ŠÚKL netestuje, či je vo vakcíne ortuť

07.03.2011 01:32

Ing. Marián FILLO

 

       Po vypracovaní článku "Prehľad očkovacích látok s platnou registráciou na Slovensku a ich zloženie" som si všimol určitú nezrovnalosť medzi údajmi o vakcíne Imovax D.T. Adult uvedenými na stránke ADC Číselník (ADCČ; https://adcc.sk) a údajmi na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL; https://sukl.sk): V súhrne charakteristických vlastností lieku (Summary of Product Characteristics = SPC) je na stránke ADCČ uvedené zloženie: "aluminium, thiomersalum, natrii chloridi solutio moderata (natrii chloridum, natrii hydrogenophosphas dihydricus, kalii dihydrogenophosphas, aqua ad iniectabilia)", na stránke ŠÚKL však: "aluminii hydroxidum (adsorbent), natrii chloridi solutio moderata (natrii chloridum, natrii hydrogenophosphas dihydricus, kalii dihydrogenophosphas, aqua ad iniectabilia)".

       SPC z ADCČ (s thiomersalom) nesie dátum poslednej revízie textu "september 2002", SPC zo ŠÚKL (bez thiomersalu) nesie dátum poslednej revízie textu "apríl 2008". Zdá sa teda, že v septembri 2002 výrobca v zložení uvádza thiomersal, čo je prudko jedovatá zlúčenina obsahujúca ortuť, v apríli 2008 už nie. Skrslo vo mne podozrenie, že keď sa začiatkom 3. tisícročia prevalilo, akou nebezpečnou zlúčeninou je thiomersal, tak ho (pre zachovanie predajnosti svojho výrobku) prestal výrobca uvádzať, a tak už v SPC z r. 2008 uvedený nie je. Nič iné sa nezmenilo, takže v zásade stará receptúra, len (akože) bez konzervantu a tak je namieste otázka: Ako je možné, že v r. 2008 výrobca vie vyrobiť úplne rovnakú vakcínu bez konzervantu, hoci v r. 2002 to nevedel?

       Vyžiadal som si teda zo ŠÚKL informácie na základe Zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám:

Od: Ing. Marián Fillo
Dátum: Piatok 14.I.2011 o 21:23
Komu: ŠÚKL - žiadosť o info <informacie@sukl.sk>
Predmet: Žiadosť o informácie na základe zákona č. 211/2000 Z.z.

 

Dobrý deň,

 

týmto e-mailom vás na základe Zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám žiadam o sprístupnenie nasledovných informácií formou e-mailu:

 

1. Na stránke ADC Číselník https://adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/imovax-d-t-adult-spc-10569.html (SPC k vakcíne Imovax D.T. Adult sus inj 1x0,5 ml (striek.)) sa v časti "6.1 Zoznam pomocných látok" medzi pomocnými látkami uvádza aj thiomersalum. Dátum poslednej revízie textu je September 2002. Znamená to teda, že v septembri 2002 táto očkovacia látka obsahovala thiomersal?

 

2. Na stránke ŠÚKL https://www.sukl.sk/sk/pomocne-stranky/detail-lieku?lie_id=33919 sa v SPC k vakcíne IMOVAX D.T. ADULT sus inj 1x0,5 ml (striek.) v časti "6.1 Zoznam pomocných látok" medzi pomocnými látkami thiomersalum neuvádza. Dátum poslednej revízie textu je Apríl 2008. Znamená to teda, že v apríli 2008 už táto očkovacia látka neobsahovala  thiomersal?

 

3. Ak je odpoveď na otázky (1) i (2) kladná, kedy presne bol thiomersal odstránený z vakcíny  IMOVAX D.T. ADULT sus inj 1x0,5 ml (striek.)?

 

4. Kontroluje ŠÚKL, či táto vakcína naozaj neobsahuje (ani stopové množstvo) thiomersalu? Ak áno, kontroluje takto každú výrobnú dávku (šaržu) vakcíny?

 

Pýta sa a za odpoveď vopred ďakuje

Ing. Marián Fillo
Jaseňová 26
01007 ŽILINA

 

       Na to sa mi dostalo takejto odpovede:

 

Od: PharmDr. Zuzana Čemická <cemicka@sukl.sk>
Dátum: Pondelok 31.I.2011 o 15:57
Predmet: RE: Žiadosť o informácie na základe zákona č. 211/2000 Z.z.
Komu: Ing. Marián Fillo
Kópia: Zlatica Grešková <greskova@sukl.sk>, Ing. Janka Rajnohová <rajnohova@sukl.sk>

 

Dobrý deň pán inžinier,

 

na prvé dve otázky Vášho dotazu je odpoveď kladná. Na tretiu otázku - výrobca požiadal o zmenu kvalitatívneho zloženia lieku týkajúcu sa len pomocných látok, tzn. požiadal o schválenie odstránenia konzervačnej látky tiomerzal z vakcíny IMOVAX D.T. ADULT a táto žiadosť bola schválená štátnym ústavom 21.3.2007. Na štvrtú otázku - ŠUKL laboratórne nekontroluje prítomnosť tiomersalu.

