ŠÚKL netestuje, či je vo vakcíne ortuť

07.03.2011 01:32

Ing. Marián FILLO

 

       Po vypracovaní článku "Prehľad očkovacích látok s platnou registráciou na Slovensku a ich zloženie" som si všimol určitú nezrovnalosť medzi údajmi o vakcíne Imovax D.T. Adult uvedenými na stránke ADC Číselník (ADCČ; https://adcc.sk) a údajmi na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL; https://sukl.sk): V súhrne charakteristických vlastností lieku (Summary of Product Characteristics = SPC) je na stránke ADCČ uvedené zloženie: "aluminium, thiomersalum, natrii chloridi solutio moderata (natrii chloridum, natrii hydrogenophosphas dihydricus, kalii dihydrogenophosphas, aqua ad iniectabilia)", na stránke ŠÚKL však: "aluminii hydroxidum (adsorbent), natrii chloridi solutio moderata (natrii chloridum, natrii hydrogenophosphas dihydricus, kalii dihydrogenophosphas, aqua ad iniectabilia)".

       SPC z ADCČ (s thiomersalom) nesie dátum poslednej revízie textu "september 2002", SPC zo ŠÚKL (bez thiomersalu) nesie dátum poslednej revízie textu "apríl 2008". Zdá sa teda, že v septembri 2002 výrobca v zložení uvádza thiomersal, čo je prudko jedovatá zlúčenina obsahujúca ortuť, v apríli 2008 už nie. Skrslo vo mne podozrenie, že keď sa začiatkom 3. tisícročia prevalilo, akou nebezpečnou zlúčeninou je thiomersal, tak ho (pre zachovanie predajnosti svojho výrobku) prestal výrobca uvádzať, a tak už v SPC z r. 2008 uvedený nie je. Nič iné sa nezmenilo, takže v zásade stará receptúra, len (akože) bez konzervantu a tak je namieste otázka: Ako je možné, že v r. 2008 výrobca vie vyrobiť úplne rovnakú vakcínu bez konzervantu, hoci v r. 2002 to nevedel?

       Vyžiadal som si teda zo ŠÚKL informácie na základe Zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám:

Od: Ing. Marián Fillo
Dátum: Piatok 14.I.2011 o 21:23
Komu: ŠÚKL - žiadosť o info <informacie@sukl.sk>
Predmet: Žiadosť o informácie na základe zákona č. 211/2000 Z.z.

 

Dobrý deň,

 

týmto e-mailom vás na základe Zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám žiadam o sprístupnenie nasledovných informácií formou e-mailu:

 

1. Na stránke ADC Číselník https://adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/imovax-d-t-adult-spc-10569.html (SPC k vakcíne Imovax D.T. Adult sus inj 1x0,5 ml (striek.)) sa v časti "6.1 Zoznam pomocných látok" medzi pomocnými látkami uvádza aj thiomersalum. Dátum poslednej revízie textu je September 2002. Znamená to teda, že v septembri 2002 táto očkovacia látka obsahovala thiomersal?

 

2. Na stránke ŠÚKL https://www.sukl.sk/sk/pomocne-stranky/detail-lieku?lie_id=33919 sa v SPC k vakcíne IMOVAX D.T. ADULT sus inj 1x0,5 ml (striek.) v časti "6.1 Zoznam pomocných látok" medzi pomocnými látkami thiomersalum neuvádza. Dátum poslednej revízie textu je Apríl 2008. Znamená to teda, že v apríli 2008 už táto očkovacia látka neobsahovala  thiomersal?

 

3. Ak je odpoveď na otázky (1) i (2) kladná, kedy presne bol thiomersal odstránený z vakcíny  IMOVAX D.T. ADULT sus inj 1x0,5 ml (striek.)?

 

4. Kontroluje ŠÚKL, či táto vakcína naozaj neobsahuje (ani stopové množstvo) thiomersalu? Ak áno, kontroluje takto každú výrobnú dávku (šaržu) vakcíny?

