Želatína (hydrolyzovaná želatína, polyželatína)
Všeobecné informácie
Želatína (v potravinárstve E441) je priehľadná krehká tuhá látka, žltkastá alebo bezfarebná, takmer bez chuti a zápachu. Je to zmes peptidov a bielkovín vzniknutých čiastočnou hydrolýzou kolagénu z koží, chrupaviek a kostí domácich zvierat (hovädzí dobytok, sliepky, prasce a ryby). Nakoľko želatína je živočíšneho pôvodu, môže byť jej obsah v očkovacej látke problematický pre vegetariánov/vegánov, ako aj príslušníkov určitých náboženstiev. Využíva sa v potravinárstve, farmaceutickom a kozmetickom priemysle, pri spracovaní fotografií atď.
Bezpečnosť
V očkovacích látkach sa používa ako stabilizátor. Spôsobuje mnohé alergické reacie po očkovaní (žihľavka, miestne reakcie, ako aj životu nebezpečnú anafylaxiu). Obsah želatíny v očkovacích látkach rozvíril otázky súvisiace s prenosom choroby šialených kráv (BSE). Štúdia FDA zhŕňa, že „.... kroky pri výrobe by mali byť postačujúce na zníženie hladiny kontaminácie pôvodcami BSE, avšak v súčasnosti nie je dostatok vedeckých dôkazov na preukázanie, že by tieto kroky efektívne odstránili pôvodcov BSE, ak by sa vyskytovali v surovom materiáli.“ Riadiaca vedecká komisia pri EÚ v roku 2003 vyhlásila, že riziko spojené so želatínou z kostí je veľmi malé alebo nulové.
Želatína vždy obsahuje voľnú kyselinu glutámovú (resp. glutaman sodný), takže pre ňu platia aj všetky bezpečnostné riziká, platné pre glutaman sodný.
Zdroje a viac informácií:
- https://www.novaccine.com/vaccine-ingredients/results.asp?sc=10
- https://en.wikipedia.org/wiki/Gelatin
- https://www.spiritofhealthkc.com/wp/wp-content/uploads/Health%20Library/Modern%20Medicine/Man%20Made%20Chemicals%20and%20Pollution/MSG/MSG1%20-%20The%20Toxicity%20-%20Safety%20of%20MSG.pdf
Vypracovali:
- Lenka (výber a preklad)
- Ing. Marián Fillo (grafická úprava + kontrola odkazov)
Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.