Prichádza nová technológia, ktorá vám „pomôže“ rozhodnúť sa zaočkovať

01.08.2012 01:41

Mercola.com - 26.VI.2012 - Dr. Joseph Mercola

 

       Pôvodný článok "Coming Soon: New Technology to Help 'Persuade' You to Vaccinate"
       z angličtiny preložila Ing. Viera Špačková a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Rýchlejšie ako vystrelená guľka, takmer rýchlosťou zvuku – vo veľmi blízkej budúcnosti môže byť vaša ďalšia vakcína vpichnutá do vášho tela tak rýchlo, že ani nestihnete žmurknúť.

       A bude to takmer bezbolestné, ak sa potvrdí fungovanie vynálezu, ktorý nedávno vynašli vedci z Technologického výskumného ústavu v Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology = MIT).

 

Lieky podávané pomocou vysokotlakovej trysky

       Mechanizmus pozostáva z malej vysokotlakovej trysky, ktorá nahrádza ihly a dodá liečivo priamo do kože. Pri rýchlosti približne 340 metrov za sekundu funguje toto zariadenie podobne ako cuciak komára. Ak to bude fungovať podľa plánov vedcov, môže to znamenať koniec používania ihiel pri injekciách.

       Zatiaľ sa podarilo podať lieky cez sietnicu a stredné a vnútorné ucho. Vedci pracujú aj na podobnom zariadení, do ktorého je možné dať lieky v prášku, pričom sa z nich pri vpichnutí do kože stane tekutina.

       Pre ľudí, ktorí majú nechuť k ihlám alebo pre tých, ktorí si musia pichať lieky často, je toto zariadenie určite sľubné. Nie je to ale zďaleka prvý pokus vedcov o injekčný systém bez ihiel.

       Každý rok si Američania aplikujú 16 miliárd injekcií s rôznymi liečivami a vakcínami, a spoločnosti sa už dlho dožadovali zariadenia, ktoré by mohlo ihly nahradiť úplne.

 

Injekcie bez ihiel tu boli už od 19. storočia

       Prvé systémy, založené na "injekcii s tryskou" sa objavili údajne okolo roku 1860 a používali sa na podávanie tekutých liečiv. Neskôr, v 50-tych rokoch 20-teho storočia americká armáda používala plynom poháňané "tryskové pištole" na masové očkovanie vojakov. Kvôli známym problémom so vznikom poranení pokožky a kontamináciou patogénmi z krvi jednotlivých pacientov bolo používanie týchto zariadení v roku 1997 zakázané.[1]

       Nové bezihlové systémy sú menšie ako ich predchodcovia a mohli by byť k dispozícii pre osobné používanie, na rozdiel od tryskových injekčných systémov, v minulosti vo veľkom používaných v masových očkovacích programoch. Ale nemyslite si, že toto nie je v pláne aj pre novšie modely.

 

Strach z ihiel sa často uvádza ako prvotný dôvod odmietnutia očkovania

       Podľa časopisu Vaccine,[2] vedci poznamenali:

"Strach z ihiel je zdokumentovanou bariérou pred očkovaním u detí a dospelých … Strach z ihiel bol prítomný u 2/3 detí a 1/4 dospelých. Strach z ihiel bol prvotným dôvodom odmietnutia očkovania pre 7% rodičov a 8% detí."

       Vládne úrady a farmaceutické spoločnosti vedia, že môžu pravdepodobne zvýšiť počet zaočkovaných ľudí, ak ponúknu vakcíny bez ihiel. To je dôvod, prečo sa v niektorých prípadoch ponúkajú ako alternatívna vakcíny podávané nosom (intranazálne). V októbri 2011 FDA (U.S. Food and Drug Administration = Úrad na kontrolu potravín a liečiv v USA - pozn. prekl.) povolil predaj bez-ihlového výrobku s názvom PharmaJet Needle-Free Injection System (Farmaceutický bez-ihlový tryskový injekčný systém). Výrobca promptne naštartoval výrobu a začala spoluprácu so spoločnosťou Kroger Pharmacy na bezihlovej vakcíne proti chrípke pre chrípkovú sezónu 2011/2012. Ďalší výrobca bezihlového injektora, Bioject, taktiež plánoval minulý rok ponúknuť bezihlové vakcíny proti chrípke v obchodoch Publix a Fred Meyer v niektorých štátoch USA.

