Otvorený list predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej (2.)

08.03.2011 09:06

predsedníčka vlády
prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD.
Úrad vlády Slovenskej republiky
Námestie slobody 1
81370 Bratislava
 
 
V Bratislave v pondelok 7.III.2011


 

       Vážená pani Radičová,

 

       písala som v mojom liste, ktorý som Vám zaslala, 30.I.2011, že ma veľmi potešilo, že ste otvorene položili otázku ministrovi zdravotníctva p. Uhliarikovi o tom, či je naozaj nutné očkovanie bábätiek proti pneumokokom, tak som ostala veľmi znechutená Vašim nasledujúcim mlčaním (či už v otázke očkovania na Slovensku, alebo (ne)odpoveďou na môj list).

       Možno ste zaregistrovali v poslednom mesiaci dve relácie, ktoré sa vysielali v televíziách (Reflex 22.II.2011 na TV Markíza a Fokus 25.II.2011 na STV2) a možno ste ostali šokovaná (ako veľa rodičov, ktorí píšu do redakcií uvedených televízií, či do diskusií pod relácie), koľko poškodených detí ostalo (a ostáva) v SR po očkovaní, a ako to „zodpovedné“ orgány tutlajú a priam až zastrašujú rodičov, keď sa k tejto otázke vyjadria.

       Zámerne píšem zodpovedné orgány v úvodzovkách, pretože ma veľmi nahnevala odpoveď Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv na otázku, či táto organizácia, ktorá má slovo KONTROLUJE priamo v názve (nieto ešte v náplni práce), „kontroluje“ zloženie (šaržu) vakcín, keď dôjde k zmene ich zloženia zo strany výrobcu (konkrétne ide o thiomesal, čo je prudko jedovatá zlúčenina obsahujúca ortuť, používaná ako konzervant vo vakcínach, na tejto stránke nájdete celý list a odpoveď ŠÚKL: https://www.slobodavockovani.sk/news/sukl-netestuje-ci-je-vo-vakcine-ortut/). Odpoveď bola, že ŠÚKL NEKONTROLUJE prítomnosť thiomesalu! Znamená to teda, že čokoľvek, čo si výrobca napíše do žiadosti, tak mu to ŠÚKL schváli? Len tak, bez preverenia? Asi takým štýlom, ako bola schválená žiadosť firmy Pfizer (za 1 deň!) v prípade vakcíny Prevenar?!

       Vážená pani premiérka, sú mi veľmi sympatické Vaše vyjadrenia a aktivity, ktoré smerujú napr. k zlepšeniu situácie opustených detí, ktoré čakajú v detských domovoch, či Vaša podpora materským a rodinným centrám.

       Som však veľmi smutná, že zatiaľ, okrem otázky na ministra Uhliarika o pneumokokoch, volíte (a nielen Vy, ale aj všetci ostatní politici, česť výnimkám) „pštrosiu“ politiku, keď ide o zdravie všetkých detičiek v otázke očkovania.

 

       S pozdravom

Ing. Kristína Lipovská

 

P.S.: Najnovšie správy hovoria, že Japonsko zastavilo používanie vakcín po úmrtiach štyroch detí (https://www.sme.sk/c/5795802/japonsko-zastavilo-pouzivanie-vakcin-po-umrtiach-styroch-deti.html). (Ide o konkrétne o dve vakcíny, obe registrované aj na Slovensku: Act-HiB od firmy Sanofi Pasteur a v súčasnosti na Slovensku silne pretriasaný Prevenar od firmy Pfizer - pozn.red.)

 

Diskusia: Otvorený list predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej (2.)

Re:Re:Re:Re:pre Mazag-a

zuzana | 12.03.2011

vazeny pan PharmDr. Mazag,
prepacte, ze sa miesam do tejto diskusie. Vo svojej odpovedi v zavere uvadzate: "Netvrdím, že nemajú riziká (vakciny) a zrejme zákonom nútiť občanov k povinnému očkovaniu nie je celkom bežné v iných krajinách, to však je diskusia iná."
Prosim, mohli by ste sa ako najvyssi zastupca institucie, ktora je pre vladu a zakonodarne organy v SR tou najopravnenejsou instituciou, zasadit o to, aby sa zacala konecne akceptovat zvysujuca sa miera rizik ockovania v praxi (podpora pediatrov hlasit neziaduce ucinky) a aby ste podali navrh na zrusenie povinnosti ockovania v SR. T.J. aby sa konecne Slovensko pripojilo k vyspelym krajinam Europy, kde sa akceptuju individualne pristupy, jedinecnost kazdej osoby, principy demokracie a aby Slovensko konecne zacalo v praxi dodrziavat medzinarodne dohovory, ktore podpisalo. Verim, ze nad tym budete nielen uvazovat, ale ze budete v tomto smere aj konat. Vsetci rozmyslajuci rodicia Vam budu urcite velmi vdacni. Dakujem, s pozdravom - zuzana

"nežiadúce správy"

Filip | 08.03.2011

Ide naozaj o "nežiadúce správy" pre farmapriemysel a pán Mazag správne hovorí,že sa nimi budú zaoberať.
Treba urýchlene zamedziť prenikaniu takýchto "nežiadúcich správ" medzi verejnosť a tým sa automaticky vyriešia aj nežiadúce účinky vakcín.
Naši pediatri takto postupujú a prípady poškodenia zdravia očkovaním nehlásia,preto na Slovensku odpadá tento problém "nežiadúcich správ".
Vďaka za úprimnosť pán Mazag.