 

Pýta sa a za odpoveď vopred ďakuje

Ing. Marián Fillo
Jaseňová 26
01007 ŽILINA

 

       Na to sa mi dostalo takejto odpovede:

 

Od: PharmDr. Zuzana Čemická <cemicka@sukl.sk>
Dátum: Pondelok 31.I.2011 o 15:57
Predmet: RE: Žiadosť o informácie na základe zákona č. 211/2000 Z.z.
Komu: Ing. Marián Fillo
Kópia: Zlatica Grešková <greskova@sukl.sk>, Ing. Janka Rajnohová <rajnohova@sukl.sk>

 

Dobrý deň pán inžinier,

 

na prvé dve otázky Vášho dotazu je odpoveď kladná. Na tretiu otázku - výrobca požiadal o zmenu kvalitatívneho zloženia lieku týkajúcu sa len pomocných látok, tzn. požiadal o schválenie odstránenia konzervačnej látky tiomerzal z vakcíny IMOVAX D.T. ADULT a táto žiadosť bola schválená štátnym ústavom 21.3.2007. Na štvrtú otázku - ŠUKL laboratórne nekontroluje prítomnosť tiomersalu.

 

S pozdravom
Z.Čemická

 

PharmDr. Zuzana Čemická
Vedúca odd. biologických metód
Štátny ústav pre kontrolu liečiv
Kvetná 11, 82508 Bratislava
tel.: +421-2-50701163
mail: cemicka@sukl.sk
web: www.sukl.sk

 

       ŠÚKL teda netestuje, či výrobca skutočne prestal pridávať thiomersal (zlúčeninu obsahujúcu ortuť) ako konzervant do vakcíny Imovax D.T. Adult - jedinej povinnej vakcíny pre dospelých na Slovensku.

 

Diskusia: ŠÚKL netestuje, či je vo vakcíne ortuť

Re:mne rozhodne nie je jedno, ci vakcina obsahuje alebo neobsahuje thiomersal

Filip | 11.03.2011

Preboha,ja som to myslel ironicky.

Re:Re:mne rozhodne nie je jedno, ci vakcina obsahuje alebo neobsahuje thiomersal

anett | 11.03.2011

ok, uz som sa zlakla, ze stale ma niekto este takyto nazor, nevyzeralo to tak, ani nic nebolo v uvodzovkach a uz sa urcite aj Dr. Liptak velmi potesil :-) :-) no teraz ste ho zasa sklamal :-) :-)
no aj tak nevadi, nech si to precitaju ti, co s pochopenim pri PC pritakavali Vasmu vyjadreniu a tiez nepochopili, ze to bolo myslene ironicky :-)

Re:Re:Re:treba čitať a aj rozmýšlať

Ing. Marián FILLO | 10.03.2011

Titulok článku dokonale zodpovedá jeho obsahu. Nie je v ňom nič prestrelené, nič skreslené. S čím teda máte problém???

Navyše, odhliadnuc od nejakých zabehaných mechanizmov kontroly liekov v EÚ, ako zabezpečíte, že na Slovensku nebude použitá výrobná dávka vakcíny, ktorá nejakým nedopatrením BUDE OBSAHOVAŤ vysoké množstvo napr. ortuti???

Mohli by ste toto riziko do značnej miery odstrániť tým, že by ste v ŠÚKL z každej jednej dovezenej šarže vakcíny zobrali a poriadne otestovali niekoľko námatkovo vybraných kusov. Keďže však toto v ŠÚKL vôbec nerobíte, môže výrobca na Slovensko dodať úplne čokoľvek s úplne ľubovoľnými dôsledkami (vrátane tých úplne katastrofických).

