Varovanie pre vegetariánov: mnoho liekov na predpis a vakcín sa vyrába s využitím tiel zvierat

22.03.2012 10:28

NaturalNews.com15.III.2012S. D. Wells

 

       Pôvodný článok Warning to vegetarians: Many prescription drugs secretly made with animal parts
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok       Geneticky manipulované organizmy a hovädzie rastové hormóny možno nájsť v tisícoch liekov na predpis po celom svete bez akéhokoľvek varovania pre vegetariánov. Navyše, vyše 40% ľudí je alergických či už na konzumáciu alebo na injekčné podanie želatíny, ktorá je najobľúbenejšou skrytou zvieracou súčasťou v dnešných medikamentoch a vakcínach. V skutočnosti želatínové povrchy, kapsuly a tekuté prídavné látky v medikamentoch nie sú vyrobené z neškodných potravín, ale z kože, chrupaviek, šliach a kostí zvierat. A posledný klinec do rakvy: NEJDE o trávou a zrnom kŕmené, ľudsky chované zvieratá s voľným výbehom – to je úplne isté.

       Už desiatky rokov pochádza želatína zo zneužívaných, hormónmi a antibiotikami napchávaných, chorých a umierajúcich zvierat. To znamená, že mŕtve zvieratá, ktoré by nekúpili ani reťazce rýchleho občerstvenia („fast-food“), sú nahnané do drvičiek a vyrába sa z nich želatína. Chúďatká zvieratká sú napichané hormónmi, po celý život kŕmené geneticky manipulovaným, pesticídmi nasiaknutým odpadom z kukurice, majú infekcie v krvi z nevhodnej výživy a z kukuričného cukru. To všetko sa usádza v ich telách, takže keď ľudia jedia želatínu, jedia aj tieto strašidelné choroboplodné chemikálie. Mnohé zvieratá v CAFO (concentrated animal feeding operations = koncentračné zariadenia na kŕmenie zvierat) v USA a Veľkej Británii sú tiež kŕmené odpadom z tiel zvierat svojho vlastného druhu (mäsovo-kostná múčka – pozn. prekl.). Spomínate si na chorobu šialených kráv?

 

Mäso v liekoch a vitamínoch

       Celosvetová výroba želatíny prekračuje 300.000 ton ročne. Vegetariáni a vegáni sú zvyčajne veľmi opatrnými nákupcami, ktorí sa neprestajne snažia vyhnúť všetkým mäsovým výrobkom, ale milióny spotrebiteľov nevedia o želatíne a o jej pôvode, a takto sa to potravinovému priemyslu páči. Vegán-nevegán, každý, kto užíva vitamíny a výživové doplnky, pravdepodobne zje čosi z tiel chorých zvierat, keď prehltne želatínovú kapsulku.

       Prieskum, nedávno zverejnený v postgraduálnom lekárskom časopise, ukazuje, že 25% pacientov sú predpísané medikamenty s obsahom želatíny bez toho, že by o tom títo pacienti vedeli. To je pravda: vo vakcínach a medikamentoch na predpis sú nepriznané rakovinotvorné rastové hormóny. Ste pripravení dať sa zaočkovať takouto vakcínou proti chrípke alebo vakcínou proti nasledujúcej vymyslenej pandemickej chrípke? Vo vakcínach sa používa želatína ako stabilizátor teploty a činidlo na tvorbu suspenzií. Alergické reakcie na želatínu zahŕňajú bolesti brucha, kŕče v oblasti brucha, zvuky pri dýchaní s vysokým tónom (frekvenciou) a anafylaxiu (môže sa prejaviť napr. ako opuch v hrdle). Výrobcovia vakcín sa nevedia zaručiť za čistotu zvieracích buniek, použitých na kultiváciu vakcinačných vírusov.