Re:"nežiadúce správy"

Mazag | 08.03.2011

Pán Filip, mám záujem konštruktívnu diskusiu. Záleží mi na zdraví občanov a deti v Slovenskej republike a aj v iných krajinách, vrátane Japonska. Pracovníci Japonského ministerstva sami tvrdia v liste (môžem poskytnúť v prípade záujmu), že nie je súvis medzi úmrtiami a podaním vakcín. Nariek tomu chceme my detailné vyšetrenie príčin úmrtí, aby sme mohli posúdiť medzi záchranou viac ako 200 milionov detí za ostatných 5 rokov zaočkovanými týmito vakcínami a výsledkom zisťovania úmrtí. Ak je tam súvis, to Vám garantujem, že liekové agentúry vrátane našej to nenechajú len tak. S pozdravom Jan Mazag

Re:Re:"nežiadúce správy"

Karol | 08.03.2011

Dobry vecer, som to opat ja.
Pisete, ze mate zaujem na vysetreni umrti.
Napiste mi prosim ako ste vysetrili tento skoro rok stary pripad umrtia dietata:
https://www.ulozto.sk/8205316/umrtiedietata-rar
ak sa vam to nedari stiahnut, dajte mi prosim vediet.

Inak cenim si Vasu snahu o komunikaciu s rodicmi. Vidim, ze sa nam postupne dari vytvarat tlak verejnosti na statne institucie a prebudzame ich zo spanku.
Rodicia maju vela otazok, ktore potrebuju zodpovedat... ale objektivne a pravdivo. Doteraz sme pocuvali len polopravdy alebo vyslovene bludy.
Vopred dakujem za odpoved.

Re:Re:Re:"nežiadúce správy"

Mazag | 09.03.2011

Pán Karol,

Máme záujem o analýzu a vyšetrenie všetkých hlásených nežiaducich účinkov s dôrazom na závažné. Nie je možné však zo správy v médiach seriózne a faktograficky vyšetriť prípad. Stiahnuť súbor mi išiel, avšak prehrať sa nedá. Jan Mazag

Re:Re:Re:Re:"nežiadúce správy"

Karol | 09.03.2011

https://www.youtube.com/watch?v=SGDyDr9VIig

https://www.youtube.com/watch?v=3rj-L5-Z31U

Ak nemate informaciu o tomto pripade, znamena to, ze nas UVZ opat zlyhal. Toto je typicka ukazka umrtia po vakcinacii.
Aky je Vas nazor ?

"nežiadúce správy"

Ludka | 09.03.2011

Aj mna zaujima, ci je tento pripad vyrieseny a kto je vlastne vynikom. Povedal to, predpokladam, ze dedko, ze je to reakcia asi z ockovania, takze boli na ockovani....velmi mi to pripomina pribeh Emky, sice nevieme ci bola ockovana pred tym ako ochorela...to je pravda....

Re:Re:Re:Re:"nežiadúce správy" (09:58)

Karol | 19.03.2011

p.Mazag, uz je to 10 dni a vy ste nereagovali na umrtie slovenskeho dietata po ockovani. Japonske deti Vas zaujimaju. Ako si to mame vysvetlit ?
Neverim, ze si neviete zistit o ake dieta islo v tom videu.
Sme mala krajina a novorodenci tu nezomieraju kazdy den ako v Africkych krajinach. Dopatrat sa k identite dietata pre Vas nemoze byt ziaden problem.
Ak chcete, ja to pre Vas zistim.

Stanovisko SUKL v súvislosti s hláseniami závažných nežaducich správ z Japonska

Mazag | 08.03.2011

Štátny ústav pre kontrolu liečiv disponuje aktuálnou informáciou o hlásení závažných nežiaducich správ z Japonska. Uvedené správy sú predmetom intenzívneho vyhodnocovania vo všetkých liekových agentúrach v krajinách EU, vrátane Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.
V súčasnosti nie je preukázaný súvis medzi 4 úmrtiami detí v Japonsku a podanými vakcínami. Dnes (8.03.2011) sa koná stretnutie expertov v Japonsku na zistenie príčin úmrtí. Vieme v súčasnosti, že 3 detičky mali diagnostikované vážne poškodenie srdca resp. vážne infekcie horných dýchacích ciest pred podaním kombinácie vakcín.
Aktuálne prebieha urýchlená a intenzívna komunikácia medzi všetkými liekovými agentúrami Európskej únie, vrátane Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv v Slovenskej republike, k okamžitému vyhodnoteniu príčin týchto závažných nežiaducich správ z Japonska.
V Slovenskej republike sa vakcíny použité v Japonsku nepoužívajú v rámci povinného očkovania, napriek tomu ŠÚKL vykoná nevyhnutné opatrenia ihneď, ako budú známe výsledky vyhodnotení hlásených správ v rámci EÚ.
Jan Mazag, riaditeľ SUKL

Re:Stanovisko SUKL v súvislosti s hláseniami závažných nežaducich správ z Japonska

Ing. Marián FILLO | 09.03.2011

Pán Mazag,

podľa Vás sa na Slovensku nepoužíva Prevenar v rámci povinného očkovania???

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>

Pridať nový príspevok