A to je vskutku vážna vec, pán Martin. Načo máme ŠÚKL, ktorý nekontroluje dovezené liečivá (vrátane vakcín)? Kontrola pri schválení je síce pekná vec, ale čo kontrola každej jednej výrobnej dávky??? Veď dobre vieme, že jedna výrobná dávka od druhej sa môžu líšiť aj úplne drasticky, viď napr.:
https://www.slobodavockovani.sk/news/detom-vo-velkej-britanii-boli-podane-toxicke-vakciny-pripusta-glaxo/

Vaším alibistickým ničnerobením sa však takéto niečo (NA ŠKODU DETÍ I DOSPELÝCH na Slovensku) z princípu nemôže podariť odhaliť včas.

Prečo sa snažíte obhájiť neobhájiteľné, ba dokonca ma ešte napádať a obviňovať zo štvavých kampaní, keď poukážem na vskutku vážny problém vo Vašej inštitúcii?

Re:treba čitať a aj rozmýšlať

anett | 10.03.2011

Ako čítam odpoveď Dr. Čemickej, tak čítam, ale informácie o Vami spomínanom certifikáte ani nič z toho, čo Vy popisujete a zhrnuli ste to nakoniec ako „SUKL to vysvetlil“ v danej odpovedi pani doktorky nevidím. V jej odpovedi nevidím žiadne vysvetlenie, o ktorom dokonca tvrdíte, že sme ho nepochopili. Pochopili sme to presne tak, ako to bolo doslova napísané- citujem:
„...výrobca požiadal o zmenu kvalitatívneho zloženia lieku týkajúcu sa len pomocných látok, tzn. požiadal o schválenie odstránenia konzervačnej látky tiomerzal z vakcíny IMOVAX D.T. ADULT a táto žiadosť bola schválená štátnym ústavom 21.3.2007. ŠUKL laboratórne nekontroluje prítomnosť tiomersalu.“

Ďalej ma zaujíma, či ŠÚKL kontroluje náhodným výberom pár vzoriek z každej šarže vakcín, ktoré sú dovezené na Slovensko. A ak nie, prečo tak nerobí ??? Totiž väčšina občanov SR akosi automaticky predpokladá, že to ŠÚKL robí (pretože to od Štátneho ústavu na KONTROLU liečiv jednoducho a oprávnene automaticky očakávame). A tiež preto, že si my rodičia nedokážeme predstaviť, že sa takáto kontrola vopred preventívne nerobí a na to, že je vadná šarža určitej vakcíny VÁS – teda ŠÚKL upozornia až lekári (?), ktorí touto chybnou šaržou naočkovali už XY detí, ktoré „vďaka“ takejto vakcíne z „chybnej“ šarže mali vážne zdravotné komplikácie, ktoré dokonca mohli skončiť až fatálne (keď si zoberieme, že sa očkujú už 4-dňové trojkilové bábätká, alebo 2-mesačné päťkilové atd...) Po aférach, ktoré boli publikované (kontaminácia vakcín prasacím vírusom, thiomerzal vo vakcínach, kde už nemal byť atď.) je jednoducho NEPREDSTAVITEĽNÉ a zároveň NEAKCEPTOVATEĽNÉ, ak sa VOPRED náhodná KONTROLA niekoľkých kusov z každej šarže nevykonáva. Veď kto iný na Slovensku ako ŠÚKL by to ma robiť ??? Ak sa tak naozaj nerobí, čo je pre mňa neuveriteľné, a dúfam, že sa mýlim, tak treba okamžite zjednať nápravu. Veď tu ide o zdravie a život všetkých detí na Slovensku, keďže očkovanie je povinné !

Re:Re:treba čitať a aj rozmýšlať

Denisa | 11.03.2011

Presne, suhlasim!!!!!!! Pisala som rovnaku otazku na sprievodcaockovanim, este ju ani neuverejnili! Nikto to nekontroluje, ale pchaju to povinne, pod natlakom, a este aj pokutuju. Z akeho titulu? To sa mi snad sniva! Kde to preboha zijeme?

pre Cermicka a Mazag

Karol | 08.03.2011

po starostlivom posudeni vsetkych argumentov navrhujem okamzite zrusenie SUKL.
nedakujeme, odidte prosim.
Vas amaterizmus je do neba volajuci.

