poberajú všetky výhody štátu, je nefér. Trebalo by odlišovať jednotlivé prípady. a nie hádzať ľudí do jedného vreca s takými, čo sa o svoje deti nezaujímajú a berú ich len ako zdroj financií na alkohol, drogy a podobne.

       Ako by ste sa cítili ako rodič dieťaťa, ktorému očkovanie ublížilo? Keď by sa to stalo, tiež by ste chceli od lekára pred ďalším očkovaním nielenže vysvetliť všetky pozitíva i negatíva? A keď by Vám (ako obyčajnému rodičovi) dal do rúk podpísať papier, že ak sa rozhodnete neočkovať, budete zodpovedný za všetko len Vy, nevadilo by Vám takéto správanie sa? Ja ako rodič od lekára očakávam, že ako lekár vie, čo je pre pacienta naozaj najlepšie, pozná jeho zdravotný stav, a tak by preňho nemal byť problém zaručiť sa, že žiadne vážne komplikácie nenastanú. A nakoľko vakcíny, používané v SR, sú bezpečné, môže sa nám rodičom zaručiť, že v prípade, že sa zmýli, preberie celú zodpovednosť na seba, keďže tu chýba fond na odškodnenie obetí očkovania. Kto má odškodniť rodičov? Lekár to asi nebude.

       Príliš veľa otázok, ale budem si vážiť, ak si na ne nájdete čas a odpoviete čo najúprimnejšie.

       Ďakujem za Váš čas a teším sa na odpoveď.
 
       S priateľským pozdravom

XYZ

 

Odpoveď:

       Dobrý deň,
 
       pre krátkosť času Vám chcem hned v úvode povedať, že plne s Vami súhlasím vo všetkom, čo ste napísali, lebo mám takisto dieťa v rodine - som pyšný dedo 10-mesačného vnuka.

       Nakoľko mám atestáciu z internej medicíny, otázky očkovania môjho vnuka nechávam riešiť detskú lekárku, ktorá liečila aj moje 2 deti. Plne jej za 35 rokov dôverujem. Sú očkovania, ktoré by som napríklad nezrušil. Ako príklad môžem uviesť TETANUS. Na druhej strane som rezolútne proti očkovaniu proti chrípke a iným očkovaniam, kde ide len o biznis.

       Táto Vaša myšlienka o zriadení fondu na odškodenie obetí očkovania je výborná a keď sa dostaneme ako strana do NR SR, iste si ju osvojím a budem presadzovať zriadenie takéhoto fondu. V USA sú lekári poistení pri chybe pri výkone povolania a z ich poistky sa hradia prípady, ktoré ste spomínali.

       Vďaka za Vašu angažovanosť. Ak budem člen zdravotníckeho výboru pri NR SR, iste tento problém predložím na jednanie výboru.
 
       S pozdravom

MUDr. František Žák
tajomník SSS-NM.SK

 

Ďalšie otázky:

       Dobrý deň,
 
       ďakujem za odpoveď!

       Ešte som sa chcela opýtať: podľa Vás je dobre, že sa očkuje MMR v 15.-18. mesiaci života? A či vôbec je v takejto kombinácii nutné? Nakoľko je to tak nie moc premyslené (teda ak to naozaj nerobia so zámerom zvýšiť neplodnosť u mužov), pretože potom dostávajú cca 21-roční chalani mumps s vážnymi komplikáciami, ktoré častokrát vyústia do neplodnosti. Proste vakcína prestane účinkovať, alebo - ako sa na letákoch píše, - nemusí chrániť každého jedinca. S tým, že to očkovanie je (ako vraj každé očkovanie) neúčinné po niekoľkých rokoch (napr. proti kliešťovej encefalitíde vraj len 2 roky je účinné - tak mi vysvetlila neurologička dôvod, prečo ho neodporúča; vraj je príliš rizikové; našťastie je nepovinné). A ďalšia vec je, že keď už niečo lekári neodporúčajú, alebo povedia stop, tak práve pri MMR, nakoľko povedia, že buď je to živá vakcína a dieťa ju neznesie neurologicky, alebo povedia, že na tieto choroby sa predsa neumiera, tak ak by očkovaný nebol, nič sa nestane. I keď by pacient imunologicky bol v poriadku.

       S tým tetanom, nie som si celkom istá, či človeku, ktorému vypršala doba preočkovania, alebo nebol očkovaný, by zachránila život protitetanovka na OPP, ale raz mi to niekto spomínal. Ale či naozaj, to skôr posúdite Vy.

 

Odpoveď:

       Plne s vami súhlasím, čo sa týka MMR. V Afrike podobným spôsobom idú znižovať počet obyvateľov a tým aj množstvo infikovaných vírusom HIV. Za všetkým vraj stojí Bill Gates, ktorý vraj má takéto očkovanie sponzorovať.

       Nie som špecialista imunológ a tiež sa niekedy čudujem týmto kvázi-odborníkom ako trvajú na svojich dogmách.
 
       Pekný deň!

MUDr. František Žák

 


Zverejnenie tohto článku (doplnenie chýbajúcich mäkčeňov a dĺžňov, grafická úprava, pravopisná a typografická korektúra) zabralo správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 1 hodinu a 20 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Odpoveď MUDr. Františka Žáka (SSS-NM) na otázky k povinnému očkovaniu

Závan zdravého rozumu

Filip | 01.03.2012

Až na tu "plnú dôveru" pediatričke.To sa nevypláca.
Kvôli tomuto stanovisku tu prekopírujem svoj príspevok zo stránky spolocnyblok.org

Jedným z dôvodov prečo ľudia nevedia rozoznať, čo je pre nich dobré a čo zlé je,že im všetko podávajú zabalené v politicky korektnom jazyku.Korektná propaganda,korektné výmeny názorov.
Jediné čo môžeme v týchto voľbách zmeniť je,že im nasadíme do parlamentu šaša,ktorý nebude viazaný touto korektnou lžimorálkou, nebude visieť na niečej šnúrke a povie všetko na plnú hubu.
Nič sa síce nezmení,len budú občas zaskočení,lebo roky si vystačili opakovaním nič nehovoriacich fráz a pre nás bude sledovanie kabaretu veselšie.
Šupnime im tam Mojsejovú.

Pridať nový príspevok