 

Používanie zdravého rozumu je životne dôležité

       Užili by ste pilulku v želatínovej kapsuli, obsahujúcej zmes vírusových a bakteriálnych chorôb, pred ktorými by obsah práve tejto pilulky mal chrániť? Ak by ste mohli vbodnúť injekčnú ihlu do žalúdka chorej kravy či prasaťa, vytiahnuť odtiaľ nejakú krv, zmiešať to z malým kúskom určitej novej choroby a vpichnúť si výsledný výrobok do svojho ramena v nádeji, že tým predídete tejto chorobe, hoci by ste ju mohli dostať práve z tejto procedúry, urobili by ste to? Nebolo by múdrejšie len užívať vegetariánske vitamíny a minerály na posilnenie imunity? (https://library.thinkquest.org/05aug/00112/mad_cow_frameset.htm)

       V roku 1997 sa FDA (U.S. Food and Drug Administration = Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA; obdoba slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) - pozn. prekl.) stretol s Poradným výborom pre TSE (Transmissible Spongiform Encephalopathies = prenosné spongiformné encefalopatie, ako napr. BSE/choroba šialených kráv), aby zhodnotil bezpečnosť importovanej A domácej (v USA vyrobenej) želatíny a odpadov z výroby želatíny (môže to byť ešte horšie?) s ohľadom na riziko BSE, ktoré predstavujú suroviny pre výrobu želatíny a jej spracovanie. Veľkou otázkou na tomto stretnutí bolo, či je spracovanie dostatočné na to, aby účinne „inaktivovalo“ akúkoľvek kontamináciu. Všetci sa zhodli na tom, že „alkalické ošetrenie“ bolo kľúčovým krokom, ale súhlasili tiež s konštatovaním, že vedecké dôkazy „neboli v danom čase dostatočné na to, aby potvrdili, že takéto ošetrenie účinne odstráni prióny (choroboplodné častice) BSE, ak sú v surovine prítomné.“ (Čo znamená, že zabiť ich v továrni je už prineskoro).

       Poradný výbor pre TSE odporučil FDA konzultovať to s „odborníkmi zvonku“ a zabezpečiť, aby výrobcovia dodržiavali tieto opatrenia. To je úplne smiešne pretože pôvod želatíny, ako ho definuje FDA, je: „odvodená z hovädzieho, bravčového alebo iného zvieracieho zdroja, avšak doposiaľ nie je dostupná žiadna formálne schválená referenčná metóda pre potvrdenie pôvodu suroviny na výrobu želatíny.“ Ako si teda takéto inšpekcie majú konať svoje povinnosti, keď dokonca ani nevedia zistiť pôvod suroviny? Nie sú surovinami pre výrobu želatíny aj mačky, psy či kone? (https://www.gelatine.org)

       Navyše, ak si myslíte, že FDA – úrad, ktorý dovoľuje, aby 90% všetkého jedla v USA bolo kontaminovaných genetickými manipuláciami a pesticídmi, – bude míňať stovky tisíc dolárov na konzultácie s „odborníkmi zvonku“, aby zhodnotil bezpečnosť želatíny, zisťoval, odkiaľ pochádza a robil inšpekcie v spracovateľských závodoch, brutálne sa mýlite.

       FDA klasifikuje želatínu ako „potravinový materiál“, takže si môžete byť istí, že na to minuli roky výskumu a laboratórneho testovania, ako aj milióny dolárov, kým prišli s takýmto vedeckým označením.

 

Zdroje:

 

Poznámka prekladateľa Ing. Mariána Filla:

       Na Slovensku najčastejšie používaná detská vakcína Infanrix Hexa (a všetky jej varianty, ako sú Infanrix, Infanrix Penta, Infanrix Polio či Infanrix IPV+HiB) obsahuje zvyšky bližšie nešpecifikovaného "bovine derived material", teda "materiálu odvodeného/pochádzajúceho z hovädziny". Infanrix Hexa je na Slovensku štandardne podávaný deťom v 3., 5. a 11. mesiaci života.

       Ak ste striktní vegetariáni/vegáni/vitariáni, dôkladne zvážte (ne)použitie akéhokoľvek Infanrixu u vašich detí.

 


Preklad, komentár a zverejnenie tohto článku (grafická úprava, kontrola odkazov...) zabrali prekladateľovi vyše 2 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.