Vyjadrenie k diskusii

Čemická Zuzana | 08.03.2011

Vážení, mrzí ma, že moja stručná odpoveď na Váš dotaz spôsobil takúto reakciu a nevôľu voči ňašej inštitúcii. Doteraz som nemala skúsenosti s médiami a nedomyslela som, ako môže byť stručná odpoveď zneužitá. Vrámci našej laboratórnej kontroly liekov spolupracujeme s celou sieťou európskych laboratórií (OMCL Oficial Medicines Laboratory Control Network), ktorých spolupráca je zriadená práve kvôli tomu, aby sa šetrili finančné prostriedky a nemuseli sa duplicitne opakovať skúšky. Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že moji kolegovia napr. z GB , Francúzska, Holandska, z ČR alebo Maďarska vykonávajú skúšky dobre. Všetky laboratóriá vrámci siete OMCL sme pod kontrolou a riadením Európskeho úradu pre kvalitu liekov v Štrasburgu, ktorý auditmi a medzinárodnými porovnávacími skúškami dohliada nad porovnateľnou úrovňou laboratórií. Na náš trh sa dostávajú len vakcíny s európskym certifikátom, ktorý môžu vydávať len laboratóriá členských štátov, prípadne švajčiarske a nórske, ktoré tiež podpísali dohodu o vzájomnom uznávaní analytických certifikátov na vakcíny.

Re:Vyjadrenie k diskusii

Ing. Marián FILLO | 09.03.2011

Ďakujem za vysvetlenie.

Vyjadrenie SUKL

Mazag | 08.03.2011

Dobrý deň, SUKL považuje za potrebné skúmať zloženie pomocných látok a konzervancií vo vakcínach. Ak však máme relevantnú informáciu v žiadosti výrobcu o novom zložení - napríklad, že vypustil konzervačnú látku z pomocných látok vo vakcíne, požadujeme v dokumentácii aj výsledok testov nezávislého laboratória, že tomu tak skutočne je. V praxi nám výrobca dokladuje tzv. certifikát analýzy, čo je dokument o zložení všetkých látok prítomných v lieku vrátane vakcíny a tento je kontrolovaný v prípade zahraničných výrobcov liekovou agentúrou v krajine výrobcu. Preto nevykonávame duplicitné kontroly. Je to štandardná spolupráca medzi liekovými agentúrami v krajinách EU. Ak je dovozca vakcíny mimo územia EU, musí mať otestované zloženie nezávislým laboratóriom, buď našim alebo laboratóriom inej liekovej agentúry EU. Mrzí ma neúplná odpoveď mojich kolegov.
Jan Mazag, riaditeľ SUKL

Re:Vyjadrenie SUKL

Ing. Marián FILLO | 09.03.2011

Rozumiem, pán Mazag,

faktický stav je ale taký, že na Slovensku sa to konkrétne u tejto vakcíny nekontroluje, a už vôbec nie pravidelne každý povedzme štvrťrok alebo z každej šarže povedzme 5 ks, hoci thiomersal by sa mohol vyskytnúť ako neúmyselné znečistenie u tej-ktorej výrobnej dávky (šarže) vakcíny, ako sa to očividne stalo v Austrálii u Infanrixu Hexa:
https://www.slobodavockovani.sk/news/australska-studia-nasla-ortut-vo-vakcine-infanrix-hexa-ktora-by-mala-byt-bez-ortute/

Keď už sme pri tej Austrálii a Infanrixe Hexa, čo hovoríte na to, že v austrálskom príbalovom letáku k Infanrixu Hexa je uvedených o 4 resp. 5 zložiek viac než v slovenskom?
https://www.slobodavockovani.sk/news/co-obsahuje-infanrix-hexa-na-slovensku-a-co-v-australii-/

<< 1 | 2 | 3 >>

Pridať nový príspevok