Pan Ki-mun: Vyhubte obrnu – teraz!

17.05.2012 00:00

       [...]

       Na svete dnes žije populácia, ktorá buď nikdy nebola vystavená obrne alebo nebola riadne očkovaná. Keď vírus za takýchto podmienok zaútočí, výsledok môže byť zničujúci. V Kongu v roku 2010 a v ďalších oblastiach Afriky takéto vypuknutie vírusu zabilo polovicu všetkých nakazených. Začínajúcu epidémiu zastavila len pohotová reakcia medzinárodného spoločenstva. Vďaka tomuto prípadu si však vieme urobiť obraz o prípadných dôsledkoch nevydarenej likvidácie obrny, kým je ešte čas. V dôsledku tejto choroby, ktorej je možné jednoducho predchádzať takmer vo všetkých troch krajinách, ktoré som spomínal, paralýzu utrpela približne stovka ľudí. Avšak ak by tento vývoj ostal bez kontroly, epidemiológovia OSN varujú, že nová nákaza by mohla ochromiť približne milión ľudí v priebehu desaťročia vrátane mnohých detí – tých najzraniteľnejších z najzraniteľnejších.

       Táto hrozba mi v noci nedá spať, pretože viem, aké ľahké je ju riešiť. S manželkou sme osobne očkovali batoľatá v Ázii a Afrike, kedy sme sa pripojili k desiatkam miliónov vládnych pracovníkov, členom Rotary klubu, dobrovoľníkom, politickým a náboženským vodcom (nehovoriac o rodičoch), ktorí desiatky rokov pracujú na tom, aby bolo každé dieťa chránené. Nedávno sme navštívili Indiu, v ktorej by sme ešte pred dvoma rokmi našli polovicu všetkých detí na svete s obrnou. Dnes sme vďaka spoločnému úsiliu mohli osláviť prvý rok bez obrny v histórii Indie.

 

       Viac na stránke EurActiv.

       K tomu viď komentár "WHO straší nárastom výskytu detskej obrny, ktorý však v skutočnosti klesá (Ad: Hrozí návrat zákernej choroby: Zomiera aj polovica nakazených!)".