 

S pozdravom
Z.Čemická

 

PharmDr. Zuzana Čemická
Vedúca odd. biologických metód
Štátny ústav pre kontrolu liečiv
Kvetná 11, 82508 Bratislava
tel.: +421-2-50701163
mail: cemicka@sukl.sk
web: www.sukl.sk

 

       ŠÚKL teda netestuje, či výrobca skutočne prestal pridávať thiomersal (zlúčeninu obsahujúcu ortuť) ako konzervant do vakcíny Imovax D.T. Adult - jedinej povinnej vakcíny pre dospelých na Slovensku.

 

Diskusia: ŠÚKL netestuje, či je vo vakcíne ortuť

Re:Vyjadrenie SUKL

Denisa | 09.03.2011

Dobry den, mam otazku, hoci len okrajovo suvisi s temou, ale velmi ma zaujima, tak musim vyuzit ze ste sa zapojili do tejto debaty. Je na Slovensku dostupna DT vakcina pre deti do 7 rokov? Nikto mi nevie poslat konkretnu odpoved, vsade ma len odkazuju na ockovacie centra, ale naozaj nemam aktualne moznost sa do niektoreho osobne dostavit, ked to mozno bude aj uplne zbytocna cesta. A este druha otazka - v okolitych krajinach (Rakusko, Madarsko) je registrovana vakcina Td-pur (Novartis), tak ma zaujalo preco u nas nie je, musi sam vyrobca poziadat z vlastnej iniciativy? Velmi pekne dakujem za odpovede ak si najdete cas. S pozdravom Denisa

Re:Vyjadrenie SUKL- prosim o odpoved aj Vas,pan Mazag

anett | 12.03.2011

Vazeny pan Mazag, prosim o odpoved aj Vas na otazky, ktore som polozila v ramci tejto diskusie panovi Martinovi 10.3.2011 (ktory je asi tiez zam. ŠÚKL-usudzujem podla jeho prispevkov)
ĎAKUJEM !

tak to môžeme ŠÚKL rovno zrušiť !!!!

anett | 08.03.2011

tak to mozeme cely ŠUKL rovno zrusit a usetrime kopec penazi...na co nam je Statny ustav na KONTROLU LIECIV, a lieciva a vakciny vlastne vobec nekontroluje? To si moze kazdy vyrobca vakciny alebo lieku kazdu aktualne "obavanu" latku vzdy jednoducho vymazat z pribaloveho letaku aj ked pritom mozno ostane realne zlozenie uplne nezmenene, len na papieri sa upravi tak, aby to zainteresovanej casti populacie "neklalo oci" ??? Potrebujeme realne kontroly a nie len takuto administratorsku instituciu, ktora len vymazava zo zoznamu to, o co vyrobca poziada v slepej viere a bez kontroly!!! To aky raj a anarchiu maju potom vyrobcovia liekov??? Ako nas - obyvatelov SR - teda tato institucia chrani ??????!!!!!!!!!!!!

Re:tak to môžeme ŠÚKL rovno zrušiť !!!!

Kristina Lipovska | 08.03.2011

Presne tieto otazky som polozila vcera p. Radicovej, ze naco je nam Statnu ustav pre KONTROLU lieciv, ked nekontroluje a schvali vsetko, co dostane na papieri od vyrobcu!

Netreba

Filip | 08.03.2011

Aj ja som im napísal a mne odpovedali takto:

Vzhľadom na to,aké percento populácie sa zaujíma o to ,čo im do tela pichajú, ŠUKL nepovažuje za potrebné skúmať obsah nervových jedov v jednotlivých vakcínach. Ide o tak zanedbateľnú skupinu jednotlivcov,že to nebude potrebné ani v budúcnosti.
Na Slovensku sa značná časť obyvateľstva hlási k nejakej viere,tak ŠUKL nevidí dôvod,prečo by aj otázka zloženia vakcín naďalej nemala fungovať na tomto princípe.
Pokiaľ bude väčšina spoločnosti veriť,že oni nám chcú len dobre a keby to škodilo,tak by to nedávali,nie je potrebné nič meniť v zabehnutej praxi.

Re:Netreba

Marcela | 08.03.2011

to myslíš vážne?? Toto odpísali?

Re:Re:Netreba

Filip | 08.03.2011

Je to len recesia.
Oni píšu to isté,len inými slovami :)

Re:Re:Re:Netreba

Štefan | 08.03.2011

Máš 100 bodov

<< 1 | 2 | 3

Pridať nový príspevok