       Krátko potom ale úrad FDA varoval doktorov, sestry a farmaceutov, aby tieto zariadenia nepoužívali pre podanie vakcíny proti chrípke. Hoci FDA povolil predaj tryskových injektorov, upozornil, že vakcíny proti chrípke majú určený konkrétny spôsob podania a v súčasnosti nejestvujú žiadne vakcíny proti chrípke, ktoré by boli určené pre podanie tryskovým injektorom.[3] Je ale pravdepodobné, že to tak dlho nezostane.

 

Liek je stále liekom, bez ohľadu na spôsob podania 

       Bezihlová technológia je láskavá k tým zriedkavým prípadom, keď má pacient panický strach z ihiel, ale pritom potrebuje liek, ktorý sa dá podať iba vstreknutím… Keď sa však rozhodujeme o očkovaní alebo inom medikamente, je dôležité vziať do úvahy nielen spôsob podania, ale aj samotný liek.

       Úrady verejného zdravia dlho trvajú na tom, že vakcíny sú najlepším spôsobom ochrany verejného zdravia. Výsledkom toho sa počet vakcín obsiahnutých v očkovacom pláne za posledných 30 rokov strojnásobil, z 23 dávok siedmych rôznych vakcín v roku 1980 na 69 dávok 16 rôznych vakcín v roku 2010.

       Ibaže spolu s nárastom počtu očkovaní sme zaznamenali aj významný nárast ochorení a zdravotných postihnutí u detí. Nech už je dôvod akýkoľvek, naše deti sú chorľavejšie. Detská úmrtnosť sa taktiež zvýšila. V roku 1960 USA zastávali medzi všetkými krajinami 12. miesto v rebríčku detskej úmrtnosti na svete. V roku 2005 sa prepadli na 30. miesto. Navyše v USA zomrie viac plne donosených detí pred ich prvými narodeninami ako vo väčšine európskych krajín,[4] a USA pritom podá svojim novorodeniatkam viac vakcín ako ktorákoľvek iná krajina na svete.

       Takže, mohla by to byť všetko iba náhoda?

       Pravdou je, že nevieme.

       Nikto zatiaľ oficiálne a nezávisle nepreskúmal zdravotné výsledky zaočkovaných a nezaočkovaných detí. Toto by bolo potrebné urobiť nielen pre jednotlivé vakcíny, ale tiež pre kombinácie niekoľkých vakcín.

       Problémom ale nie sú iba vakcíny. Ak by ste boli „priemerným“ 65-ročným dôchodcom (alebo starším), žijúcim v USA, ročne by ste si nechali predpísať viac ako 31 liekov. U ľudí vo veku 19 až 64 rokov je to viac ako 11 predpísaných liekov ročne, dokonca aj deti majú priemerne ročne predpísané 4 lieky. Štatistické výsledky uvádza Kaiser Health Foundation.[5] V prevažnej väčšine prípadov sú lieky používané a predpisované nadmerne, a to dokonca aj v prípadoch, kedy riziká ich používania značne prevýšia ich potenciálny prínos.

       Takže jednou z najdôležitejších otázok, ktoré by ste sa mali opýtať sami seba a Vášho lekára, keď sa rozhodujete začať používať nejaký liek, je:

       Naozaj ho potrebujem?

       Často prídete na to, že odpoveď znie: NIE. Ja len dúfam, že sa budete na lieky pozerať ako na poslednú a nie prvú možnosť a svoje myslenie zameriate na to, že vaše telo sa vie často vyliečiť samé, ak mu na to poskytnete správne „nástroje“.

 

Zdroje

[1]  https://www.pharmajet.com/benefits-of-pharmajet/

[2]  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X1200686X

[3]  https://abcnews.go.com/blogs/health/2011/10/21/fda-warns-pharmacies-to-stop-pushing-needle-free-flu-vaccine/

[4]  https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db23.htm

[5]  https://www.statehealthfacts.org/comparetable.jsp?ind=268&cat=5

 


Zverejnenie tohto článku zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk približne 1,5 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.