Odpoveď MUDr. Petra Kalista (SaS) na otázky k povinnému očkovaniu

11.02.2012 19:06

Ing. Marián Fillo

 

       Naša čitateľka, ktorá sa sprvoti pýtala na postoj k povinnému očkovaniu strany "Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti", sa neskôr pustila aj do prieskumu postojov ostatných strán, ktoré majú akú-takú šancu dostať sa v marcových voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky. V rámci tohto prieskumu odpovedal na jej otázky aj MUDr. Peter Kalist, kandidát č. 14 za SaS.

 

 

Otázky:

"Chcela by som sa opýtať, ako plánujete riešiť otázku povinného očkovania detí? Viem, že máte v programe zrušenie povinnosti niektorých vakcín. Zaujímalo by ma ktorých a prečo. Prípadne, či sa neplánujete zasatiť za úplné zrušenie povinosti očkovania, keďže vyhláška je protiústavná? Vo väčšine štátov EÚ je očkovanie len odporúčané a nikto nenúti deti očkovať pod hrozbou pokuty. Navyše majú fondy na odškodnenie ľudí poškodených očkovaním, na rozdieľ od SR. Poznám veľa detí postihnutých očkovaním (moje dieťa nevynímajúc) a preto ma najviac zaujíma táto problematika."

 

Odpoveď:

Dobrý deň,

        ďakujem za záujem o náš volebný program, ako isto viete SaS je jediná strana, ktorá presadzuje liberalizáciu očkovania. Posielam konkrétny citát z programu:

       "Zliberalizujeme očkovaciu schému SR v maximálnej možnej miere. Je nutné otvoriť celospoločenskú diskusiu s posúdením reálnej potreby aktuálnych očkovacích schém s cieľom úplného dobrovoľného očkovania v budúcnosti. Rodičia musia mať možnosť nedať očkovať svoje deti po dôkladnom oboznámení sa s prínosmi a rizikami očkovania. Všetky súčasné očkovania sa dostanú do odporúčaných s plnou úhradou zdravotnej poisťovne, bez akéhokoľvek postihu v prípade neočkovania."

       Myslím, že to hovorí jasnou rečou, chceme dať všetky očkovania do dobrovoľných. Rodičia detí sa budú môcť rozhodnúť, proti akým ochoreniam dieťa zaočkovať dajú. Príklad Nemecka, Rakúska, Francúzska a mnohých iných krajín (použil som príklady EÚ) ukazuje, že to možné je a že očkovanie proti niektorým chorobám dosahuje viac ako 90%, zase iné choroby len okolo 50%... Je to na rozhodnutí rodičov, čo považujem za správne.

       Veľmi rád túto debatu rozviniem, ak máte záujem.

       Poteším sa, ak mi dáte krúžok - č. 14

S pozdravom

Peter Kalist
voľte SaS č. 6, krúžkujte 14 - Peter KALIST

 


Zverejnenie tohto článku zabralo správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 20 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Odpoveď MUDr. Petra Kalista (SaS) na otázky k povinnému očkovaniu

Musí byť očkovanie povinné?

Leon | 11.02.2012

úryvok z článku Petra Kalistza - Musí byť očkovanie povinné? z 16. 5. 2011
"Je pomerne zaujímavým faktom, že na Slovensku nie je zaznamenaný žiaden závažný prípad trvalého poškodenia, alebo nedajbože úmrtia, ktoré by bolo preukázateľne spojené s povinným očkovaním. Som samozrejme rád, že nemáme žiadne poškodené deti, ale pri porovnaní s ostatnými vyspelými štátmi sa to zdá prinajmenšom čudné. Máme iné (rozumej lepšie) očkovacie látky? Alebo je problém v nenahlasovaní? Alebo sa to nezverejňuje? "
viac na - https://kalist.blog.sme.sk/c/265328/Musi-byt-ockovanie-povinne.html

Re: Musí byť očkovanie povinné?

Ing. Marián FILLO | 11.02.2012

OK. Ale čo ste tým chcel povedať?

Re: Musí byť očkovanie povinné?

Zuzana | 15.02.2012

Je tu problem s nahlasovanim a presetrovanim!

Pridať nový príspevok