Podľa nového výskumu je možné vyvinúť vakcínu proti predčasnému pôrodu

07.10.2012 03:03

ScienceDaily - 26.IX.2012 - Jim Feuer

 

       Pôvodný článok "Pregnancy Generates Maternal Immune-Suppressive Cells That Protect the Fetus"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok - tehotenský ultrazvuk       Podľa novej štúdie, zverejnenej v časopise Nature, by mohlo byť možné vyvinúť vakcíny na predchádzanie predčasným pôrodom a iným komplikáciám tehotenstva. Takéto vakcíny by podnecovali podmnožinu regulačných CD4 T-buniek, ktoré potláčajú imunitnú odpoveď.

       Súčasné vakcíny sú navrhnuté výlučne na podnecovanie tých podmnožín T-buniek, ktoré aktivujú imunitnú odpoveď.

       Táto štúdia, vedená výskumníkom zo zdravotného strediska detskej nemocnice v Cincinnati (Cincinnati Children's Hospital Medical Center), ukazuje, že imunitný systém tehotnej ženy podnecuje bunky, ktoré selektívne bránia útoku na a odmietnutiu bunkových tkanív plodu, ktoré sú rozpoznané ako cudzie. Dôležité je, že tieto tehotenstvom vyvolané, imunitu potláčajúce regulačné T-bunky sú zachované aj po pôrode a rýchlo sa nahromadia a poskytujú ochranu v prípade ďalšieho tehotenstva.

       Úspešné tehotenstvo si vyžaduje schopnosť tolerovať antigény, zdedené od otca. Tieto antigény vyvolávajú imunitnú odpoveď imunitného systému matky, ktorý považuje tieto antigény za cudzie. Ak táto matka znova otehotnie, tieto T-bunky si pamätajú jej prvé tehotenstvo a poskytnú dodatočnú ochranu plodu pred útokmi vlastného imunitného systému matky. Dr. Sing Sing Way, PhD., lekár-výskumník prenosných ochorení v detskej nemocnici v Cincinnati a spoluautor tejto štúdie, hovorí:

"Definitívne sme dokázali, že imunitu potláčajúce regulačné CD4 bunky môžu tvoriť imunologickú pamäť. Tieto pamäťové vlastnosti vysvetľujú, prečo sú komplikácie pri ďalšom tehotenstve zriedkavejšie než pri tehotenstve prvom. Možno ich tiež širšie využiť na nové spôsoby lepšej kontroly krehkej rovnováhy medzi podnecovaním a potláčaním imunity pri prevencii autoimunitných ochorení."

       Way a jeho spolupracovníci ukazujú, že ochranný program počas tehotenstva je založený na rozšírení a uchovaní regulačných T-buniek, ktoré rozpoznávajú konkrétne antigény plodu. Dr. Way vysvetľuje:

"Keď toto vieme, môžeme navrhnúť vakcíny, ktoré sa zamerajú konkrétne na imunitu potláčajúce T-bunky. Súčasné vakcíny sa zameriavajú výlučne na T-bunky podnecujúce imunitnú odpoveď. Napr. vakcína proti detskej obrne je navrhnutá, aby vytvorila dlhotrvajúce imunitu podnecujúce bunky, ktoré zničia vírus pri neskoršej nákaze. Vakcína, ktorá sa zameriava na rozšírenie a udržanie si buniek, potláčajúcich imunitu, by umožnila aj selektívne utíšenie neželanej imunitnej odpovede a ochránila telo pred jej útokom."

       Keď vieme, že tieto bunky môžu vyvolať a udržať imunologickú pamäť, je možné vyvinúť vakcíny proti autoimunitným chorobám, ako napr. juvenilná idiopatická artritída a cukrovka 1. typu (detská cukrovka) - pri ktorých imunitný systém tela útočí na svoje vlastné zdravé bunkové tkanivá.

       Dr. Way vykonal túto štúdiu na myšiach spolu so spolupracovníkmi z Lekárskej fakulty Minnesotskej univerzity (University of Minnesota School of Medicine). Je tiež držiteľom ocenenia "Výskumník patogenézy prenosných chorôb" od Nadácie Burroughs Wellcome.

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi približne 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.